NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Piepschuimbranche  slaat handen ineen

Piepschuimbranche slaat handen ineen

Nieuwe fabriek in Terneuzen om HBCD-houdende EPS te recyclen

Meer dan 60 bedrijven en instellingen werken samen in de Polystyrene Loop: een proeffabriek waar in de komende jaren HBCD-houdende EPS wordt gerecycled. Momenteel wordt in Terneuzen met man en macht gewerkt om de fabriek begin volgend jaar operationeel te hebben. Naast het inzamelen en recyclen van EPS is er dan ook een mogelijkheid om EPS uit de bouw altijd te kunnen recyclen.

Mede door de sloop en renovatie van woningen uit de jaren zeventig komt er in de komende jaren heel veel isolatiemateriaal op de recyclingmarkt. En ondanks het feit dat EPS (piepschuim) nu ook al veelvuldig wordt gerecycled, verdwijnt een fors gedeelte nog steeds in verbrandingsovens. De reden? De broomhoudende vlamvertrager hexabroomcyclododecaan (HBCD). HBCD is een stof die in het verleden werd  toegepast als brandvertrager in diverse producten, waaronder EPS. Tegenwoordig is HBCD verboden: het mag sinds 2015 niet meer geproduceerd worden en het mag ook niet meer in nieuwe producten op de markt worden gebracht. Dit heeft gevolgen voor de recycling van HBCD-houdende EPS. HBCD kan in principe door verbranding worden vernietigd, maar in een circulaire economie past verbranding niet. Daarom is door de industrie gezocht naar een oplossing om HBCD houdende EPS toch te kunnen recyclen.

En die oplossing is het project PolyStyrene Loop, een Europees samenwerkingsverband van bedrijven en partijen uit de hele EPS keten.

De proeffabriek.

 

Onderzoeksinstituut

Om HBCD uit het polystyreenafval te scheiden, maakt PolyStyrene Loop gebruik van een proces dat jaren geleden al werd ontwikkeld door het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer en het bedrijf CreaCycle GmbH. Daarbij wordt polystyreen opgelost in een mengsel van organische oplosmiddelen. Verontreinigingen en additieven, waaronder de broomhoudende vlamvertrager HBCD, worden in het proces afgescheiden. Wat overblijft is schone polystyreen, dat probleemloos kan worden hergebruikt voor allerlei toepassingen. Het broomhoudende residu kan door Polystyrene Loop-partner ICL-IP (voorheen Broomchemie) in Terneuzen worden verwerkt in hun Broom Recovery Unit.

Samenwerkingsverband

Vijftien miljoen euro is er gemoeid met de investering in de proeffabriek van Polystyrene Loop in Terneuzen, op het terrein van ICL-IP. De Europese Unie en de provincie Zeeland dragen samen 3,7 miljoen euro bij. Het samenwerkingsverband vanuit de keten leggen datzelfde bedrag bij. Medefinanciers zijn verder de Rabobank en het Nationaal Groenfonds.

De proeffabriek kan per jaar 3.300 ton Europees bouwpiepschuim verwerken. Afhankelijk van het aanbod is uitbreiding of een tweede fabriek – elders in Europa – mogelijk. Er is al een inzamelsysteem opgezet met laadpunten in tal van landen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?