NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Aurubis start bouw ultramoderne recyclage installatie in België

Aurubis start bouw ultramoderne recyclage installatie in België

» Groundbreaking van ASPA: de circulaire economie mogelijk maken met een innovatieve recyclingoplossing 

» Snellere extractie van edelmetalen zoals goud en zilver en een grotere terugwinning van tin uit het anodeslib 

» Investering van 33 miljoen euro zal in het boekjaar 2024/25 operationeel zijn 

Vandaag (15 december) ging bij Aurubis, een leverancier van non-ferrometalen, in haar vestiging in Beerse, België, de eerste spadesteek de grond in voor de bouw van haar ultramoderne hydrometallurgische recyclage installatie ASPA (‘Advanced Sludge Processing by Aurubis’), die in het boekjaar 2024/25 operationeel zal zijn. Met deze investering van ongeveer 33 miljoen euro verbindt de onderneming zich tot de verdere ontwikkeling van Aurubis Beerse. ASPA ondersteunt de positie van Aurubis als het meest efficiënte en duurzame geïntegreerde smelternetwerk ter wereld. 

“Metaalrecyclage is een groeigebied voor Aurubis. Zo dragen we in belangrijke mate bij tot de circulaire economie. Onze metalen vormen de basis voor toekomstige vooruitgang en maken de urgente groene energietransitie, elektrische mobiliteit en een steeds meer gedigitaliseerde wereld mogelijk”, aldus Dr. Heiko Arnold, COO van Aurubis AG, op het groundbreaking evenement. “Met ASPA tonen we een duidelijk engagement voor onze langetermijnstrategie om onze kernactiviteiten te versterken en veilig te stellen en de leiding te nemen in duurzaamheid in onze industrie.” 

Op de site van Beerse in België wordt de uiterst moderne ASPA-recyclinginstallatie gebouwd. In de toekomst zal anodeslib, een waardevol tussenproduct van elektrolytische koperraffinage, hier worden verwerkt volgens een nieuw door Aurubis ontwikkeld proces. Hierdoor zullen we meer waardevolle metalen uit hetzelfde tussenproduct kunnen halen en dit sneller dan voorheen. Na voltooiing van de detailed engineering is de bouw van de fabriek gestart in het vierde kwartaal van 2022. De inbedrijfstelling is gepland voor de tweede helft van 2024.

Groundbreaking ceremonie (van links naar rechts: Dirk Vandenberghe, Bart Craane, Heiko Arnold)

Efficiëntere recycling van metalen 

In de ASPA-installatie zal anodeslib worden verwerkt, een waardevol tussenproduct van de elektrolytische koperraffinage dat wordt geproduceerd in de Aurubis-recyclagefabrieken in Beerse en Lünen (Duitsland). Het nieuwe proces zal een snellere extractie van meer edelmetalen, zoals goud en zilver, en een volledige terugwinning van tin uit het anodeslib mogelijk maken. 

“Door de Europese vestigingen gericht te verbinden met ASPA en de intermediaire materiaalstromen te optimaliseren, realiseert Aurubis synergieën in de Groep”, aldus Dr. Dirk Vandenberghe, gedelegeerd bestuurder van Aurubis Beerse. “Onze lokale knowhow en expertise voegen ook rechtstreeks waarde toe aan de maatschappij: “Met onze investeringen in de recyclagesector creëren we nieuwe jobs in Vlaanderen.” 

“De groundbreaking van vandaag benadrukt dat Aurubis wereldwijd een belangrijke rol speelt in de metaalrecyclage. Het toont aan dat deze industrie zeer dynamisch, levendig en toekomstgericht is. Ik ben er trots op dat Aurubis deel uitmaakt van de gemeente Beerse, en ik kijk uit naar onze verdere samenwerking in de komende jaren”, aldus Bart Craane, burgemeester van de gemeente Beerse. 

Deelnemers aan het ASPA Groundbreaking event

Aurubis Beerse 

De fabriek in Beerse verwerkt jaarlijks ongeveer 250.000 ton multimetaalschroot – gaande van de meest complexe residuen tot hoogwaardiger schroot – waaruit metalen, metaalproducten en mineralen worden geproduceerd. Sinds de overname van de sites in Beerse en Berango in 2020 breidt Aurubis haar rol als één van de belangrijkste koperrecyclers ter wereld verder uit en verwerkt het bedrijf nu in totaal ongeveer 1 miljoen ton recyclagemateriaal per jaar. 

Meer informatie over het project: www.aurubis.com/aspa 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details