NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Elektrificatie grote brekers en zeven maakt recyclagesector flink stuk duurzamer
De Pronar stand op het buitenterrein van de Bauma gezien vanuit een nieuwe Bobcat hoogwerker. De Bauma 2022 trok in een week tijd bijna een half miljoen bezoekers. Pronar toonde onder meer toonde de MPP 1238s scalpeerzeef voor het zeven in de eerste fase.

Elektrificatie grote brekers en zeven maakt recyclagesector flink stuk duurzamer

Veel interesse voor recyclagematerieel

Met bijna een half miljoen bezoekers uit meer dan 200 landen overtrof hij alle verwachtingen, de eerste Bauma die na de coronapandemie werd gehouden op de Messe München. Ook een tiental specifiek op de recyclagesector gerichte bedrijven kreeg veel bezoek te verwerken en niet alleen omdat grote machines nu eenmaal aandachtstrekker zijn. Duurzaamheid is actueel in de recyclagesector, waardoor veel producenten van brekers en zeven (gedeeltelijk) overstappen van fossiele brandstoffen op elektriciteit.

De Belgische fabrikant van recyclagemachines Keestrack toont zich opnieuw een voorloper, door na de eerder geïntroduceerde e-drive (een hybride versie) nu bij meerdere machines over te stappen op ZERO-drive. Dat gebeurde op Bauma met de strijdkreet: “Sluit je aan bij de e-volutie van Keestrack.” Volgens Keestrack bieden de ZERO-drive machines een bijzonder hoog rendement, gereduceerd energieverbruik en zeer lage onderhoudseisen. Deze mobiele breek- en zeefinstallaties hebben niet langer een verbrandingsmotor aan boord, maar worden enkel nog aangedreven door elektromotoren. Het gaat daarbij om de R3e, K4e, K5e, K6e, K7e, S5e, B5e en de nieuwe A6 rupsmobiele bandvoeder. Die fungeert met zijn 15 m³ voedingsbunker als buffer en zorgt ervoor dat de volgende machine, doorgaans een stacker, gelijkmatig met materiaal wordt gevoed. De A6 kan bovendien op andere elektrische machines worden aangesloten.

Kleemann presenteerde de elektrisch aangedreven MOBIREX MR 130(i) PRO slagbreker. Die kreeg tijdens Bauma zijn wereldpremière als CO2-vrij lid van de PRO-Line familie.

Elektrische kaakbreker en kegelbreker

De B5e ZERO kaakbreker met zijn elektromotoren werd als demonstratie van de diverse voedings­mogelijkheden aangesloten op de M5 rups­mobiele motor-/generatormodule. De B5e heeft een dubbeldeks voorzeef, een toevoeropening van 1.110 x 750 mm en een spleetinstelling (C.S.S.) van min. – max. 45 – 180, geschikt voor een invoergrootte tot 600 mm. De kaakbreker is uitgerust met het gepatenteerde N.S.S., non-stop-systeem, dat beschermt tegen onbreekbaar invoer­materiaal en de automatische reset van de C.S.S. verzekert. De grootste machine in het Keestrack aanbod is de nieuwe kegel­breker H7e met een hoogte van ruim 7 m en kegel van 26 ton. Hij heeft een dubbeldeks voorzeef en driedeks nazeef. De machine weegt volledig uitgerust 92 ton en beschikt over plug-in en plug-out mogelijkheden om een volledige productieketen aan te drijven via netaansluiting of met de afneembare motor-/generatormodule. Hij heeft een toevoeropening tot 250 mm, een spleetinstelling (C.S.S.) van min. – max. 16 – 48 mm afhankelijk van de configuratie van de breekkamer, en een productiecapaciteit tot 415 ton/uur.

De vier Keestrack noviteiten van Bauma onder elkaar: De B5e ZERO kaakbreker met elektromotoren; de nieuwe kegelbreker H7e si meteen de grootste machine van Keestrack; de volledig nieuw ontworpen I4e rupsmobiele omkeerbare percussiebreker en de nieuwe R5e percussiebreker in een volledig elektrische plug-in uitvoering.

