NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Sociale partners in de sector van de terugwinning van allerlei producten bereiken akkoord voor 2023-2024

Sociale partners in de sector van de terugwinning van allerlei producten bereiken akkoord voor 2023-2024

Vandaag bereikten werkgevers en werknemers een sociaal akkoord voor de arbeiders die actief zijn in de sector voor de terugwinning van allerlei producten (PSC 142.04). Het akkoord werd omgezet in CAO’s met daarin de nieuwe arbeidsvoorwaarden. Denuo, de werkgeversfederatie binnen het PSC, feliciteert alle betrokkenen met het bereiken van een evenwichtig akkoord.

Enkele krachtlijnen van het akkoord:

  • Een koopkrachtpremie voor alle werknemers die op het moment van de uitbetaling in dienst zijn, op basis van het aantal gewerkte dagen tussen 1 november 2022 en 31 oktober 2023.
  • Vanaf 1 januari 2024 wordt de bestaande aanvullende vergoeding voor tijdelijke werkloosheid om economische redenen of slechte weersomstandigheden verhoogd van 6 euro/dag naar 7 euro/dag.
  • Werknemers krijgen een individueel recht op opleiding om hen te begeleiden in hun professioneel groeipad.

Gaëtan Stas, vertegenwoordiger vakbonden: “We hebben een evenwichtig akkoord bereikt dat rekening houdt met de uitdagingen van onze sector. In de eerste plaats is er een financiële tegemoetkoming voor de arbeiders, in de vorm van een koopkrachtpremie tot 300 euro. Het sectorakkoord bevat ook tal van sociale accenten, zoals nieuwe en verhoogde tegemoetkomingen via het sociaal fonds en een verbeterd stelsel van het anciënniteitsverlof. Alle maatregelen zijn genomen in het licht van de aantrekkelijkheid van de sector, die in volle ontwikkeling is, en de werkbaarheid van het werk, een bekommernis van zowel de werkgevers als de vakbonden.”

Bram Staelens, vertegenwoordiger werkgevers: “We hebben een evenwichtig akkoord bereikt waarbij bedrijven die het in 2022 goed hebben gedaan hun werknemers kunnen belonen voor hun gemotiveerde inzet. Daarnaast belonen we de werknemers die met de fiets naar het werk gaan voor hun duurzame verplaatsingen met een verbeterde fietsvergoeding.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details