NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
De Tip | Peter Voolstra – Van der Spek Vianen

De Tip | Peter Voolstra – Van der Spek Vianen

Om te beginnen wil ik Recyclepro feliciteren met de eerste uitgave van hun magazine voor Nederland. Recyclepro is bij onze Belgische zuiderburen bekend bij iedere recycler, die middels het magazine op de hoogte is en blijft van de laatste ontwikkelingen en noviteiten in de recyclingmarkt.

Ik ben ruim 20 jaar werkzaam in de recyclingbranche en zal door mijn column ‘Vooruit’ in Recyclepro u voorzien van tips en mogelijkheden, die u weer een stap verder én op andere zienswijzen zou kunnen brengen.

Volgens de Van Dale heeft VOORUIT (bijwoord) de betekenis VERDER. Verder willen we allemaal en verder vooruit is zelfs nog beter. We zijn allemaal drukdoende om in de recycling, ons werkgebied, verder te komen als het erom gaat de afvalstromen optimaal op te werken, zodat ze zo breed- en goed mogelijk weer zijn in te zetten, met de circulariteit als hoofddoel. Dit in ogenschouw genomen zijn vele recyclingbedrijven druk en vooruitstrevend bezig met het bovenstaande. Hierbij doen zich ieder moment van de dag uitdagingen en verassingen voor die het proces verstoren en het verdienmodel steeds lastiger maken.

Om naast de duurzame doelstellingen ook de economische doelstellingen te blijven realiseren, die de continuïteit garanderen en het mogelijk maken te investeren in nieuwe technieken die nog verdere opwerking mogelijk maken, moeten de recyclingprocessen zo efficiënt mogelijk worden uitgevoerd. Deze efficiency is voor ieder bedrijf en voor de te recyclen stromen weer anders en iedere kleine- of grote aanpassing kan grote gevolgen hebben in de verbetering van de processen. Dit kan verschillen van een eenvoudige aanpassing in de routing op een locatie, waarbij de vrachtwagens anders rijden en containers direct op hun plaats gezet kunnen worden voor belading met geproduceerde stromen, tot het investeren in nieuwe technieken die een hoger scheidingsrendement of minder inzet van een laadschop mogelijk maken.

Dat zijn bijvoorbeeld NIR-scheiders, die nu naast het normaal scheiden van kunststofstromen ook zwarte kunststoffen uit de productstromen kunnen scheiden. Een ander mooi voorbeeld is de mobiele op- en overslagtransportband, die naast het zeer eenvoudig in voorraad zetten van geproduceerde gebroken fracties ook ingezet kan worden voor zonder inzet van een overslagkraan het beladen van schepen.

Naast het aanpassen van deze processen is het net zo belangrijk en misschien wel het belangrijkste, om ervoor zorg te dragen dat mens en machine zo continu- en productief mogelijk worden ingezet. Dat dit veel gemakkelijker klinkt dan in de praktijk is te realiseren, zie ik op vele recyclinglocaties en is zeer begrijpelijk. Het op tijd en goed plannen van (preventief) onderhoud en reparaties zorgt voor een zeer grote besparing in de leegloopuren die ontstaan door het onverhoopt uitvallen van machines, hetgeen bij iedereen helaas weleens voorkomt. Door deze planning gaat de productiviteit omhoog met een lagere kostprijs als gevolg. Dit plannen van onderhoud, reparaties en inspecties is een partnerschap dat u als recycler met uw leverancier moet onderhouden. Want samen komen we verder en rust en regelmaat hebben het altijd nog gewonnen van paniekingrepen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details