NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Innovatieve en duurzame oplossingen met schuim
Onlangs investeerde Federal Eco Foam in een nieuwe Valvan balenpers voor zijn vestiging in Lommel.

Innovatieve en duurzame oplossingen met schuim

Materialen recupereren en een tweede leven met meerwaarde geven. Het is de missie die Federal Eco Foam zich al meer dan vijftig jaar stelt om zijn klanten te voorzien van innovatieve en duurzame oplossingen met diverse schuimproducten. Daartoe investeert Federal Eco Foam voortdurend in de beste mensen, grondstoffen en machines om tot de meest interessante schuimapplicaties van de hoogst mogelijke kwaliteit te komen. Een mooi voorbeeld daarvan is rebond foam, het schuim van de toekomst.

Sinds de oprichting in 1972 leeft bij Federal Eco Foam (FEF) de visie om een wereld zonder afval te bevorderen door verschillende schuimen een tweede leven te geven. Al die tijd past het bedrijf als pioniers in België het proces toe van ‘recycle, reuse en remake’ om de impact van overtollige schuimresten op het milieu te verminderen. De wortels van het bedrijf gaan terug tot 1914 met de oprichting van het in de Verenigde Staten gevestigde bedrijf Federal Recycling & Waste Solutions, een pionier en leider in het recycleren van diverse herbruikbare grondstoffen. In de voorbije 50 jaar is FEF uitgegroeid tot een wereldleider in zowel het verhandelen van trimschuim als in de productie van multifunctioneel gerecycleerd schuim, rebond foam genoemd. Vandaag exporteert het bedrijf naar 78 verschillende landen, verspreid over vijf continenten. 

Al sinds de oprichting in 1972 past Federal Eco Foam het proces toe van ‘recycle, reuse en remake’ om de impact van overtollige schuimresten op het milieu te verminderen.

Duurzaamheid in ons DNA  

Als één van de eersten heeft FEF het begrip ‘duurzaamheid’ in België op de kaart gezet door polyurethaan­schuimen te transformeren tot innovatieve, hoogwaardige producten voor diverse toepassingen en industrieën. FEF bedient klanten in segmenten zoals landbouw, auto­mobiel, sportmatten, meubilair, matrassen, bouw, pijpleidingen … met oplossingen voor het einde van de levensduur van reeds gebruikte schuimen. Op die manier stellen de producten van FEF klanten in staat om af te stappen van een lineaire wegwerpmaatschappij en een stap te zetten naar een meer circulaire economie.  En FEF geeft zelf ook het goede voorbeeld. Onlangs investeerde het in een nieuwe Valvan balenpers voor zijn vestiging in Lommel. De voornaamste doelstellingen zijn (1) het voldoen aan de steeds veranderende eisen van haar klanten, (2) een meer veilige omgeving voor werknemers te verzekeren en (3) de eigen ecologische voetafdruk te verkleinen. Deze nieuwe balenpers moet zorgen voor een efficiëntere productie, een hogere output en lagere transportkosten.

Als één van de eersten heeft FEF het begrip ‘duurzaamheid’ in België op de kaart gezet door polyurethaanschuimen te transformeren tot innovatieve, hoogwaardige producten voor diverse toepassingen en industrieën.

Innovatie voorop 

“Door te investeren in innovatieve nieuwe tech­nieken en technologieën kunnen we de ongeloof­lijke hoeveelheid afval in de EU en de rest van de wereld helpen verminderen”, zegt Jan Geurts, CEO van FEF. “We blijven onze inspanningen richten op slimmere product­ontwerpen, waarbij we gerecycleerd materiaal verwerken tot complexe samen­stellingen en zo interessante schuim­applicaties van de hoogste kwaliteit produceren voor onze klanten. Federal Eco Foam’s enorme industriekennis en vermogen om te evolueren en zich aan te passen stelt ons in staat om een krachtig verschil te maken.”

Rebond foam is een lichte schuimsamenstelling met een opencelstructuur, gemaakt van gerecycleerd post-consumer en/of post-industrieel schuim.

Het schuim van de toekomst 

Rebond foam is een lichte schuim­samen­stelling met een opencelstructuur, gemaakt van gerecy­cleerd post-consumer en/of post-industrieel schuim. FEF betrekt materialen van geselec­teerde leveran­ciers uit heel Europa en geeft dit schuim een tweede leven door blokken schuim in hetero­gene vormen en platen te produceren die op vele manieren kunnen worden gebruikt voor toe­passingen met hoge vereisten inzake schok -en impact­absorptie, geluidsisolatie, elasticiteit, tech­nische onderdelen, zit -en ligcomfort … “Naast bestaande toe­passingen willen we samen met onze klanten nieuwe en meer geavan­ceerde produc­ten ontwikkelen met oplossingen op maat, door gebruik te maken van moderne technologieën en een ver­beterd productontwerp. Het is ons reeds gelukt om een duide­lijke verandering in de mindset van de schuim­industrie teweeg te brengen rond gerecy­cleerd materiaal. Ook de consument is zich meer en meer bewust dat kiezen voor duur­zamere materialen de ecologische voetafdruk naar omlaag brengt en deze evolutie is onomkeerbaar. Tot slot ook van­uit de wet­geving wordt de druk naar her­bruik­bare grond­stoffen uit huishoudelijk afval op­gevoerd. Wij zijn een deel van de oplossing door jaarlijks onge­veer 20.000 ton schuimen weg te houden van stort­plaatsen en verbrandingsovens”, besluit Geurts.  

Contactinformatie

Federal Eco Foam Office Location

Nijverheidsweg 84, 3920 Lommel, Belgium
[email protected]

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details