NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Stijgende vraag naar zeefmachines opvangen
Naast efficiënter werken wordt er ook bespaard op brandstofkosten.

Stijgende vraag naar zeefmachines opvangen

De duurste oplossing is niet altijd de beste

Sinds 2010 produceert machinebouwer SMO uit Eeklo de FleXiever zeefmachines. Wat begon bij één model (de FleXiever Mobile) groeide uit tot een heuse lijn van schudzeven die gebruikt worden door onder meer grondverwerkers, tuinaannemers, verhuurbedrijven, bodemonderzoek, scholen, groendiensten, particulieren en veel andere sectoren in binnen- en buitenland. SMO werkt voortdurend aan nieuwe ontwikkelingen en houdt de vinger aan de pols …

Michael De Craene, sales FleXiever: “We merken duidelijk een stijgende vraag naar zeefmachines vanuit de houtsector. Vooral het laatste jaar viel dat op. De stijging van de energieprijzen en de zoektocht naar duurzame energie zal hier waarschijnlijk wel mee te maken hebben. Bij bedrijven die houtsnippers verkopen voor onder andere gebruik in biomassaketels, is het belangrijk dat de snippers het juiste kaliber hebben. Te lange houtsnippers kunnen er namelijk voor zorgen dat de vijzel die verantwoordelijk is voor de aanvoer van de ketel verstopt geraakt en fijn stof zorgt dan weer voor een onzuivere verbranding en roetaanslag. We bieden hiervoor verschillende oplossingen aan.”

Bij de dubbeldeks Mini Screener kan er op een compacte ruimte onmiddellijk in drie fracties afgezeefd worden.

Houtsnippers efficiënt scheiden

De Craene: “Lange houtsnippers zijn even dik als de (bruikbare) kortere houtsnippers. Om deze van elkaar te kunnen scheiden zorgen we er dan voor dat de houtsnippers in eerste instantie plat komen te vallen. Dit doen we door het eerste gedeelte van het zeefdek te bedekken met een rubber vel, of we maken een eigen ‘punch plate’ waarbij we in de eerste 30 – 40 cm geen openingen voorzien.” Enkele voorbeelden? “Bij de dubbeldeks Mini Screener kunnen we op een compacte ruimte onmiddellijk in drie fracties afzeven. Bij het afzeven in grotere volumes komt de FleXiever SKID ‘drie fracties’ goed van pas, zeker in combinatie met een stortbunker die boven op de machine staat. Gemakkelijk om grote volumes op verschillende locaties af te zeven.”

Alternatieve denkroute 

“Soms bieden we de klant een alternatieve denkroute aan. Veel bedrijven denken namelijk aan een grote zeefmachine om grote volumes te kunnen afzeven. Wij zoeken soms een meer economische oplossing waarbij je, met een grote aanvoer- en afvoerbuffer, niet altijd een grote zeefmachine nodig hebt. Door voor voldoende aanvoer te zorgen – bijvoorbeeld een wiellader die een aantal keer per dag een grote vultrechter vult – laat je de kleine machines werken, zonder omzien. Dat laatste realiseerden we verleden jaar bij Bionerga. Het bedrijf zocht een zeefmachine voor drie fracties die met een compacte wiellader kon beladen worden. De houtsnippers zouden uit de droger komen en dan zou de wiellader de zeefmachine beladen en de afgezeefde fracties afvoeren. We hebben dat veel voordeliger kunnen oplossen met twee kleinere zeefmachines (Mini Screeners) die onmiddellijk gevoed werden via een transportband nadat de houtsnippers uit de droger kwamen. Nu moet enkel de droger aangevuld worden en de afgezeefde fracties afgevoerd worden. Afvoeren van de gedroogde houtsnippers en beladen van de zeefmachine is niet meer nodig. Naast efficiënter werken wordt er ook bespaard op brandstofkosten (wiellader) en de gehele op maat gemaakte installatie is nog altijd goedkoper dan de 3-fractie-zeef waar er eerst interesse in was. De Mini Screener kan voor veel toepassingen ingezet worden en gemakkelijk geïntegreerd worden in bestaande en op maat gemaakte installaties”, besluit De Craene.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details