NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
‘Alles is bijna mogelijk’

‘Alles is bijna mogelijk’

Om direct maar te beginnen met de naam van mijn column VOORUIT: dat is wat we allemaal graag willen en dan meestal ook het liefst met een redelijke snelheid. Dat blijkt de afgelopen tijd weer wat lastiger te zijn geworden als we het over het verkeer hebben; de drukste spits van het jaar is alweer voorbij gekomen. Uiteraard is komt dit omdat we gelukkig meer en meer onderweg zijn om ons werk uit te voeren. Natuurlijk hebben we een spannend najaar voor de boeg, met alle uitdagingen van dien. Normaal sluit ik af met blijf gezond, dat past hier nu zeker ook.

Dan mijn aanhef “alles is bijna mogelijk”. Daarmee doel ik deze keer op het scheiden van de verschillende productstromen en dan vooral het scheiden van de hout- en kunststofstromen uit de diverse producten. Tegenwoordig kunnen we met behulp van sensortechnieken bijna alles herkennen en als we het kunnen herkennen dan kunnen we het bijna altijd ook uit de productstroom scheiden.

Eerst even over de herkenning van producten zoals hout en kunststoffen. Ze klinken als eenvoudige productgroepen echter, in de praktijk blijken er vele verschillende varianten, waarbij de ene gemakkelijker is te herkennen dan de andere, die dan met speciale technieken herkend moet worden.

Door het toepassen van speciale hoog resolutiecamera’s kunnen we met de Steinert Unisort NIR-scheiders bijna alle producten herkennen en als het nodig is kunnen we, middels het combineren van het NIR-signaal met bijvoorbeeld röntgen-, laser, of kleur, een nog ‘diepere’ herkenning realiseren.

Zoals bekend is het herkennen van zwarte- en donkere delen een bijna onmogelijk opgave echter, met de unieke Steinert Unisort Black is het zelfs mogelijk om deze zwarte- en donkere delen te herkennen in de productstroom, zodat deze uitschoten kan worden.

Deze herkenning van zwarte- en donker delen – vaak kunststoffen en geverfde houtdelen – is zeer belangrijk om bijvoorbeeld verontreinigen uit compostoverloop te halen. Hierbij valt te denken aan de bekende zwarte bloempotjes die in iedere compoststroom te vinden zijn.

Een andere zeer belangrijk ontwikkeling die op dit vlak heeft plaatsgevonden is, dat het nu ook mogelijk is om A- en B-hout van elkaar te scheiden en zo zeer hoogwaardige productstromen te produceren, die hoogwaardige kunnen worden ingezet. Hier is het, naast het herkennen van hout en houtvreemde fracties, erg belangrijk om de donkere en zwarte kunststof en geverfde houtdelen te kunnen scheiden uit de stroom.

Om een sensortechnieken het beste zijn werk te kunnen laten doen is het belangrijk om de juiste stappen te volgen in uw sorteer- en scheidingsprocessen. Wat gedaan kan worden met eenvoudigere bewerkingstappen zoals zeven of scheiden middels een windshifter, moet altijd als eerste worden uitgevoerd. Naast hogere capaciteiten zullen ook de proceskosten lager uitvallen dan wanneer alles over sensorscheiders wordt gevoerd.

Want u kent als geen ander uw eigen te verwerken stromen en uw leverancier weet het beste wat de mogelijkheden zijn van de sensorscheiders, dus overleg goed samen wat de beste oplossingen voor uw situatie zijn.

Ik had het in mijn aanhef ook al geschreven, echter nogmaals: blijf gezond en laten we de juiste stappen blijven nemen om VOORUIT te komen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details