NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Sorteersmurfen in actie op de Gentse Feesten

Sorteersmurfen in actie op de Gentse Feesten

VR-sorteerspel verovert kinderharten op zomerevents

Ook deze zomer kunnen gezinnen spelenderwijs leren beter te sorteren met een bezoek aan het huis van de Sorteersmurfen, een virtueel spel ontwikkeld voor Fost Plus dat het samen met partners inzet op grote en kleine zomerevenementen. Eerste grote stop van de Sorteersmurfen: De Gentse Feesten tussen 16 en 24 juli.

Na een eerste kleinschalige editie in 2021 op vier verschillende evenementen (Drogenbos, Kortrijk, Sint-Niklaas en Ternat), trekt Fost Plus deze zomer volop op pad met de Sorteersmurfen, een ludiek concept dat kinderen spelenderwijs goed leert sorteren. Een enquête wees immers uit dat er best nog wat twijfel is rond de manier waarop sommige huishoudelijke verpakkingen moeten worden gesorteerd. En, jong gesmurft is oud gedaan!

Smurfenhuis

Op een speciale sorteerstand kunnen kinderen (8+) met hun ouders een virtueel Smurfenhuisje bezoeken. Met een Virtual Reality-bril op en een controller in de hand moeten ze in de keuken, badkamer en werkplaats van het Smurfenhuisje telkens 10 lege verpakkingen van het Smurfengezin (zoals lasagneschaaltjes, spuitbussen en tandpastatubes op de juiste manier sorteren. Gooi je iets in de PMD-zak dat er niet in thuishoort? Geen nood, je krijgt meteen de nodige uitleg waarom die verpakking er niet in mag. Na het bezoek aan het huis worden de bezoekers beloond met Smurfengoodies, waaronder een spelletjesboek om thuis verder bezig te zijn met juist sorteren. ​

Je kan de Sorteersmurfen treffen tijdens de Gentse Feesten, meteen de eerste grote stop op de ‘Sorteersmurfen-tournee’. Vanaf zaterdag 16 juli zullen de Sorteersmurfen elke dag aan het Baudelohof (Baudelopark) aanwezig zijn van 13h-20h. ​ ​

Wim Geens, Managing Director van Fost Plus: “Als jij correct sorteert, zorgen wij ervoor dat de materialen gerecycleerd kunnen worden tot grondstof om nieuwe verpakkingen of producten mee te maken. De Smurfen zijn herkenbare en iconische figuren die iedereen aanspreken. Door in hun wereld te stappen, wordt het duidelijk dat iedereen hun steentje kan bijdragen.”

Grote én kleine festivals

Naast de Gentse Feesten zullen de Sorteersmurfen ook de Lokerse Feesten aandoen op 13 augustus. Ook kleinere festivals komen in aanmerking; zij kunnen hiervoor samenwerken met de plaatselijke afvalintercommunales. Zo zullen de Sorteersmurfen ook worden ingezet op 21 juli in Brussel in het kader van de festiviteiten rond de nationale feestdag, i.s.m. Net Brussel / Bruxelles Propreté, en op 29 juli in Ere (Henegouwen), tijdens het festival Les Gens d’Ere, i.s.m. Ipalle.

Vandaag wordt al bijna 90% van alle huishoudelijke verpakkingen gerecycleerd, en dankzij de Nieuwe Blauwe Zak kon Fost Plus in 2021 een bijkomende 6 kg extra huishoudelijke verpakkingen per inwoner inzamelen voor recyclage. Fost Plus blijft via allerlei initiatieven en campagnes inzetten op sensibilisering om burgers maximaal te motiveren goed te sorteren, zodat de recyclagecijfers in gunstige richting blijven evolueren.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details