NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Binnen enkele seconden brand meester
Een grote oorzaak van brand is een verouderde of kapotte diesel of hydrauliekleiding.

Binnen enkele seconden brand meester

Directeur Berry Boertien doet uit de doeken hoe hij verwacht om nog in dit decennium marktleider te worden op het gebied van automatische smeer- en brandblussystemen.

Wiejelo werd tien jaar geleden opgericht door Berry Boertien en een compagnon. Boertien werkte al langer in de wereld van de automatische smeer­systemen en via een klant kwam hij in contact met een bedrijf in Indonesië dat vroeg om automatische brandblus­systemen voor mijnbouw­machines. In de tien jaar die volgde groeide Wiejelo uit tot een grote leverancier voor smeer- en brandblus­systemen voor zowel de agrarische sector, grond­verzet, recyclage, overslag­bedrijven, havens en de industrie. Inmiddels heeft Boertien meer dan twintig man in dienst. Boertien was zelf jaren­lang monteur en weet dat wanneer je goede service verleent, de verkoop vaak wel volgt. Niet voor niets is service een belangrijke pijler onder zijn bedrijf. Nog steeds bestaat 70% van de omzet van Wiejelo uit automatische smeer­systemen. De rest komt voor rekening van automatische brandblus­systemen, al is dat aandeel groeiende. Onder­tussen is Boertien de enige aandeel­houder van het bedrijf Wiejelo Equipment en heeft de Nederlandse en Belgische thuismarkt prioriteit gekregen ten opzichte van het internationale werk.

De automatische brandblussystemen van Wiejelo zijn in staat om een beginnende brand binnen enkele seconden te detecteren en te blussen.

Stip op de horizon

Boertien: “Eigenlijk zijn we pas in 2016 echt serieus gaan nadenken wat we met Wiejelo willen. En we  hebben als stip op de horizon dat we in 2023 marktleider willen zijn op het gebied van automatische smeersystemen in Nederland. In de agrarische sector zijn we ondertussen marktleider met het af-fabriek inbouwen van smeersystemen op machines. Ik denk dat 80% van alle machines met onze systemen draait. En in het grondverzet is ons aandeel in de laatste paar jaar ook enorm hard gestegen.” De reden voor die onstuimige groei zit hem volgens Boertien niet in “zoveel mogelijk reclame maken, maar juist in de directe benadering. Ik heb een groot netwerk en weet heel goed wat mijn klanten willen. Juist door mijn ervaring. Maar wat zeker ook heeft geholpen is dat onze aanpak kleinschalig en persoonlijk is en dat werkt in de branches waar wij actief zijn heel goed. Wij zijn geen onderdeel van een groot internationaal bedrijf waar een smeersysteem maar een heel klein onderdeel van de omzet van een conglomeraat is. Bovendien kunnen wij flexibel en snel handelen. Zo zijn we bij veel grote spelers in de markt binnengekomen.”

Het hoeft maar om een klein scheurtje te gaan waarbij de hydrauliekolie gaat vernevelen.

Nevelen

Boertien verwacht dat er ook veel groei te behalen is in auto­matische brandblussystemen. “Mijn­bouw, havens en recyclage zijn heel vaak 24/7-sectoren. Dan wordt materieel vaak flink zwaarder belast en is er minder tijd voor preventief onderhoud. Een grote oorzaak van brand is een verouderde of kapotte diesel of hydrauliekleiding. Het hoeft maar om een klein scheurtje te gaan waarbij de hydrauliekolie gaat vernevelen. Zoiets wordt een ontzettend brandbaar mengsel en dan kan het snel gaan.” Een andere oorzaak voor het toenemend aantal branden in machines zijn de emissie-eisen die aan motoren worden gesteld. Boertien: “Om schoner te kunnen draaien wordt de verbrandingstemperatuur in een motor steeds hoger. Een Euro6 motor kan wel 600 °C worden. Door strenge geluidseisen worden motoren ook steeds beter geïsoleerd, waardoor er minder natuurlijke koeling is. En dat isolatiemateriaal wil wel branden.” De automatische brandblus­systemen van Wiejelo – die ook steeds vaker af-fabriek in bijvoorbeeld mijnbouw­machines, wiel­laders, overslag­kranen, zeef­installaties, shredders en mobiele kranen worden ingebouwd – zijn in staat om een beginnende brand binnen enkele seconden te detecteren en te blussen. Niet voor niets schrijven steeds meer verzekeraars tegen­woordig automatische blus­systemen voor om über­haupt nog voor een brand­verzekering in aan­merking te komen. “In de overslag staan kranen vaak op verhogingen”, legt Boertien uit. “Als daar brand uit breekt is een machinist eigenlijk kans­loos. Dan wil je dus snel kunnen ingrijpen.” Per jaar worden de systemen van Wiejelo tussen de twintig en dertig keer automatisch ingeschakeld. Klanten hoeven echter niet te vrezen dat dit meteen het einde van de machine is. Boertien: “We gebruiken namelijk geen schadelijke stoffen in onze blus­systemen. Het is nog nooit voor­gekomen dat een motor is stuk gegaan door ons systeem.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details