NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Nieuwe verwerkingsinstallatie voor houtafval laat geen stof ontsnappen

Nieuwe verwerkingsinstallatie voor houtafval laat geen stof ontsnappen

Na een bouwperiode van ruim een jaar heeft AVG Ressourcen, een dochteronderneming van AVG Keulen, een nieuwe HAAS afvalverwerkingsinstallatie in gebruik genomen net over de Belgische grens in Keulen-Niehl.

De uitgebreide nieuwe installatie is gebaseerd op de HAAS verwerkingslijn die al sinds oktober 2007 in bedrijf is en beslaat een totale oppervlakte van ca. 15.000 m². In tweeploegendienst bedraagt de capaciteit tot 120.000 ton afvalhout per jaar. Het investeringsvolume voor de uitbreiding van de installatie en de verwerkingstechniek bedraagt meer dan 3 miljoen euro. “Dit is een goede investering voor de toekomst, zowel voor de bescherming van het milieu als voor het klimaat”, verklaart Karl Georg Boje, managing director van AVG Ressourcen. “De nieuwe installatie voor de verwerking van afvalhout is een van de modernste installaties van dit type in Duitsland en voldoet uiteraard aan alle momenteel vereiste milieu- en emissienormen”.

Minimaliseren stof, maximaliseren brandveiligheid

AVG Ressourcen hechtte veel belang aan de impact op de omgeving, met name door het minimaliseren van stof. Zo werd de hele fabriek uitgerust met de nieuwste afzuigtechnologie. Het houtstof dat daarbij wordt afgezogen, wordt stofvrij in een container geladen. Voor de afzonderlijke opbergboxen worden sproeinevelkanonnen geïnstalleerd, die desgewenst een ‘sproeinevelgordijn’ kunnen vormen om het stof te binden. Het laden van de vrachtwagens voor het transport gebeurt in een gesloten laadzone, zodat ook daar geen stofuitstoot kan ontsnappen. AVG Ressourcen stelt ook nieuwe normen op het gebied van brandbeveiliging. Sproeiwatersystemen in alle opslagboxen, infraroodbewaking van de shredder en een vonkdetectie- en -blussysteem in de buurt van het filtersysteem zorgen voor een hoge mate van veiligheid.

DCIM100MEDIADJI_0011.JPG

Verwerkingsinstallatie van ca. 15.000 m². (Beeld HAAS Recycling-Systems)

 

Voldoen aan hoge kwaliteitsnormen

AVG Ressourcen is het grootste afvalverwerkings- en recyclagebedrijf in de regio. Tot nu toe is ongeveer 90.000 ton per jaar geaccepteerd op de twee locaties van het bedrijf. Managing director André Lotz ziet nog meer potentieel in de regionale afvalhoutmarkt, ook in de toekomst. “Ons doel is om zoveel mogelijk materiaal te recycleren. Om dit te bereiken moet aan hoge kwaliteitsnormen worden voldaan. De nieuwe fabriek stelt ons in staat om deze kwaliteitsnormen zonder problemen te handhaven”, legt hij in detail uit. Hiervoor wordt onbehandeld afvalhout gebruikt, het zogenaamde A I-hout. Maar ook A II- en A III-hout wordt in de fabriek moeiteloos verwerkt. Dit zijn gelakte en gecoate houtsoorten, die voornamelijk worden gebruikt als brandstof voor biomassacentrales.

Ultramoderne installatie

Het afvalhout is voornamelijk afkomstig uit de bouw- en sloopsector of het is verpakkingshout, sorteerresten van de Keulse grootafvalinzameling en afval van de houtverwerkende industrie. De spaanplaatindustrie en biomassacentrales, waar het afvalhout wordt gebruikt om klimaatneutrale energie op te wekken uit de hernieuwbare energiebron, zijn de afnemers van de geproduceerde houtsnippers. Een klein percentage komt terecht in het eigen lokale warmtenet, dat zowel het eigen terrein als enkele van de buren van warmte voorziet. “De AVG-behandelingsinstallatie is ultramodern en stelt normen op het gebied van stofvermindering en brandbeveiliging. We zijn er erg trots op dat we AVG hebben kunnen ondersteunen in dit ambitieuze project”, zegt Sacha Kloft, directeur van HAAS Recycling-Systems.

Oplossingen op maat voor houtrecyclage

HAAS Recycling-Systems werkt in de Benelux exclusief samen met Lybover RECYCLING. Lybover RECYCLING levert oplossingen op maat voor de houtrecyclage. In de houtindustrie wordt meer en meer recyclagehout ingezet. Het vergt dan ook meer en meer hoogtechnologische machines om de gewenste kwaliteit te garanderen bij houtrecyclage. Lybover RECYCLING levert complete turnkey lijnen waardoor het mogelijk is om houtafval zo hoogwaardig mogelijk terug in te zetten in de keten. Naast de vaste lijnen, bieden wij ook mobiele oplossingen aan voor het verwerken van uw afvalhout. Of u een spaanplatenproducent bent of een bedrijf dat hout recycleert, Lybover RECYCLING kijkt eerst naar de noden en werkt dan volgens de gewenste voorschriften een oplossing op maat uit. Zo krijgt u de gewenste houtkwaliteit die voldoet aan de strengste normen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details