En dat heeft zijn weerslag op het soort certificaten dat aanbestedende partijen vraagt aan opdrachtnemers. Arjen Werkmeester, commercieel directeur bij Normec Certification, ziet nog en andere trend: “De nadruk bij certificering ligt steeds minder op controle, maar op bewustzijn creëren.”
De markt verandert continu. Ook in de sloop en recyclingbranche zijn verschillende trends en ontwikkelingen gaande. Wat zijn de belangrijkste op het gebied van certificeren?
“Je ziet een duidelijke verschuiving optreden naar duurzaamheid, milieu en CO2-reductie. Daar is veel aandacht voor. Een andere belangrijke trend is circulariteit. In de sloopbranche zie je op dit moment een enorme vraag naar alles wat met circulair slopen te maken heeft. Een aantal grote bestekschrijvers dicteert immers steeds vaker dat er circulair gesloopt en gebouwd moet worden. Dat zie je terug in de certificaten die wij afgeven. Vorig jaar heb ik het eerste Verificatiecertificaat ‘Circulair Sloopproject’ mogen uitreiken en er zullen dit jaar meer volgen. In dat kader is ook BRL 2506 relevant, de richtlijn die toeziet op het correct gebruik van recycling granulaten voor toepassingen in beton, wegenbouw, grondbouw en werken.”
Maar ook bewustzijn is een hot topic volgens Werkmeester. “Op het gebied van veiligheid bijvoorbeeld. Dat wil je meten en bedrijven kunnen dat doen met behulp van de Veiligheidsladder, ook wel bekend als de Safety Culture Ladder. Je stapt daarmee af van de klassieke manier van auditeren en certificeren, waarbij een bedrijf allerlei documenten moet laten zien om de borging en aantoonbaarheid op tafel te krijgen. Tegenwoordig focussen we veel meer op bewustzijn bij de medewerkers.”
Wie googlet op ‘certificering’ vindt tal van instanties die dat zeggen te kunnen. Waarom moeten bedrijven dan voor Normec Certification kiezen?
Normec Certification is onderdeel van de Normec Group, naar eigen zeggen “de nummer één instelling op het gebied van testen, inspecteren, certificeren en compliance”. Normec Certification helpt bedrijven in de sloop, recycling, bouw en infra aan certificaten waarmee bedrijven kunnen aantonen dat ze over de juiste papieren beschikken. Normec Certification biedt daarvoor 28 verschillende regelingen aan. Algemene certificaten zoals ISO9001 en ISO14001, duurzame certificaten zoals de MVO prestatieladder en CO2 prestatieladder en certificaten op het gebied van veiligheid. Denk hierbij aan de Veiligheidsladder die per 1 januari 2022 verplicht is gesteld.
“Vanwege onze deskundigheid, snelheid en transparantie. Klanten ontvangen binnen één werkdag een offerte en kunnen binnen één maand gecertificeerd zijn. De transparantie blijkt uit het feit dat in onze offertes nooit verborgen kosten, meerwerk of kleine lettertjes staan. We zijn marktleider voor bepaalde regelingen en al onze auditors komen uit de praktijk, dat is onze kracht. Wij kunnen 28 verschillende regelingen aanbieden: van algemene tot branchespecifieke regelingen. Dan wil je graag één aanspreekpunt, één auditor. En niet steeds een nieuw gezicht, waar je het verhaal opnieuw aan moet vertellen.” Een ander voordeel dat Werkmeester noemt is het klantportaal. “Bij ons hoef je niet oneindig documenten over en weer te mailen. Alles kan in het gebruikersvriendelijke portaal worden geüpload, waar zowel de klant als de adviseur toegang tot krijgt. Dat maakt het voor iedereen inzichtelijk, transparant, volgbaar en werkbaar.”
Normec Laboratorium, de zuster onderneming van Normec Certification, heeft ook een eigen Analyse Service, die ondernemers helpt met de controle van hun productieproces. “Wij analyseren de noodzakelijke onderzoekinspanning, die wordt voorgeschreven in de norm of BRL en maken daarop een monsternemings- en onderzoekprogramma en een optimale werkindeling”, legt Werkmeester uit. “De resultaten kunnen bedrijven inzien via het eerder genoemde portaal. Het biedt een permanent inzicht in het productieproces, altijd en overal.”