NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Benelux-marktleider in mechanisch voorbehandelen van GFT
RAPTOR Monorotor.

Benelux-marktleider in mechanisch voorbehandelen van GFT

Om de recyclagegraad van gemengd afval te verhogen, moeten natte organische stromen separaat worden ingezameld en verwerkt. De globale trend om het aantal stortplaatsen af te bouwen en meer in zetten op valorisatie betekent ook dat er steeds meer organisch afval te verwerken is. Dat gebeurt meestal door compostering of vergisting.

Automatische kraanbaanbelading DINOSAURUS 2600S.

In België en Nederland worden heel wat traditionele groente-, fruit- en tuinafval-compos­teringen omgebouwd door het voorschakelen van een vergistingsinstallatie. Uit het aangevoerde GFT-afval wordt door vergisting eerst de energiecomponent gehaald onder de vorm van biogas, waarna het digestaat gemengd wordt met structuurmateriaal om in de (bestaande) compostering opgewerkt te worden tot kwaliteits­compost. Op vandaag stellen alle toonaangevende gft-verwerkers in de Benelux hun vertrouwen in voorbehandelingstechnologie van Rentec. 

Complete voorbehandelingslijn.

Rentec Dinosaurus: Ideale verkleiningstechnologie voor GFT 

Rentec salesmanager Mathieu Van Damme: “In 1998 intro­duceerde Rentec zijn eerste DINOSAURUS afval­verkleinings­machine, een con­cept van twee onafhankelijk aan­gedreven en gestuurde, robuuste getande walsen in combi­natie met demon­teerbare midden- en zij­kammen. Later kwam vanuit Nederland de vraag naar een betrouw­bare, no-nonsense inte­grale GFT-shredder. Het integraal ver­kleinen van het inkomend GFT biedt als voordeel dat het product beter gehomogeniseerd en even­tueel gemengd kan worden met groenafval of ander structuur­materiaal. Samen met de klant ontwikkelden we een GFT-versie van de DINOSAURUS: de trechter­geometrie werd aangepast aan de typische wiellader­belading met groot volumebak, het rotordesign werd geoptimaliseerd om de bekende brugvorming te vermijden en de aandrijf- en sturings­techniek werden ontwikkeld om hoge verwerkings­capaciteiten aan te kunnen zelfs bij nat en kleverig materiaal. Tegen stoorstoffen was de DINOSAURUS sowieso reeds bestand.

Belangrijk was ook dat niet-organische vervuiling niet zou worden verkleind, zodat het door zeving in de overloop kon verwijderd worden. In 2003 leverden we de eerste DINOSAURUS 2600 GFT-shredder in Alphen aan de Rijn. Na zeventien jaar trouwe dienst werd deze machine in 2020 vervangen door … een DINOSAURUS 2600. Overigens, afgelopen twee jaar, vervingen drie klanten in de Benelux hun Rentec GFT-shredder na meer dan vijftien jaar dienst door opnieuw een Rentec GFT-shredder. Wij kunnen inmiddels bogen op 10.000’en draaiuren en knowhow in GFT-verkleining om onze volgende machines nog performanter te bouwen.” Bij het integraal voorverkleinen van GFT haalt de DINOSAURUS 2600 gemakkelijk 60 – 80 ton/uur. Voor wie meer dan 100 ton/uur verwerkt wenst, levert Rentec ook de TRIREX 2600, een unieke shredder met drie getande walsen. In Nederland is een dergelijke machine sinds 2004 in bedrijf. Ook voor bedrijven met een verkleiningscapaciteit van 30 – 50 ton/uur heeft Rentec een oplossing. De RAPTOR 2600 monorotor shredder met actieve shredderwerking in beide draairichtingen van de rotor is geschikt voor wielladerbelading.

Rentec kan inmiddels bogen op 10.000’en draaiuren en knowhow in GFT-verkleining om alle machines nog performanter te bouwen.

In alle toepassingen

Voor (tunnel)composteringen wordt vooral de Rentec DINOSAURUS 2600 ingezet. Deze ver­kleiner is uitgerust met twaalftands rotoren die zorgen voor een ideaal compromis tussen vol­doende fijn eindproduct met behoud van structuur­materiaal, zodat het composterings­proces opti­maal kan verlopen. Vergistings­installaties vereisen vaak een fijnere fractie om hun proces opti­maal te laten werken. Hier­voor ontwikkelde Rentec een specifieke snijtafel die is uitgerust is zestien­tands rotoren. Deze shredder kan aan­sluitend gecombineerd worden met een Rentec ECODISC® schijvenzeef die ervoor zorgt dat de juiste product­maat in de vergister wordt gevoerd. Ook voor klanten die GFT-afval niet integraal maar slechts als zeefoverloop willen verkleinen, heeft Rentec passende verkleiningsmachines, zelf met 100% elektrische eDrive aandrijving.

Snijtafel Rentec TRIREX 2600S.

GFT-markt groeit wereldwijd

Van Damme: “Landen waar het verwerken van organisch afval in ontwikkeling is, kijken vaak naar Nederland en België om de juiste procestechnologie te vinden bij een bedrijf als WTT uit Nederland voor tunnelcompostering of het Belgische Dranco voor vergisting. Daarom kijken we ondertussen al heel wat verder dan de Benelux. Zo vonden al twee DINOSAURUS 2600 GFT-shredders hun werkplek in Canada; een derde gaat binnenkort in productie. Volgende week versturen we een eerste RAPTOR 2600 shredder voor GFT en gemengd snoeiafval naar Australië. En zo ontdekken steeds meer bedrijven over de wereld de voordelen van onze technologie!”   

Rentec ECODISC Rollenzeef.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details