NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Koninklijk bezoek bij eerste schoenenrecyclingbedrijf ter wereld

Koninklijk bezoek bij eerste schoenenrecyclingbedrijf ter wereld

Een betere FEETprint voor de schoenenindustrie

Wereldwijd worden jaarlijks 25 miljard schoenen geproduceerd. Zo’n 95% daarvan belandt uiteindelijk op stortplaatsen of wordt verband. Vanwege de complexiteit van het productieproces van schoenen ontbrak het aan een echte oplossing voor dit probleem. Het Nederlandse FastFeedGrinded heeft nu een technologie ontwikkeld die oude schoenen verpulvert tot bruikbare materialen voor bijvoorbeeld nieuwe schoenen. Een wereldwijd uniek concept dat zelfs bij Hare Majesteit Koningin Máxima, in haar rol als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, niet onopgemerkt is gebleven.

Danny en Erna Pormes runnen al twintig jaar een winkel in hardloopbenodigdheden. Als toeleverancier van het ministerie van Defensie werd van hen verwacht dat zij recycling in hun bedrijfsproces zouden opnemen. Omdat daar op dat moment nog niets voor was, besloten ze dit proces zelf te ontwikkelen en te implementeren, met als resultaat dat in 2017 FastFeetGrinded werd opgericht: ’s werelds eerste schoenenrecyclingbedrijf. Maar de industrie, de overheid en de consument bleken er destijds nog niet direct klaar voor. Na jaren knokken is dat nu anders en is er inmiddels ook een ‘take back systeem’ voor (sport)schoenen opgezet.

FastFeetGrinded moedigt de internationale schoenenindustrie aan om schoenen te maken van schoenen.

Geavanceerde installatie

Nadat het ondernemersechtpaar hun bedrijf in 2017 begon met een kleine recyclinginstallatie, realiseerden ze zich pas de omvang van het (wereldwijde) probleem. Reden om de scope te verbreden en een samenwerking aan te gaan met recycling –machinebouwer Heilig Group. Met de ervaring van Heilig Group, die al jaren recycling installaties bouwt, exploiteert en onderhoud over de hele wereld, kan FastFeetGrinded nu, met een eerste en nieuwe geavanceerde installatie in Nederland, verder groeien en daarna snel uitbreiden naar het buitenland. Er wordt gesproken met Australië en Mexico, maar ook met grote schoenenmerken en retailers. De nieuwe installatie verpulvert tot 2.400 paar schoenen per uur. Het zo verkregen materiaal wordt gescheiden, waardoor grondstoffen voor diverse toepassingen ‘ontstaan’, zoals de productie van nieuwe schoenen, garens en ondergronden voor buitensportvelden. 

Het Nederlandse FastFeedGrinded heeft een technologie ontwikkeld die oude schoenen verpulvert tot bruikbare materialen voor bijvoorbeeld nieuwe schoenen.

Koningin Máxima

FastFeetGrinded heeft de ambitie om de internationale schoenenindustrie om te vormen tot een circulair werkende industrie, een ambitie die goed past bij de toekomstvisie van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap. In die hoedanigheid heeft Koningin Maxima samen met  voorzitter Jacco Vonhof van mkb-Nederland, op 15 februari jongstleden een werkbezoek gebracht aan het bedrijf in Heerhugowaard. De Koningin en Vonhof kregen een rondleiding door het bedrijf en een demonstratie van het geavanceerde recyclingproces. Daarna namen zij deel aan een gesprek over de kansen en uitdagingen van circulair ondernemen, met financiering, subsidieregelingen, (internationale) wetgeving en de bedrijfsketen als onderwerpen. Aan tafel zaten ook vertegenwoordigers van Heilig Group, (internationale) toeleveranciers van sportschoenen, afnemers van de grondstoffen, en vertegenwoordigers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

FastFeetGrinded moedigt de internationale schoenenindustrie aan om schoenen te maken van schoenen. Niet alleen omdat we het gebruik van primaire grondstoffen met 50% moeten verminderen tegen 2030, maar vooral omdat de schoenenindustrie gewoon een betere ‘FEETprint’ nodig heeft.

Het werkbezoek past bij de aandacht van het Comité voor innovatie en verduurzaming, waar circulariteit deel van uitmaakt. Elk jaar brengt het Comité het Jaarbericht Staat van het mkb (zie www.staatvanhetmkb.nl) uit met aandacht voor thema’s die belangrijk zijn voor groei en ontwikkeling van het mkb, zoals financiering, verduurzaming, digitalisering en dienstverlening van de overheid. Het Comité geeft het kabinet met enige regelmaat gevraagd en ongevraagd advies over het overheidsbeleid voor mkb-bedrijven. 

Let’s team up:

www.fastfeetgrinded.eu
T: +31 (0) 85 130 0761
E: [email protected]

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details