NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Afval met een kleurtje

Afval met een kleurtje

Met Optimo, optimaal sorteren

Sinds januari startte intercommunale Limburg.net met een nieuwe inzamelwijze voor afval, het Optimo-systeem. Ook Renewi die samen met o.a. Bionerga instaat voor de huis-aan-huis inzameling in Limburg, werkt volgens dit nieuwe systeem. Limburg.net koos voor Optimo omdat zo met één ophaalwagen op dezelfde inzameldag verschillende soorten afval kan worden opgehaald en dit door elke straat slechts één keer in te moeten rijden. 

Renewi nv, die een deel van de opdracht toegewezen kreeg, zal de komende zeven jaar instaan voor de inzameling van de gekleurde afvalzakken in zestien gemeenten. Met Optimo kunnen we afval beter sorteren. Hoe beter we sorteren, hoe meer we kunnen recycleren. Zo gaan er minder kostbare grondstoffen verloren. Er belandt namelijk minder afval bij het huisvuil dat verbrand wordt. 

Slim sorteren, beter recycleren

“Omdat er verschillende afvalsoorten tegelijk worden opgehaald, investeerde Renewi drie miljoen in zestien nieuwe, speciaal hiervoor uitgeruste, inzamelvoertuigen. “Aan de hand van verschillend gekleurde zakken kan de burger tot vijf verschillende afvalstromen op dezelfde dag buiten zetten. Hierdoor zal er meer gesorteerd en dus ook meer gerecycleerd worden. De zakken worden naar een sorteerinstallatie gebracht waar ze op kleur gesorteerd worden. Elke afvalstroom wordt dan afzonderlijk afgevoerd, verwerkt en gerecycleerd. Zo wordt keukenafval bijvoorbeeld in een aparte gele zak opgehaald en verwerkt waarna het gebruikt wordt voor biovergisting. Met als resultaat hoogwaardige compost dat als grondstof gebruikt kan worden. Wat overblijft wordt omgezet in energie, namelijk biogas. “Correct sorteren is een voorwaarde om hoogwaardig secundaire materialen te produceren en verbranding te vermijden. Alleen door te recycleren en niet door te verbranden bouwen we allemaal mee aan die noodzakelijke circulaire economie”, zegt Mark Thys, Managing Director Commercial Waste België.

Minder CO2

Het nieuwe systeem betekent ook dat er minder verkeer in de straten is. Dit zorgt meer verkeersveiligheid en minder uitstoot van fijnstof en CO2. Zowel uit studiewerk als uit de praktijk blijkt dat ophaalwagens door Optimo tot een kwart minder kilometers rijden. De uitstoot van fijnstof en CO2 daalt hierdoor 40 procent.

Flexibel en gemakkelijk

“Optimo is een efficiënte en flexibele manier van ophalen. De recyclagetechnieken evolueren zeer snel. Dankzij Optimo kunnen we snel en makkelijk een extra afvalsoort gescheiden ophalen zonder extra ophaalrondes te moeten rijden.”, zegt Luc Wouters, voorzitter van Limburg.net. “Wij kiezen voor Optimo omdat het efficiënt is, een verbetering voor de verkeersveiligheid betekent en goed is voor het milieu”, legt Wouters uit. “Optimo betekent een ware revolutie in het denken rond afvalophaling. Limburg loopt met deze afvalinnovatie voorop in Vlaanderen”, zegt Wouters.

Circulaire koploper

De ambitie van Vlaanderen is om circulaire koploper van Europa te worden. Het doel hierbij is om materialen zo lang mogelijk in de productkringloop te houden. Optimo zorgt voor deze belangrijke bronscheiding, die cruciaal is voor het maken van waardevolle producten uit afval in plaats van op de verwijdering ervan door verbranding of storting.

“Al meer dan 30 jaar halen wij, weliswaar onder diverse bedrijfsnamen, in tal van gemeenten het afval op bij de inwoners”, zegt Mark Thys. “Wij zijn dan ook zeer verheugd de afvalinzameling de komende jaren verder te zetten en deel uit te maken van deze revolutie van slim sorteren om beter te recycleren. Want alleen op die manier kunnen we echt circulair zijn en gaan er geen grondstoffen verloren.”.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details