NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
AD REM presenteert zijn nieuwste technologie voor AEEA plastics recyclage in het Verenigd Koninkrijk

AD REM presenteert zijn nieuwste technologie voor AEEA plastics recyclage in het Verenigd Koninkrijk

5 miljoen ton per jaar. Dat is de enorme hoeveelheid plastics die vroeger naar China werden geëxporteerd, maar nu in de EU en het VK blijven. Om dit probleem aan te pakken hebben Ad Rem en Hamos samen een proces ontwikkeld dat de volledige plastics recyclage cyclus omvat, van afval tot grondstof. De eerste soortgelijke fabriek draait op heden op volle capaciteit bij AO Recycling in Telford.

 AO.com is een omvangrijke retailer die allerhande huishoudelijke apparaten verkoopt zoals was- en afwasmachines en koelkasten. Hun dochteronderneming gespecialiseerd in recyclage was op zoek naar een oplossing voor het verwerken van de plastics uit koelkasten, zodat deze zouden kunnen hergebruikt worden in de productie van nieuwe koelkasten. Servicebedrijf All Controls bracht hen in contact met Ad Rem.

AEEA plastics probleem

“Er bestaan veel verschillende vormen van plastic afval. Waarom de focus specifiek op AEEA plastics?”, zegt Jelle Saint-Germain, sales ingenieur bij Ad Rem. “Meer dan vier miljoen ton AEEA wordt jaarlijks opgehaald in de EU en het VK, waarvan meer dan 500.000 ton bestaat uit recycleerbaar PE, PP, PS en ABS. Op dit ogenblik worden de meeste van die plastics niet gerecupereerd. Dit is een enorm verlies aan potentiële grondstoffen.”

De oplossing

Om dit probleem aan te pakken hebben Ad Rem en Hamos de handen in elkaar geslagen en een uniek proces ontwikkeld. Er wordt gestart met een mix van AEEA plastics die door de flotatie van Ad Rem gestuurd wordt. Dit gebeurt op een densiteit van 1.09 kg/l. Om de correcte densiteit te bekomen, wordt een gepatenteerde pH-neutrale component toegevoegd aan water. In tegenstelling tot de meest gebruikte methode met zout, lost deze component niet op in water maar blijft ze in suspensie. Zo kan ze steeds opnieuw gebruikt worden. Het is een goedkope substantie die niet interfereert met de elektrostatische scheiding verder in het proces. Dit is ook de reden waarom de technologie zo geschikt is in combinatie met de technologie van Hamos. In de volgende stappen wordt de PE/PP gescheiden van de PS/ABS in een tweede flotatietank op water, waarna de PS/ABS gescheiden wordt aan de hand van de elektrostatische lijn van Hamos.

AO Recycling

Het voorgestelde proces werd grondig getest door beide partijen, met als resultaat dat AO Recycling besliste om te investeren in een installatie. Gebruik makende van het volledige technologische proces van Ad Rem en Hamos zoals beschreven, verwerken ze op heden de mix van vermalen koelkast plastics tot nieuw ABS en PS.

De fabriek in kwestie werd opgestart in oktober en draait ondertussen op volle capaciteit. Ze verwerkt 4 ton per uur aan koelkast plastics, goed voor een jaarlijks volume van 20.000 ton.

Verdere ontwikkeling

Ad Rem en Hamos zullen samen het proces verder blijven finetunen. Ad Rem heeft al het volgende gelijkaardige project verkocht in Japan, waar 40.000 ton per jaar aan plastics zullen verwerkt worden tot een nieuwe grondstof.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details