NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
15 duizend bezoekers op 118 duizend vierkante meter

15 duizend bezoekers op 118 duizend vierkante meter

TKD in Almere: groter en beter

Op 8, 9 en 10 juni vindt op het parkeerterrein van de voormalige Floriade in Almere de grootste buitenbeurs van West-Europa in het grondverzet- en recyclingmaterieel plaats. De Technische Kontakt Dagen (TKD) zijn met maar liefst 118.000 vierkante meter groter dan ooit tevoren. Met beursmanager Frits Kuijper blikken we vooruit en ook een klein beetje terug.

Spannend wil Kuijper de weken voorafgaand aan de TKD niet noemen. “Wel ontzettend leuk. Het voelt alsof we na jaren van voorbereiding eindelijk onze show op een echt podium mogen neerzetten”, zegt de beursmanager. “We kunnen eindelijk echt aan de gang.” En dat geldt niet alleen voor Kuijper want ook de aanwezige exposanten staan te trappelen. Nooit eerder was het beursterrein al zo snel volgeboekt. “Extra bijzonder wanneer je weet dat we gegroeid zijn van 70.000 naar 118.000 vierkante meter beursoppervlak”, zegt Kuijper. “Dat heeft erin geresulteerd dat we meer bezoekers en bedrijven kwijt kunnen en dat veel exposanten grotere stands hebben afgenomen. Aan twee kanten groei dus. En werkelijk de hele markt is aanwezig. Niemand ontbreekt.”

Het demoterrein maakt de TKD uniek. Iedereen mag alles uitproberen.

En dat na het chagrijn van afgelopen jaar toen de TKD op het allerlaatste moment moest worden afgeblazen omdat de bodemgesteldheid van het terrein niet aan de eisen voldeed. Kuijper weet dat niemand daar schuld aan draagt, maar het was natuurlijk zuur dat het terrein, toen nog op een strand bij Almere, enkele weken voor de TKD volledig werd omgeploegd door een loonwerker die gewoon zijn werk deed. “Dat gebeurt op ieder strand in Nederland, maar men was even vergeten dat wij daar een paar weken later met enorm zwaar materieel tekeer zouden gaan. Tsja, dat was zuur want met een paar buitjes werd het terrein een moeras. Maar goed, we zijn er weer. Groter en beter.” 

Infrastructuur

Belangrijk overkoepelend thema tijdens de drie dagen in Almere is duurzaamheid en emissieloos werken, vervolgt Kuijper. “Dat ligt natuurlijk ook wel voor de hand. Elektrisch en emissieloos werken slaat overal de klok. En wat wil je ook met al die strengere eisen waarmee sloop- en recyclingbedrijven te maken hebben.” 

De grootste buitenbeurs van Europa.

Het betekende wel een extra uitdaging voor Kuijper en zijn team. Want waar vroeger dieselmachines en aggregaten stonden te ronken, moeten nu forse elektrische kabels worden aangelegd. “Die infrastructuur hebben we met onze partners aangelegd, maar het begint natuurlijk met de uitvraag naar alle exposanten. Waarmee komen die naar het beursterrein? Welke machines neem je mee? Wat ga je aan stroom verbruiken en wat heb je daarvoor nodig? Hoe lang ga je draaien en wat ga je allemaal tegelijkertijd laten draaien. Dat is een puzzel die we moesten leggen en die we hebben opgelost door goed naar elkaar te luisteren.” 

Ook met de gemeente Almere is in de afgelopen maanden koortsachtig overlegd. Want ook voor evenementen gelden dezer dagen strenge uitstootregels. “Het was niet bepaald een kleurplaat waar je zomaar wat krassen op mag zetten”, lacht Kuijper. “Je moet wel binnen de lijntjes kleuren natuurlijk. Dan moet je beter rekenen en opletten. Dat is helemaal niet erg, want het zou vreemd zijn dat wij maar gewoon ons gang mogen gaan, terwijl de sloop- en recyclesector en de bouw zelf overal tegen problemen aanlopen.” 

Naast machines voor grondverzet ook genoeg te zien voor de sloop- en recyclingbranche. Alle merken zijn present.

Samenwerking

Wat Kuijper het meest is opgevallen in de drie jaar dat hij beursmanager is van de TKD, is de mate waarop zijn organisatie, maar vooral ook de deelnemende bedrijven onderling met elkaar samenwerken. “Dat is te gek en prachtig om te zien. Dat concullega’s in zo’n specifieke markt zo goed en leuk met elkaar optrekken om er samen een topevenement van te maken. Zo hadden we onlangs maar liefst 135 man binnen tijdens de presentatie van de beurs, dat is ongekend hoor. En iedereen is constructief, opbouwend en helpt elkaar graag.” 

TKD vanuit de lucht: 118 duizend vierkante meter machinegeweld.

Hoewel de opening van de beurs nog een paar weken op zich laat wachten, wordt er op het beursterrein al hard gewerkt. “Al een maand van tevoren zijn we begonnen met de grond uit te levelen, de paden erin te frezen en de stelconplaten neer te leggen. En inmiddels zijn we begonnen met het inrichten van het tentencomplex. Ook is het afwateringssysteem verbeterd, waardoor er straks tijdens de beurs een prachtig grondpakket van 80 à 90 centimeter diep ligt waarin naar hartelust geboord, gegraven en geroerd kan worden. Echte lekkere dikke Flevolandse grond”, besluit Kuijper. “We doen er alles aan om het de exposant en bezoekers zo goed mogelijk naar de zin te maken.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details