NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Van Herwijnen Machinery begint jaar met leuke primeurs Pronar voorverkleiners zorgen voor grote capaciteit

Van Herwijnen Machinery begint jaar met leuke primeurs Pronar voorverkleiners zorgen voor grote capaciteit

Veel aandacht trekken vandaag de dag de enkel- en dubbelwals shredders, zoals de Pronar MRW 1.300 voorverkleiner met enkele wals en de MRW 2.1010 langzaamdraaiende shredder met dubbele wals, zo horen we van Jimmy van Herwijnen. Die meldt op de valreep nog een bijzondere primeur: de eerste in Nederland geleverde Pronar MRS 1.53 sneldraaier.

VGR Groep Almkerk had rond de jaarwisseling een leuke primeur met de komst van de 25 tons Pronar MRW 1.300 enkelwals voorverkleinende shredder. Die wordt ingezet om jaarlijks op een tweetal locaties 50.000 ton groenafval te verwerken. VGR Groep wilde vooral meer capaciteit en kreeg die ook. De 404 kW (550 pk) sterke Volvo Penta motor is zuinig met brandstof (35 l/uur onder vollast) en de directe aandrijving zorgt ervoor, dat 99% van het vermogen direct wordt overgebracht op de rotor. Maximaal vermogen dus en daardoor de gevraagde optimale capaciteit. Het is verder een flexibel inzetbare machine: door kamverlengers of korven kan iedere gewenste maat worden gedraaid.

Door de verschillende asconfiguraties en de mogelijkheid om alle instelling aan te passen is de Pronar MRW2.1010 voor bijna iedere toepassing geschikt.

Ook belangrijk blijkt de 75 cm ruimte onder de enkele wals met 3 meter lange as, waardoor opstoppingen verleden tijd zijn. Door de zijplaat van de tegenkam volledig weg te klappen is de rotor vrij toegankelijk vanaf de zijkant en dat maakt het wisselen van 42 beitels heel gemakkelijk. Door de bijzonder lage invoerhoogte van 2,85 meter is beladen met behulp van een shovel mogelijk zonder hoogkiepbak. Tot de standaarduitrusting behoort afstandsbediening, Cleanfix op radiateur en oliekoeler plus een automatisch smeersysteem (Groeneveld). Opties zijn een magneetband en het zelfcrawling systeem om de machine mee te verplaatsen. De Pronar MRW 1.300 is leverbaar als getrokken aanhanger en met rupsonderstel. 

Dubbele wals

De 41 tons Pronar MRW2.1010 met zijn 565 kW (770 pk) sterke Volvo Penta motor is in velerlei opzicht de grotere broer van de MRW 2.85. In tegenstelling tot de MRW 1.300 is deze robuuste langzaamdraaier voorzien van dubbele assen (elk 2,5 meter lang). Door de verschillende asconfiguraties en de mogelijkheid om alle instelling aan te passen is hij voor bijna iedere toepassing geschikt, denk aan: groenafval / sloophout / aluminium / bouw- en sloopafval / harde kunststoffen enzovoort. Er zijn verschillende typen walsen verkrijgbaar en de automatische reiniging van de assen is standaard. Als opties zijn een magneetband en werkverlichting rondom toe te voegen. Ook bij de MRW2.1010 is het onderhoud gemakkelijk, dankzij de grote deuren, de ruimte rondom de motor en niet te vergeten de inspectieluiken onder de shredderwalsen. Door zijn rupsonderstel is de 41 ton zware en 9,5 meter lange machine gemakkelijk te verplaatsen, zelfs op wat zachtere ondergronden.

Toonaangevend

Pronar is één van de grootste en meest toonaangevende machinebouwers uit Oost-Europa. Het wereldwijd actieve Poolse bedrijf maakt voor elk te verkleinen product inmiddels wel één of meerdere machines. Als exclusief importeur heeft Van Herwijnen Machinery BV met de Pronar enkel- en dubbelwals voorverkleiners een breed assortiment aan langzaamdraaiende voorverkleiners beschikbaar. Van Herwijnen is gevestigd in Kerkdriel (NL) en wordt geleid door Jimmy van Herwijnen. Die ervaart Pronar als een zeer innovatief bedrijf, dat keer op keer met interessante vernieuwingen komt. Over de jongste primeur zegt hij: “We hebben hem vorig jaar al even kunnen testen en kunnen nu melden, dat de eerste productieversie van de Pronar MRS 1.53 Sneldraaier is aangekomen in Nederland.

De flinke ruimte onder de enkele wals voorkomt verstoppingen bij de MRW 1.300.

Sneldraaier

Na uitgebreide testrondes heeft Pronar vorig jaar de MRS 1.53 Sneldraaier in serieproductie genomen. Van Herwijnen Machinery BV heeft de machine toen al even in Nederland gehad om te testen. Dat leverde nog enkele aanpassingen op. De Pronar MRS 1.53 Sneldraaier is een omhoog draaiende shredderwals met 36 losse beitels. Een brede invoertafel van bijna 4,0 meter en de standaard lange uitvoerband van ruim 7 meter maken het een zeer gebruiksvriendelijke machine. Door het wisselen van de korven is er elk gewenst eindproduct mee te maken. Ook deze Sneldraaier van Pronar wordt aangedreven door een Volvo Penta motor, in dit geval met een vermogen van 390 kW (530 pk). Zoals elke Pronar-machine is hij standaard rijk uitgerust, met bijvoorbeeld Cleanfix op de radiateur en oliekoeler, een automatisch smeersysteem van Groeneveld en een uitgebreide afstandsbediening.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details