NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
70% inkomend inert afval hergebruikt
De AGGMax 250 peddelontslibbingseenheid.

70% inkomend inert afval hergebruikt

Op het Plateau de Saclay, 15 km ten zuiden van Parijs, heeft het Franse Sodextra S.A., specialist in de ontvangst en verwerking van bouwafval en afval van openbare werken, geïnvesteerd in een fabriek voor natte recyclage van inert bouw-, sloop- en graafafval. De fabriek is op maat ontworpen door CDE, de deskundigen van de industrie. Dit betekende het begin van de natte opwerkingsactiviteit, waardoor Sodextra gemiddeld 70% van de inerte grond die het aanvoert kan terugwinnen en zand en aggregaten met een zeer hoge toegevoegde waarde kan produceren.

De nieuwe fabriek verwerkt momenteel materiaal met een snelheid van meer dan 135 ton per uur en produceert zes verschillende fracties, waaronder drie zand- en drie grindfracties. Het nieuwe productaanbod opent zo de weg naar nieuwe markten. Momenteel verwerkt het derdegeneratie familiebedrijf een miljoen ton materiaal per jaar van alle soorten afval. Een aanzienlijk volume dat het nog hoopt te vergroten door zijn investeringen in de CDE technologie en de revalorisatie van inerte grond. De grootste uitdaging voor het bedrijf in het verleden was het omgaan met het uiterst variabele inerte afval dat de faciliteit binnenkomt.

Modulaire technologieën

De door CDE ontwikkelde oplossing om dit probleem aan te pakken is uniek. Het omvat een combinatie van eigen modulaire technologieën, zoals de AggMax™ peddelontslibbings­eenheid, het EvoWash™ classificatie- en ontwaterings­systeem, inclusief de gepatenteerde Infinity screening en CFCU (hydraulische tegen­stroom classificator) dichtheids­scheidings­technologieën die materialen van verschillend soortelijk gewicht classificeren om de kwaliteit en waarde van de grondstof te maxi­maliseren. De voor Sodextra ontwikkelde zand­verwerking is een primeur in Europa. De originaliteit ligt in het feit dat de oplossing gebruik maakt van techno­logieën die gewoon­lijk worden toegepast bij de behandeling van industrie­zand, zoals kiezelzand of ander frac-zand.

Minimaal gebruik van water

De installatie maakt het mogelijk inert afval te revaloriseren met minimaal gebruik van water. De afvalwater­behandeling met de AquaCycleTM van CDE, een unieke oplossing voor water­beheer, kan worden toegepast op grote tonnages. De AquaCycleTM is een compacte en gebruiksvriendelijke unit die zeer doeltreffend is in het minimaliseren van het verbruik van waardevol en duur extern water en ervoor zorgt dat tot 90% van het proceswater wordt gerecycleerd voor onmiddellijke recirculatie in het proces.

Rechtstreeks naar bouwprojecten

De fabriek verwerkt materiaal dat voorheen bestemd was om te worden gestort en produceert een reeks producten waaronder drie soorten zand: een 0 – 250 mm fijn zand of ‘sablon’, een 0 – 2 mm zand en een 0 – 4 mm zand; en drie aggregaten: een 4 – 10 mm, een 10 – 20 mm en een +20 mm, allemaal klaar om te worden gebruikt in bouwprojecten in de regio Parijs, rechtstreeks van de transportband. “Onze CDE installatie produceert aggregaten van hoge kwaliteit die we nu ‘eco-grind’ of ‘eco-zand’ noemen. Het gaat om materialen van zeer hoge kwaliteit die dicht bij natuurlijke materialen staan”, verklaart Christian Bottemanne, algemeen directeur van Sodextra. De fabriek is nu meer dan een vol jaar operationeel en heeft met succes alle doelstellingen van Sodextra bereikt: het verder terugwinnen van inerte bodems, het leveren van grind dat voldoet aan de betonspecificaties en het realiseren van een installatie die zo weinig mogelijk ruimte in beslag neemt. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details