NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Bollegraaf helpt Kooi met verdere uitrol branddetectiesysteem

Bollegraaf helpt Kooi met verdere uitrol branddetectiesysteem

Ze zetten samen slimme camera’s in die in staat zijn temperatuurstijgingen te detecteren, ruim voor de brand ontstaat. Kooi voorkwam daarmee al ruim 350 incidenten.

Jaarlijks veroorzaken broeibranden voor tientallen miljoenen euro’s aan schade. De afgelopen drie jaar kreeg Nederland te maken met minstens 243 van dit type branden bij afval- en recyclingbedrijven. 

Bollegraaf Recycling Solutions gaat afval- en recyclingbedrijven daarom voorzien van het innovatieve Rising Early Detecion (RED) systeem van Kooi, dat op het oog onzichtbare temperatuurstijging vroegtijdig detecteert, dankzij slimme technologie en kunstmatige intelligentie. Bij een niet normale temperatuurstijging krijgen de specialisten van Kooi, die 24/7 meekijken vanuit de centrale meldkamer, onmiddellijk een melding. Zij schakelen bijvoorbeeld beveiligers, politie of brandweer in.  

Bollegraaf sluit een exclusieve overeenkomst om het systeem te distribueren in Europa, met uitzicht op een wereldwijde samenwerking. Het systeem komt in eerste instantie al bij zo’n honderd afval-en recyclingbedrijven terecht. 

Bollegraaf sluit een exclusieve overeenkomst om het systeem te distribueren in Europa.

Spontane brand

Volgens de Vereniging Afvalbedrijven is overtreding van de regels vrijwel nooit de oorzaak, maar broei door opgestapelde materialen des te meer. CEO Pieter Kooi: “Het is een heel lastig probleem voor de sector. Tijdens de zomerperiode wordt het risico alleen maar groter doordat het afval door een lagere inzamelfrequentie en minder onderhoudstops langer opgeslagen ligt bij installaties. Branden ontstaan schijnbaar spontaan en komen voor bij opgeslagen afval op overslagstations, op plekken waar het wacht op verwerking en soms zelfs al in vuilniswagens. Met slimme techniek kunnen we dit soort op het blote oog onzichtbare gevaren voor zijn.”

CEO van Bollegraaf Edmund Tenfelde: “Het verschil met bestaande oplossingen voor brandpreventie is dat het hele proces geautomatiseerd is en het RED systeem beschikt over een draaibare thermometrische camera die constant de temperatuur van het afval registreert en een veel groter gebied controleert. Nu doen medewerkers dat vaak nog ter plekke, met hand-infraroodcamera’s. Het RED systeem ontzorgt juist, met een veel efficiënter mobiel veiligheidssysteem en heeft zichzelf bewezen bij bedrijven in 22 Europese landen. Die filosofie sluit naadloos aan bij de onze.” 

Wereldwijd probleem

Bollegraaf heeft in zijn 60-jarig bestaan regelmatig te maken gehad met brandproblemen bij klanten, zowel in Nederland als bij vuilverwerkers elders in de wereld. 

Kooi: “Brand bij afvalverwerkers is een wereldwijd probleem. Het is gek dat cijfers niet duidelijker in heel de EU worden bijgehouden, terwijl er wel steeds meer apparaten op de markt komen met brandgevaarlijke accu’s of batterijen, die te vaak bij het restafval belanden. Het probleem gaat ons allemaal aan. De productieketen komt in gevaar wanneer grondstoffen verkregen uit recycling verloren gaan en grote afvalbranden vormen een risico voor de volksgezondheid. Sinds de lancering van ons systeem groeit de vraag aanzienlijk en gelukkig konden we daarmee al meer dan 350 incidenten voor zijn. Door meer bewustzijn te creëren en preventieve maatregelen te nemen, kunnen een hoop gevaarlijke situaties worden voorkomen.”    

Kooi zit zelf ook niet bepaald stil. Vorig jaar opende het bedrijf een eigen alarmcentrale in Frankrijk en onlangs werd er ook één in  Duitsland geopend. Eind mei opent het bedrijf dat in 2010 in Drachten begon een filiaal in Oostenrijk. Daar komt niet alleen een productiefaciliteit voor de slimme camerasystemen, maar ook een eigen R&D afdeling waar in nauwe samenwerking met het hoofdkantoor in Drachten wordt gewerkt aan nog slimmere systemen en eigen software.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details