NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
“Chauffeurs moeten de regels goed in de vingers hebben”

“Chauffeurs moeten de regels goed in de vingers hebben”

Transport is een vak apart. En dat geldt dubbel en dik wanneer er afval of gevaarlijke stoffen vervoerd moeten worden. Trafuco uit Schelle heeft een ijzersterke reputatie uitgebouwd in deze domeinen. Het beschikt over alle nodige vergunningen om afval te vervoeren in de drie gewesten maar ook in buurlanden Frankrijk, Nederland, Duitsland, Luxemburg en Denemarken. Een gesprek met veiligheidsadviseur Joeri Quasters over de uitdagingen van de ADR regelgeving.

trafuco-008-kopieren

“Nationale of gedeeltelijke vrijstellingen kunnen het transport eenvoudiger maken, maar de chauffeur moeten weten waar en wanneer ze gelden.”

 

Trafuco is een op en top Belgisch bedrijf dat vandaag onder de leiding staat van Marc Van den Broeck. Met een gemiddelde jaarlijkse groei van 9% is het er sinds zijn ontstaan altijd in geslaagd om het juiste evenwicht te vinden tussen uitbreidingskansen en een gezonde financiële balans. Vandaag telt het bedrijf met hoofdkwartier in Schelle 350 werknemers, verwerkt het jaarlijks 70.000 transportorders en realiseert het een omzet van 42 miljoen euro. Joeri Quasters is er aan de slag als veiligheidsadviseur en waakt er onder meer over dat de ADR regels voor het transport van gevaarlijke stoffen nauwlettend opgevolgd worden: “Elke twee jaar zijn wijzigingen aan de spelregels van ADR transport. Het is mijn taak om onze chauffeurs van ADR transporten te briefen over welke impact ze hebben op hun dagdagelijkse werkzaamheden. Het is belangrijk dat ze de regels goed in de vingers hebben, want zij moeten ze in de praktijk brengen. En dat is niet altijd evident. Zo bestaan er heel wat nationale of gedeeltelijke vrijstellingen. Ze kunnen het transport eenvoudiger maken, maar de chauffeur moeten weten waar en wanneer ze gelden.”

trafucohuifwagen2-kopieren

“Wij adviseren onze chauffeurs om bij elke controle contact op te nemen met de veiligheidsadviseur.
Die kan zorgen voor rust.”

 

Ken uw veiligheidsadviseur

De aanstelling van een veiligheidsadviseur is een verplichting voor elk bedrijf actief in het verzenden en vervoeren van gevaarlijke goederen en voor bedrijven die samenhangende werkzaamheden vervullen zoals laden, lossen, vullen of verpakken. Een verplichting die voor veel bedrijven actief in ADR vervoer nog over het hoofd gezien wordt. En dat is niet zonder risico. Quasters: “De controles zijn de laatste jaren enorm toegenomen in frequentie en ze zijn een stuk strenger geworden. Landen werken ook vaker samen om gezamenlijke controles uit te voeren. Bij elke controle zal de chauffeur moeten kunnen vertellen wie de veiligheidsadviseur in zijn bedrijf is. Zorg dat ze die kennen. Wij adviseren onze chauffeurs om bij elke controle contact op te nemen met de veiligheidsadviseur. Die kan zorgen voor rust, want ook al ben je perfect in orde, het zorgt altijd voor spanning. En de veiligheidsadviseur kan nog extra informatie verschaffen over hoe bepaalde regels ingevuld zijn. Bijvoorbeeld rond waarschuwingstekens die moeten worden geplaatst bij pech. Men kan daar bijvoorbeeld ook pechlampen of verkeerskegels voor gebruiken.”

trafuco-ceo2-1-kopieren

Trafuco is een op en top Belgisch bedrijf dat vandaag onder de leiding staat van Marc Van den Broeck.

 

Boetes lopen hoog op

Het wordt steeds belangrijker om controles goed te doorstaan, want ook de boetes lachen er niet om. “In België gebeurt de bepaling van het tarief meer in functie van de ernst van de overtreding. In het buitenland geldt er een nultolerantie en liggen de boetebedragen nog een stuk hoger dan hier. ” Voor Trafuco staat de veiligheid van de chauffeurs steeds voorop tijdens transporten met gevaarlijke goederen. “De keuze van PBM’s gebeurt steeds in functie van de gevaarklasse van de vervoerde goederen. We zorgen ervoor dat die steeds aanwezig zijn per bemanningslid aan boord. Dat lijkt evident, maar er gelden nog bijkomende regels wanneer er iemand aan boord is van die niet op de payroll staat. Dan moet er een verklaring voorzien worden van de ADR veiligheidsadviseur waarom die persoon aanwezig is. Dat kan bijvoorbeeld zijn in het kader van een opleiding of een stage.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details