NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Recycling speelt een belangrijke rol bij Sports Directs nationale distributiecentrum in Shirebrook, Nottinghamshire

Recycling speelt een belangrijke rol bij Sports Directs nationale distributiecentrum in Shirebrook, Nottinghamshire

Sports Direct International PLC werd in 1982 opgericht en is vandaag de dag de grootste verkoper van sportartikelen in het VK met een gediversifieerde portfolio aan lifestyles en merken op het gebied van sport, fitness, mode en lifestyle.

Retailer Sports Direct heeft machines van HSM gekocht voor hun hoofdkantoor in Shirebrook om hun afval van 1000 winkels in het VK te beheren. Hier vindt een efficiënte ordening en recycling plaats. Recycling speelt een grote rol binnen de verantwoordelijkheden voor duurzaam ondernemen van de organisatie. De „strikte“ normen voor recycling van het bedrijf betekenen dat op alle winkels in het VK nauwlettend toezicht wordt gehouden om ervoor te zorgen dat er geen kruisverontreiniging optreedt tussen recyclebaar materiaal zoals hout, karton, kunststoffen etc.

img_0267_-kopieren

De feiten

De Facility Manager bij Sports Direct, Martyn Joyce, is al meer dan 14 jaar verantwoordelijk voor het afvalbeheer van het bedrijf. Omdat elke maand tussen de 800 en 1.000 ton karton wordt opgehaald, moet op elk moment zorgvuldig aandacht worden besteed aan dit thema, met name met de grote volumes balen die worden geproduceerd en het risico op kruisverontreiniging van de verschillende afvalmaterialen. De organisatie heeft zijn eigen onderhoudsteam ter plaatse, dat dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse checks uitvoert. Maar er is ook een servicecontract met HSM, die de locatie in Shirebrook elke zes maanden bezoekt voor alle belangrijke onderhoudsbeurten om ervoor te zorgen dat de machines het hele jaar door goed functioneren.

img_0304_-kopieren

De relatie met HSM heeft meer weg van een „samenwerking“, vertelt Martyn: „We kwamen voor het eerst in contact met HSM toen we onze oorspronkelijke terreinen in Dunstable gingen uitrusten. Ten gevolge van HSM’s kennis van onze speciale eisen voor afvalverwerking installeerden we onze eerste geautomatiseerde machine van HSM. Deze machine leverde een buitengewoon goede service, lang voor onze uiteindelijke verhuizing naar een speciaal gebouwd nieuw distributiecentrum in Newark, Nottinghamshire.“

Een van de belangrijkste doelstellingen voor HSM was een „echt“ inzicht te krijgen in de operationele behoeftes van Sports Direct om oplossingen strategisch te plaatsen zodat afval afkomstig van de winkels of afval dat intern werd gegenereerd ergonomisch en gemakkelijk kon worden verwerkt.

img_0324_-kopieren

De oplossing

Sports Direct kocht zijn eerste balenpers van HSM 2000, die volgens Martyn „zichzelf met de tijd heeft terugbetaald“. Een van de wijzigingen die recentelijk aan dit systeem is doorgevoerd was hoofdzakelijk bedoeld om tot een efficiëntere en duurzamere „geautomatiseerde“ recyclingmethode te komen die de koolstofvoetafdruk van de firma reduceert in plaats van karton plat in open containers plaatst.

Het resultaat

Op de vestiging in Shirebrook staan nu negen geautomatiseerde balenpersen van HSM voor karton en vijf V-Press modellen voor plastic afval. Deze laatsten recyclen elke maand tot 40 ton en zo‘n 480 ton per jaar. Alle balenpersen in het magazijn produceren maandelijks in totaal 2200 balen.

img_0285_-kopieren

Het populaire instapmodel, de geautomatiseerde balenpers „Mill Size“ HSM VK 4812, heeft een in line transportband als onderdeel van HSM’s ontwerp. Dit zorgde ervoor dat de volledige werkbreedte van de bestaande nivelleerplaten bij Sports Direct werden geoptimaliseerd. Dit heeft een buitengewoon groot laadgebied opgeleverd om sneller te kunnen laden, de capaciteit te vergroten en vooral om werk te besparen, balen hoeven namelijk niet langer met de hand te worden afgebonden.

Sommige oplossingen binnen Sports Direct werden verder aangepast om verpakking via een uitwerpopening met mezzanine zwaartekracht mogelijk te maken, zodat twee afvalstromen tegelijkertijd verwerkt kunnen worden. Vanuit logistiek oogpunt wordt elke balenpers aan verschillende locaties in het distributiecentrum toegewezen om voor een grotere productiviteit te zorgen en de stilstand te beperken.

img_0307_-kopieren

Net als de balenpersen voor karton en kunststof, gaat er elke maand zo‘n 150 ton droog gemengd gerecycled materiaal door de balenpersen van de locatie, voordat ze naar een extern bedrijf worden gezonden dat volgens Martyn „er zo veel mogelijk van probeert te recyclen“. Martyn merkt verder nog op: „De kartonnen dozen die hier worden geproduceerd bevatten geen troep als plastic of nietjes. Daarom hebben we geen problemen ondervonden met de verkoop van onze producten, dankzij hun hoge kwaliteit.“

„Mochten zich complicaties voordoen, dan zal HSM’s ervaren landelijke serviceteam snel reageren. “Met een maandelijkse productie van 2200 balen is onze productiviteit flink toegenomen en is de stilstand van de balenpersen veel lager, omdat deze voortdurend in bedrijf zijn.” Martyn Joyce, vestigingsmanager, Sports Direct

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details