NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Grootste horizontale grinder ter wereld maakt in België van afval weer grondstof
De horizontale Diamond Z-vermalers (grinders) zijn speciaal ontworpen voor het verwerken van kreupelhout, tuinafval, gemengde houtachtige grondstoffen en dergelijk tot weer bruikbare en verkoopbare producten.

Grootste horizontale grinder ter wereld maakt in België van afval weer grondstof

Hij weegt circa 56 ton, heeft een transportlengte van 14,5 m en kan met zijn 1.200 pk sterke Cat C27/C32 Stage V dieselmotor tot 175 ton per uur aan groenafval, boomstobben, sloophout, autobanden enzovoort versnipperen. Bij Van Laecke Group noemen ze de Diamond Z DZH7000 dan ook ‘de grootste horizontale grinder ter wereld’. Die overigens ook in vergelijkbare elektrisch aangedreven uitvoering is te verkrijgen.

Nadat de Diamond Z DZH7000 in januari 2022 was besteld door afval­verwerker CETT uit het Belgische Rochefort kon de machine begin dit jaar vanuit de fabriek in Caldwell (Idaho-VS) eindelijk op transport naar België, maar niet nadat hij eerst nog een tussenstop maakte in Las Vegas (VS). Daar kon het vakpubliek voor het eerst met de enorme grinder kennismaken tijdens materieelvakbeurs CONEXPO, die in maart 2023 in Las Vegas werd gehouden. Kort daarna, op 24 en 25 mei, kon het Benelux-publiek hem van dichtbij bekijken tijdens de in Brunssum (Nederlands Limburg) gehouden BVOR demodagen. Daar trok de rupsmobiele topper van de Amerikaanse fabrikant uiteraard veel belangstelling, want het grootste model uit de zesdelige grinderserie van Diamond Z is geen alledaagse verschijning. De BVOR demodagen werden goed bezocht door een duizendtal voornamelijk beslissers. Uniek aan de demodagen is, dat alle gepresenteerde machines daadwerkelijk in (vol)bedrijf te zien zijn.

De uitvoering op rupsbanden (600 mm) biedt extra mobiliteit op lastig terrein, waardoor de grinder vrijwel overal inzetbaar is.

Voordelen van horizontale vermalers

De horizontale Diamond Z-vermalers (grinders) zijn speciaal ontworpen voor het verwerken van kreupelhout, tuinafval, gemengde houtachtige grondstoffen en dergelijk tot weer bruikbare en verkoopbare producten. Daarbij bieden horizontale shredders veel voordelen ten opzichte van tubgrinders, zoals een uitermate goede controle over de eindmaat, een verbeterde efficiëntie en grotere veelzijdigheid. Door de inzet van een horizontale maler is op efficiëntere wijze een product te maken dat nodig is om te worden ingezet als brandstof voor boilers, als hakselhout, stalstrooisel en soortgelijke eindproducten. Bij een horizontale shredder met lange invoeropening is het namelijk veel minder noodzakelijk om het aangevoerde materiaal eerst nog in te korten voor het malen.

Voordat de enorme machine vanuit de Noord-Amerikaanse fabriek op transport ging naar CETT in België, werd nog een tussenstop gemaakt op materieelvakbeurs CONEXPO in Las Vegas.

DZH7000 serie heeft hoge capaciteit

De grinders zijn uitgerust met een intern aangedreven invoerwals met grote diameter, die minder bewegende delen heeft en gemakkelijk toegankelijk is voor onderhoud. Het screenoppervlak is circa 3,7 m². Met een productiecapaciteit van meer dan 175 ton per uur kan geen enkele andere horizontale grinder tippen aan het vermogen, de enorme productiecapaciteit, de veelzijdigheid in moeilijke omgevingen van de DZH7000. Bij Diamond Z noemen ze deze grinder bij uitstek geschikt voor het opruimen van ‘debris’ na verwoestende stormen. De uitvoering op rupsbanden (600 mm) heeft alle kenmerken en mogelijkheden van de DZH7000 op wielen, maar met een belangrijk stuk extra mobiliteit op lastig terrein, waardoor de grinder vrijwel overal inzetbaar is.

Familiebedrijf CETT P. Monseu werd opgericht in 2001 en heeft een groot sorteercentrum in Rochefort, waar al het afval naar toe wordt vervoerd, gesorteerd en verder verwerkt.

Uitgebreide standaarduitrusting

Diamond Z grinders zijn ontworpen en gebouwd om onder extreme omstandigheden te functioneren en uitzonderlijke resultaten te produceren. Ze zijn daarom standaard uitgerust met:

  • Een efficiënt rotorontwerp;
  • Rotoraandrijving met vloeistofkoppeling;
  • Schijfkoppelingen zonder wrijving;
  • Omkeerventilator;
  • Radiografische afstandsbediening;
  • Het meest tolerante vervuilingsbeheersysteem in de industrie;
  • Gereedschapskist en motorkap.  

Familiebedrijf maakt van afval weer een grondstof
Familiebedrijf CETT P. Monseu werd opgericht in 2001 en heeft een groot sorteercentrum in Rochefort, waar al het afval naar toe wordt vervoerd, gesorteerd en verder verwerkt. Het bedrijf maakt van afval een grondstof om het zodoende een tweede leven te geven! Daarmee levert afval een belangrijke bijdrage aan het milieu, want het voorkomt mede roofbouw op nieuwe grondstoffen. Het verwerkte afval is voornamelijk afkomstig van kmo’s en particuliere huishoudens. Dankzij de verschillende erkenningen mag CETT alle ongevaarlijke afvalstoffen (inclusief afvalstoffen die gebonden asbestcementvezels bevatten) in het Waalse Gewest ophalen, transporteren en verwerken.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details