Wat begon met de productie van balenpersen in Appingedam (Nederland), is intussen uitgegroeid tot de marktleider in turn key recyclage-installaties en dat op twee continenten. Een verhaal gedreven door ervaring en technische voorsprong die zich toont in geavanceerde mechanische recyclage. Met de komst van het nieuwe testcentrum spreekt Bollegraaf duidelijk de ambitie uit om die voortrekkersrol ook voor de komende jaren te blijven opnemen.
Bollegraaf viert dit jaar zijn zestigste jubileum. Het bedrijf ontstond uit de passie van stichter Hartog Bollegraaf om machines te maken. Met zijn technisch inzicht zag hij een opportuniteit voor een nieuw product voor al die kartonfabrieken in de regio van Appingedam. De eerste balenpers was geboren. Kwaliteit en duurzaamheid stonden van in het prille begin voorop. “Als Bollegraaf is het nog steeds onze missie om zorg te dragen voor een beter milieu en de kwaliteit van leven en de gezondheid van mensen in de recyclage- en grondstoffenindustrie te verbeteren. Dat doen we door met onze technologie afval weer in grondstoffen te transformeren”, vat huidig CEO Edmund Tenfelde het samen. De groep die intussen drie bedrijven omvat, Bollegraaf Recycling (Appingedam, NL), Lubo Recycling Solutions (Emmen, NL) en Van Dyk Recycling Solutions (Norwalk, VS), levert voor zijn klanten over heel Europa en Noord-Amerika en zelfs daarbuiten, turn key recyclage-installaties voor het volledige proces.
Het geheim van de smid? Advanced mechanical recyclage. Tenfelde: “Die zestig jaar ervaring telt echt wel mee in de recyclage-industrie. Ze heeft ons een technische voorsprong gegeven die we inzetten om onze klanten de best mogelijke oplossingen aan te bieden. Op vlak van ecologie, maar ook economie, want onze technologie staat garant voor de hoogst mogelijk opbrengst en ROI. Door blijvend in te zetten op innovatie, 7 à 8% van onze omzet gaat daar weer naartoe, zijn we vastberaden die voorsprong vast te houden. Zo beschikken we bijvoorbeeld over de meest geavanceerde robot voor afvalsortering. Met een capaciteit van 70 stuks per minuut en ingebouwde artificiële intelligentie kan hij de kwaliteit van de werkomstandigheden voor de mensen gevoelig verbeteren.” Bollegraaf is dus wereldtop in mechanische recyclage maar verkent tegelijk volop welke toegevoegde waarde het zijn klanten kan bieden met chemische recyclage. “We willen onze klanten altijd totaaloplossingen aanbieden. Voor bepaalde processen om gerecycleerde kunststof bijvoorbeeld weer food grade te maken, heb je die technieken effectief nodig. Daarom willen we in dat domein eveneens een voortrekkersrol op vlak van innovatie opnemen.”
Die ambitie om technologisch marktleider te zijn en te blijven wordt extra in de verf gezet met de komst van het nieuwe testcentrum bij het hoofdkwartier in Appingedam. De officiële opening vindt plaats in september. “Een volledige hal die in het teken zal staan van innovatie en high-‑end recyclagetechnologie. Klanten zijn er vanaf oktober van harte welkom om onder andere te testen hoe ze hun productstromen het beste kunnen verwerken. De markt legt steeds hogere eisen op naar zuiverheid en kwaliteit. Maar tegelijkertijd moeten machines een hoge input kunnen verwerken en een hoge beschikbaarheid voorleggen. Want elk uur stilstand kost geld. In ons testcentrum zullen we klanten zwart-op-wit kunnen bewijzen dat onze technologie aan die eisen tegemoet komt. Ze zullen het met hun eigen ogen kunnen zien”, aldus Tenfelde.
Voor Bollegraaf is dit een nieuwe stap om de circulaire economie in de praktijk te brengen. Met zijn oplossingen trekt het bedrijf hard aan de kar met een stevige focus op kunststoffen. “Er worden jaarlijks 380 miljoen ton kunststoffen geproduceerd (waarvan circa 78 miljoen ton in Europa). Slechts 14% ervan wordt ingezameld en verwerkt voor recyclage. En slechts voor 2% kan de kringloop weer gesloten worden, kan afval weer de grondstof voor hetzelfde product vormen. Als we circulair willen worden, zullen we echt moeten inzetten op meer recycled content enerzijds en dat voor alle sectoren, maar anderzijds ook schaven aan het productontwerp. Producten moeten ontworpen worden met recycleerbaarheid voor ogen. Met onze oplossingen willen we daar ons steentje toe bijdragen door eindproducten af te leveren van dermate kwaliteit dat een hoogwaardige valorisatie mogelijk wordt. We zijn in elk van onze vestigingen in de kern bezig met iets supergaafs: het verzekeren van het behoud van onze planeet”, sluit Tenfelde af.