NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
De bouw- en sloopbranche opschudden

De bouw- en sloopbranche opschudden

Gerben Kuipers – Directeur Noordereng Groep

Ik ben filmproducent geweest. The Natural Pavilion, het volstrekt circulaire, losmaakbare en demontabele paviljoen op de Floriade dat we in nog geen jaar hebben gerealiseerd, moet je daarom ook zien als een filmproductie. Je begint met een scenario waarin staat wat je gaat doen, dan volgt een opnameboek waarin staat wie wat doet. Je begint met drie of vier mensen met een idee en een jaar later werk je met allerlei ringen van mensen die allemaal iets doen: decors, kleding, teksten, belichting, camera, auto’s, catering, noem maar op. Bij een gebouw is dat niet anders, ook daar komen er steeds meer mensen bij die iets bijdragen aan het eindresultaat. Uiteindelijk moet je er als producent voor zorgen dat iedereen op tijd zijn eigen ding kan doen binnen de gegeven tijd. Zo hebben we The Natural Pavilion ook geproduceerd.   

Ik geloof heilig in circulair bouwen – en dus ook weer makkelijk slopen. Of beter nog: voorzichtig uit elkaar halen om elders weer te kunnen hergebruiken. Hout is ons uit de natuur gegeven om dingen mee te bouwen. Het is sterk, licht, duurzaam en het groeit weer aan. Pas in de laatste eeuw zijn we overgestapt op andere bouwmaterialen. Al het glas in het gebouw hebben we uit een voormalig kantoorgebouw gehaald.

Toen ik directeur was van de Cinemec-bioscopen heb ik de bouwtijd van een bioscoop weten terug te brengen van 24 naar 12 maanden, simpelweg door de bouwvolgorde te veranderen. We zetten daar als laatste de tribune met de stoelen in het gebouw. Dat scheelde enorm, omdat je de rest van het gebouw al helemaal af kon werken zonder dat die tribune in de weg zat. Het betekende echter wel dat de tribune helemaal in de fabriek gemaakt moest worden en dat er een opening in het
gebouw moest blijven. 

The Natural Pavilion is mede zo snel gerealiseerd omdat we het hout niet eerst gedroogd hebben. Dat gebeurt immers vanzelf wel. Eerst drogen betekent extra CO2 de lucht in blazen. En ja, dan werkt het gebouw een beetje, nou en? In China knopen ze alles met bamboe aan elkaar.

Met ons consortium willen we de bestaande bouw- en sloopbranche opschudden. Het bestaat uit allemaal verschillende bedrijven die op een bepaald onderdeel iets heel goed kunnen. Het is aan mij als producent om ervoor te zorgen dat al die losse onderdelen op de goede plek terecht komen en in elkaar passen. En binnen een bepaalde tijd. Overwerk of een extra bouwdag ken ik niet. Iedereen wist dat de Floriade op 14 april open ging. Dus toen was het paviljoen klaar. Als de tentoonstelling is afgelopen, krijgt het gebouw op een andere plek een nieuw leven.  

The Natural Pavilion is het Klimaatakkoord van Parijs in de praktijk. We laten niet alleen zien dat het mogelijk is om op industriële schaal circulair, modulair, energieneutraal en biobased te bouwen, maar ook dat de landbouw voor de bouw kan produceren in plaats van dat ze veevoer verbouwen. We moeten geen boeren uitkopen, we hebben ze hard nodig. Maar dan moeten ze wel andere producten gaan verbouwen.

Je ziet nu hoeveel invloed de geopolitieke situatie op de bouw heeft: grondstoffen worden duurder en moeilijker verkrijgbaar. Dat betekent ook dat de tijd rijp is voor een manier van bouwen en weer afbreken die minder afhankelijk is van grondstoffen die van ver moeten komen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details