NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Aanpak van veiligheid in de afvalindustrie

Aanpak van veiligheid in de afvalindustrie

Slecht weer, files, voetgangers en andere weggebruikers rondom of achter het voertuig en slecht geparkeerde auto’s zijn slechts enkele van de redenen voor het hoge aantal incidenten binnen de industrie. Hoewel het gros van de ongevallen bij de verwerking gebeurt, verdient veiligheid tijdens de inzameling van afval zeker ook de aandacht. 

Deze Incidenten en problemen in de afvalindustrie kunnen zich onder meer voor doen:

• Schade aan geparkeerde voertuigen

• Ongelukken door dode hoeken rondom vuilniswagens

• Klachten over rumoerige alarmen (tuut…tuut….tuut)

• Mensen die vallen of in een verwerkingsmachine gesleept worden

• Blootstelling aan gevaarlijke stoffen

Doden en gewonden

Een belangrijke reden tot bezorgdheid is het aantal gewonden en doden onder werknemers op recyclage- en afvallocaties waar voortdurend zware voertuigen en machines in gebruik zijn. De industrie behoort tot de gevaarlijkste sectoren wat betreft het aantal gewonden en doden.  De cijfers zijn over de hele wereld vergelijkbaar. In het Verenigd Koninkrijk is de afvalindustrie het gevaarlijkste beroep met een dodelijk letselpercentage dat vijftien keer hoger ligt dan het gemiddelde van alle industrieën. De EU-statistieken geven een vergelijkbaar beeld. 

Veiligheidsuitrusting – wat is er beschikbaar?

Afval- en recyclagebedrijven investeren in toenemende mate in veiligheid om het aantal incidenten onder hun werknemers en onder het publiek te verminderen. Of het nu de vuilnisophaalwagen in overvolle straten of de machine op de recyclageplaats betreft, men moet manoeuvreren, keren en vaak zijn er weggebruikers of personeel in de buurt. Spiegels op voertuigen kunnen de dode hoeken niet volledig wegwerken, maar camerasystemen wel. Voorkeur heeft de Backeye®360 van Brigade Electronics. Dit is een intelligent camera-/monitorsysteem, dat is ontworpen om het manoeuvreren bij lage snelheden te ondersteunen door de bestuurder in realtime een volledig beeld van het voertuig en de omgeving te tonen, van bovenaf gezien. 

Bescherming voor bestuurder en weggebruiker

Het systeem combineert beelden van vier ultra-groothoekcamera’s en zendt deze naar een ECU (Electronische Controle Unit) die de beelden samenvoegt, corrigeert en tot één beeld samenvoegt. Onderzoek heeft aangetoond dat in de tijd die nodig is om vier spiegels te scannen, te beoordelen en vervolgens te reageren op gevaren, een voertuig zich tot 10 m kan verplaatsen. Backeye®360 beschermt niet alleen de bestuurder, maar iedere weggebruiker of voetganger in de omgeving van het voertuig. 

Radardetectie

Een ander onschatbaar veiligheidssysteem is de radarobstakeldetectie, die ook is ontworpen om mensen en voorwerpen in de dode hoek te beschermen. Radardetectie werkt door middel van akoestische en visuele waarschuwingen in de cabine en werkt effectief, zelfs in ruw weer. De Backsense van Brigade is programmeerbaar met een op maat gemaakt detectiebereik tot 30 m in de lengte en 10 m in de breedte. Het voordeel van radar als aanvulling op de Backeye®360 is dat zelfs als de bestuurder even is afgeleid, hij altijd een akoestische waarschuwing krijgt. 

Witteruisalarm

Optimale veiligheid op een voertuig wordt bereikt door zowel de bestuurder als omstanders te waarschuwen en dit bereikt men met een witte ruis alarm. Dit alarm veroorzaakt geen geluidsoverlast maar produceert een ssh shh geluid dat alleen hoorbaar is in de gevarenzone. Door het witte ruis alarm bbs-tek® van Brigade wordt iemand in de nabijheid van een voertuig geattendeerd op het feit dat er een rijdend of kerend voertuig aan komt.

360° detectiezone

Een nieuw product is de Zonesafe, zeer geschikt voor de waste en recyling sector, maar dan meer voor de afvalverwerkingsbedrijven. Dit systeem werkt met een antenne in het voertuig en RFID-tags die gedragen worden door medewerkers. De antenne in het voertuig creëert een 360° detectiezone om het voertuig en als er een medewerker of object binnen die zone komt, wordt zowel de bestuurder als de medewerker geattendeerd op gevaar. 

Toonaangevende leverancier

Brigade Electronics is een wereldwijd toonaangevende leverancier van veiligheidsvoorzieningen en -oplossingen voor bedrijfsvoertuigen en machines. De producten van Brigade werken om het risico op aanrijdingen te verminderen en kwetsbare weggebruikers te beschermen door de dode hoek van het voertuig tot een minimum te beperken en bestuurders te helpen veilig te manoeuvreren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details