NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Campagne moet aanzetten tot beter sorteren van bedrijfsafval

Campagne moet aanzetten tot beter sorteren van bedrijfsafval

Resultaten van 1.000 controles wijzen op noodzaak campagne: helft van het bedrijfsrestafval blijkt uit recycleerbare materialen te bestaan

Vandaag lanceert de OVAM in samenwerking met Valipac en Fost Plus een nieuwe campagne om bedrijfsleiders te sensibiliseren rond het afvalbeleid op hun werkvloer. Als werknemers de kans niet krijgen om afval correct te sorteren, belandt bedrijfsafval dat selectief ingezameld moet worden in het restafval. Dat wordt verbrand en heel wat recycleerbare materialen gaan verloren. Werknemers die de kans krijgen om correct te sorteren (bijvoorbeeld door sorteereilandjes te plaatsen), maken meestal wel de correcte keuze. Ze motiveren is eigenlijk best simpel. Daarom lanceert de OVAM de ‘Never Alone!’-campagne met een ludiek filmpje met een remake van een 90’s dance klassieker en campagnemateriaal voor online en print. Met een duidelijke boodschap: zet een restafvalbak never alone, maar altijd together met andere sorteerbakken voor bedrijfsafval. Because sorteren is so much netter!

Uit sorteeranalyses van de OVAM blijkt dat er nog te veel recycleerbare materialen in het restafval belanden. 46% van het afval in afzetcontainers en maar liefst 56% van het afval in de rolcontainers is eigenlijk selectief in te zamelen afval of afval dat vanaf 1/1/2024 (voedselafval) selectief ingezameld moet worden. Tegen 2030 wil Vlaanderen de hoeveelheid bedrijfsrestafval met 30% terug dringen.

  • inzamelaars zijn verplicht een visuele controle uit te voeren van het bedrijfsrestafval;
  • controle op het sorteren van bedrijfsrestafval.het bedrijfsrestafval moet in transparante zakken aangeboden worden;
  • de heffing op het verbranden van restafval werd verhoogd van 13 naar 25 Euro/ton;
  • en eind 2021 werd ook besloten twee extra handhavers aan te stellen specifiek voor de controle op het sorteren van bedrijfsrestafval.

Ondertussen werden exact 1.000 controles uitgevoerd door deze extra handhavers. Bij 65% van de controles werden fouten vast gesteld. In 68% van de gevallen met een sorteerfout volgde een aanmaning of een pv. Ook opvallend: bij 52% van de controles zat er nog pmd (nochtans een gekende stroom om te sorteren bij de Vlaming) in het restafval de controles werden fouten vast gesteld. In 68% van de gevallen met een sorteerfout volgde een aanmaning of een pv. Ook opvallend: bij 52% van de controles zat er nog pmd (nochtans een gekende stroom om te sorteren bij de Vlaming) in het restafval. Bovenop deze maatregelen, volgt nu dus een communicatiecampagne om de resultaten verder op te krikken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details