Hybride en full electric percussiebrekers

De volledig nieuw ontworpen Keestrack I4e rupsmobiele omkeerbare percussiebreker heeft een geavanceerd diesel-elektrisch aandrijfconcept. Dankzij de innovatieve RIC technologie (Reversible Impact Crusher) kan deze machine flexibel worden ingezet in de secundaire en tertiaire breking van gesteente en bij de recyclage van bouwmaterialen zoals asfalt. Hij kenmerkt zich door zijn grote variabele breekkamer, krachtige rotor (Ø 1.100 mm, vier slaghamers) en elektronisch bewaakte hydraulische spleetinstelling (+80 tot -220 mm met nieuwe gereedschappen). Het specifieke ontwerp maakt toevoergroottes tot 250 mm mogelijk en zorgt voor een consistent hoge eind­productkwaliteit tot 0/2 mm in gesloten kring. De productiecapaciteit ligt hoog: van 100 tot 250 ton/uur. De nieuwe R5e percussiebreker is nu verkrijgbaar in een volledig elektrische plug-in uitvoering. Hij is uiterst mobiel en kan in één stuk vervoerd worden. Hij kan met zijn plug-out aansluiting ook andere machines van stroom voorzien. De afneembare motor-/generator­module is van de machine te halen om hem op te stellen in een omgeving met minder impact van stof en trillingen. De R5e heeft een dubbel­deks voorzeef. De 200 kW motor drijft de rotor met een breedte van 1.000 mm en een diameter van 1.260 mm aan met een extreem hoog massatraagheidsmoment, voor een hoge productiviteit en stabiliteit.

Keestrack toont zich opnieuw een voorloper, door na de eerder geïntroduceerde e-drive (een hybride versie) nu bij meerdere machines over te stappen op ZERO-drive.

Wereldpremière voor MOBIREX slagbreker

Als onderdeel van de Wirtgen Group toonde Kleemann de elektrisch aangedreven MOBIREX MR 130(i) PRO slagbreker. Die kreeg tijdens Bauma zijn wereldpremière als CO2-vrij lid van de PRO-Line familie. Hij is inzetbaar als primaire en secundaire breker en dankzij het volledig elektrische aandrijfconcept met de mogelijkheid van externe stroomtoevoer is het resultaat een laag energieverbruik per ton eindproduct. De grote optionele dubbeldeks nazeef maakt de productie van twee gesorteerde eindkorrelgroottes mogelijk. Met zijn zware rotor en krachtige elektrische aandrijving van 250 kW zorgt de breekinstallatie voor een hoge en stabiele verwerkingscapaciteit. Dankzij CFS is een continue benutting van de breker gegarandeerd.

McCloskey International onthulde tijdens Bauma de nieuwe kaakbreker J4 en Lippmann toonde kaakbreker 1300J met hybride aandrijving.

Krachtige grofzeefinstallatie

De nieuwe MOBISCREEN MSS 802(i) EVO van Kleemann kenmerkt zich door bedieningsgemak, toegankelijkheid van machineonderdelen en het emissievrije aandrijfconcept. 

Door het brede scala aan zeefvoeringen en de eenvoudige instelling van de zeefparameters is hij gemakkelijk aan te passen. Moet een fijn eindproduct worden gezeefd uit een bijzonder grof uitgangsmateriaal dan is hij snel om te bouwen van drie naar twee eindzeven. Als nieuwste leden van de EVO2 generatie werden de MOBICAT MC 110(i) EVO2 kaakbreker en de MOBICONE MCO 90(i) EVO2 kegelbreker voorgesteld. Ze hebben een efficiënt aandrijfconcept, slimme overbelastings­systemen en zijn gemakkelijk te bedienen via SPECTIVE en SPECTIVE CONNECT.

De volledig nieuw ontwikkelde RM H50X hybride voorzeef vermindert de brandstofkosten met 25%.

McCloskey introduceert kaakbreker J4

McCloskey International onthulde tijdens Bauma de nieuwe kaakbreker J4. Die is ontworpen om de zwaarste omstandigheden wereldwijd te weer­staan en levert een hoge productie dankzij het innovatieve ontwerp van de kaakkamer. De bekopening van 1.060 mm x 700 mm is geschikt voor grote invoermaten. De materiaalstroom wordt verbeterd door de grizzly pan feeder van 1.064 mm x 4.247 mm onder de trechter, waardoor met verschillende maasopties een betere sortering van het materiaal mogelijk is. Na de overname van Lippmann door McCloskey werd op Bauma een gezamenlijke stand bemand. De dubbele aandrijving van de Lippmann 1300J is de jongste in een lange reeks innovaties. Deze kaakbreker heeft een hybride aandrijving, is daardoor flexibeler en voordeliger voor de klant, terwijl hij de betrouwbaarheid naar een nieuw niveau tilt.

De eind 2021 aangekondigde mobiele REMAX 600 breker op rupsbanden van SBM Mineral Processing stond op Bauma naast de 39 tons hybride-elektrische JAWMAX 450.

