NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Autorecyclage moet en kan schoner
Het Iris-Mec hefsysteem in actie.

Autorecyclage moet en kan schoner

In de wereld van recyclage neem autorecyclage een aparte plaats in. Het aantal afvalstromen dat gepaard gaat met het recycleren van een auto is ongekend hoog. Speciale aandacht verdient het terugwinnen van de vele vloeistoffen die een auto rijk is, denk aan motorolie, remolie, versnellingsbakolie, cardanolie, koelvloeistof, aircogas, accuvloeistof en brandstoffen als benzine, diesel en lpg. Iedere vloeistof dient met de grootste voorzichtigheid behandeld te worden. Maar al te vaak ziet de vloer onder de hefbrug eruit als een landkaart … er wordt veel gemorst en verspild. Dat kan beter, dacht Bronneberg Recycling Machines. “Het moet schoner, sneller en secuurder”, oppert Henri Jegerings van Bronneberg. Hij licht toe wat Bronneberg vanaf nu te bieden heeft.

Elke vloeistof wordt individueel afgevoerd.

Bronneberg kwam in contact met de firma Iris-Mec uit Italië, die gespecialiseerd is in machines voor autorecyclage. “Wij betrekken exclusief voor de Nederlandse, Belgische en Duitse markt alles wat nodig is om een volwaardig depolutiesysteem in te richten in de werkplaats. In dat systeem bevinden zich onder andere een autolift, voor elke vloeistof een eigen speciale boormachine, die tijdens het boren het boorgat afsluit en afzuigt. Tevens voor elke vloeistof een eigen opvangtank met filtermogelijkheid. Ook voor de airco is er een aparte tank, evenals lpg. Er is zelfs een draagbare alligatorschaar leverbaar voor het verwijderen van de katalysator.” Jegerings verzekert ons dat er maximaal schoon gewerkt kan worden met een gigantische tijdwinst ten opzichte van het afvoeren van vloeistoffen op de traditionele manier. “Schoon werken is belangrijk. Het kan nu. Eigenlijk durf ik te zeggen dat wanneer je de middelen hebt om een depolutiesysteem aan te schaffen, je de mentaliteit zou moeten hebben dat ook te doen. Elke druppel die je morst is er een te veel.” Inmiddels heeft Bronneberg al drie depolutiecenters verkocht aan klanten in België. “Complete lijnen, met alles erop en eraan”, licht Jegerings toe. “Soms denk ik wel eens bij mezelf: waarom zijn wij als specialist in recyclagemachines hier niet eerder mee begonnen? Maar ja, voor alles is blijkbaar een tijd en een plaats.”

Hoe compleet wil je het hebben?

Vrijstaand of in container

De diverse onderdelen van het Iris-Mec depolutie­systeem kunnen los van elkaar geleverd worden, of zelfs compact in één container. “Gemak dient de mens. Als je de ruimte hebt om alles los neer te zetten, dan heb je in principe de container niet nodig. Wie een vaste, beperkte ruimte beschikbaar heeft of gewoon heel overzichtelijk wil werken, kan kiezen voor de containerversie.” Jegerings ziet dat de autosloopmarkt professionaliseert. “Dat heeft mede te maken met het toenemen van wetten en regels omtrent recyclage, ook daar ontsnapt het autodemontagebedrijf niet aan. Het depolutiesysteem van Iris-Mec draagt 100% bij aan het professionaliseren van je bedrijf. Je werkt aantoonbaar schoon.” Bronneberg stond met een stand op de afgelopen ‘Autoverwertertagung’ in Duitsland, de Europese vakbeurs voor auto­recyclage. Daar toonde het bedrijf hun autopletter en het Iris-Mec systeem. “Een groot succes in alle opzichten, de markt is hier al een hele tijd klaar voor”, meent Jegerings.

Iris-Mec carrosserie kantelsysteem.

De blik op elektrisch

ELV-recyclage is in opkomst. De accupakketten in elektrische en hybride auto’s worden in de media als het probleem van de toekomst afgeschilderd. Toch weet Jegerings dat de ontwikkelingen in de recyclage van deze accu’s snel gaan. “We zullen ook wel moeten”, zegt hij. “Als je ziet hoeveel auto’s er de komende jaren hun ‘end of life-cycle’ gaan bereiken, dan zitten we inderdaad met een probleem straks. Gelukkig wordt er in de recyclagesector keihard gewerkt aan oplossingen, wij zijn daar ook mee bezig.” Mogen we van Bronneberg in de (nabije) toekomst oplossingen voor deze accurecyclage verwachten? Jegerings antwoordt: “Daar kun je op rekenen.” Tot besluit zegt Jegerings: “We werken momenteel aan een demo opstelling van het Iris-Mec depolutiesysteem bij ons in Helmond. Goed om te weten voor de klanten: we verzorgen de verkoop, installatie, onderhoud en leveren alle verbruiksartikelen en slijtdelen die samenhangen met de configuratie. We hebben op dit moment zeven monteurs op de weg zitten, voor hen is dit ook een mooie verbreding van hun werk in de buitendienst.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details