Toekomst elektrificatie en modulariteit

Rubble Master (RM Group) elektrificeert zijn brekers al meer dan 30 jaar. Volgens de RM NEXT filosofie worden alle nieuwe brekers en zeven als hybride varianten ontwikkeld en kunnen ze ook volledig elektrisch worden bediend. Dit vermindert de brandstofkosten met 25%. Met de volledig nieuw ontwikkelde RM H50X hybride voorzeef tilt RM Group het zeven naar een hoger niveau. Dat betekent: uiterst brandstofefficiënt, mobiel en veelzijdig, veilig, gebruiksvriendelijk en uiterst modulair. De operatoren worden daarbij ondersteund door de digitale assistent RM XSMART, die is altijd en overal toegankelijk via een smartphone, tablet of computer.

SBM toon REMAX en JAWMAX

De eind 2021 aangekondigde mobiele REMAX 600 breker op rupsbanden was tijdens Bauma te zien bij SBM Mineral Processing. Hij heeft een aanvoercapaciteit van 600 ton/uur, een 1400 slagbreker voor materiaalaanvoer tot 900 mm en een maximaal totaalgewicht van 75 ton. Afhankelijk van de uitrusting kan hij tot vijf fracties in één cyclus verwerken. Drievoudig windziften en – een nieuw kenmerk voor zeer mobiele slagbrekers – de zeer efficiënte overbandmagnetische afscheider met uitworp in de lengterichting als optie, zorgen voor de hoge zuiverheid van de eindproducten, zelfs bij recycling­toepassingen. De breker zal volledig beschik­baar zijn vanaf ongeveer medio 2023. SBM toonde ook de 39 tons JAWMAX 450 die een indruk­wekkende 450 ton per uur kan verwerken met een toevoer­opening van 1.100 x 700 mm. De JAWMAX 450 is een hybride-elektrische uitvoering die is uitgerust met het Automatic-Quick-Release-System.

Rockster toonde als noviteit de 33 tons R1100DS mobiele slagbreker op rupsbanden.

Slagbrekers van ROCO en Rockster

De nieuwe ICON 1100 van het Noord-Ierse ROCO is een compacte primaire slagbreker met een volledig elektrisch aandrijving die een 40% brandstof­besparing kan halen ten opzichte van een hydraulische aandrijving. De indruk­wekkende reductie­verhouding door zijn krachtige 4 bar rotor zorgt voor een compacte voet­afdruk bij een opti­male kwaliteits­output. Hij kan worden gevoed door het elektriciteits­­net of via Dual Power en kan tot 300 ton per uur aan. Het in Oostenrijk gevestigde Rockster toonde als noviteit de 33 tons R1100DS mobiele slagbreker op rups­banden. De slagbreker werkt met een trilgoot met last­afhankelijke snelheids­regeling, die via de afstands­bediening instelbaar is. Hij heeft een traploze, volledig hydraulische spleet­verstelling, multi­functioneel display, hydraulisch neerlaat­bare zeef­kast en een unieke dubbele functie retour/ophaal­band. De duplex optie omvat het binnen enkele uren omwisseling van slag- naar kaakbreker en terug.

De nieuwe ICON 1100 van ROCO is een compacte primaire slagbreker met volledig elektrisch aandrijving.

GIPO, Powerscreen en Pronar

De Poolse producent GIPO toonde een gloednieuwe GIPO P 131 GIGA met ijzerafvoer in lengterichting en een elektrisch aandrijfconcept. Het slimme ontwerp van de GIPOGREEN technologie levert een compacte, elektrisch aangedreven mobiele breekinstallatie op. De krachtige Powerscreen Premiertrak 330 kaakbreker heeft een tweedelige grizzly feeder, die een betere materiaalstroom naar de kamer mogelijk maakt. Voordelen voor de gebruiker zijn de mobiliteit via rupsbanden, voor een snelle set-up, en de variabele brekersnelheid waarmee de machinist de machine nauwkeurig kan afstellen en de output kan maximaliseren. Pronar toonde de MPP 1238s scalpeerzeef voor het zeven in de eerste fase. Twee lange dekken maken een nauwkeurige scheiding van het materiaal in drie fracties mogelijk. De snelheden zijn instelbaar via een touchscreen. De 3,6 l-motor met 136 pk kan zelfs een zware lading aan zonder dat er hoge toerentallen nodig zijn. Eenmaal op bestemming heeft de operator niet meer dan 10 minuten nodig om de zeef te laten werken.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details