NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Sleutels tot succes voor vrouwen in recyclage
Tijdens het event Woman in Recycling probeerden konden de aanwezigen leren uit en zich later inspireren door de ervaring van de spreeksters.

Sleutels tot succes voor vrouwen in recyclage

Weg met het mannenbastion. Vrouwen kloppen steeds vaker en met steeds meer aan de poort van de recyclage-industrie. En maar goed ook. Tijdens het event Women in Recycling konden de aanwezige vrouwen (en mannen) te weten komen uit persoonlijke ervaringen wat de sleutels zijn om die poort ook effectief te openen. Inspirerend, want onder de aanwezigen bevond zich ook Caroline Van der Perre die Unizo heeft uitgeroepen tot vrouwelijk ondernemerstalent van het jaar.

Women in Recycling was aan zijn tweede editie toe. Caroline Vanheede nam deze keer de honneurs waar om het event aan elkaar te praten. “Vorig week stond ik als gastdocent nog voor de klas, vandaag ben ik presentatrice. Wat een job in recyclage niet allemaal oplevert”, opende ze. Een sentiment dat met elke getuigenis die zou volgen alleen maar in de verf gezet werd. 

Christel Droogmans (Yuman Village).

Een voor allen, allen voor één

De eerste op het podium was Caroline Craenhals, zaakvoerster van BST en één van onze vaandeldragers in recyclage. Niet alleen op het nationale toneel. Dit jaar schopte ze het tot nummer 15 in de Recycling International Top 100, de hoogst genoteerde vrouw en de hoogst genoteerde Belgische. Faut le faire. Haar sleutels tot succes waren een vraagstuk, een noordster en vier musketiers. Een cryptisch begin, dat al snel toelichting kreeg. “Als derde generatie van een familiebedrijf lig ik wakker van de vraag hoe ik van mijn bedrijf een circulaire pionier kan maken. En hoe ik een fortune 500 bedrijf kan worden. Je moet immers groots dromen, verder dan je arm lang is en je huis hoog, zodat je altijd de richting ziet waar je naartoe wil. Zoals met een noordster. Maar dat kan je natuurlijk niet alleen. Ik reken daarvoor op machines, mensen, materiaal en methodes, mijn vier musketiers. Aan de hand van innovatieve technieken en de gedrevenheid van medewerkers brengen we afvalstromen als volwaardige grondstoffen weer in de economie. Eén voor allen en allen voor één.”

Sarah Nelen (Europese Commissie).

Tonen hoe we de wereld kunnen veranderen

De tweede ‘girl on fire’ (dat beloofde de muzikale intro toch) was Christel Droogmans. Zij richtte Yuman Village op. Een 950 m² groot circulair dorp dat de opkomst van nieuwe circulaire economie modellen stimuleert, lokale banen creëert en als one stop shopping het transport binnen de stad vermindert. “Toen ik buitenkwam uit de cinema na het zien van de film Demain met mijn dochters, besloot ik mijn carrière 360° om te gooien. Ik wilde mee helpen bouwen aan de wereld van morgen. In 2015 was circulariteit allerminst een evidentie. Ik ben toen in binnen- en buitenland verschillende initiatieven gaan bekijken om inspiratie op te doen. Drie pijlers stonden centraal in de ideeën die daaruit vorm kregen; ecodesign, duurzaamheid en upcycling. In 2019 ging de winkel open. Niet het meest opportune moment met de crisissen die nog zouden volgen, maar die hebben ons geleerd om snel te schakelen. Als ik nu zie hoe steeds meer zich vragen beginnen stellen bij en duurzaam willen worden … Daar word ik blij van. Binnenkort gaat onze tweede winkel open. En ook wij houden onze noordster goed voor ogen: we weten waar we naartoe willen. Dat is het beste criterium om de juiste keuzes te maken. Ik wil ook tonen aan mijn kinderen hoe ze de wereld kunnen veranderen.”   

Een en-en verhaal 

Ook Sarah Nelen was aanwezig. Ze is adjunct kabinetshoofd voor Frans Timmermans, uitvoerend vice-president voor de Europese Green Deal. Ze schoof serendipity naar voren, een Engels woord dat zich misschien nog het beste laat vertalen als toevalstreffer. “Om maar te zeggen dat ik geen uitgestippeld carrièretraject voor ogen had”, vertelt ze. “Het was een kwestie van alert zijn en de kansen grijpen die op je pad komen. Dat geeft je de vrijheid om ook te genieten van je werk, in plaats van al bezig te zijn met de volgende stap. Want het is belangrijk om je job graag te doen en daarin echt samen te werken met collega’s: een band opbouwen, informatie delen, vertrouwen krijgen … Inclusiviteit is de basis voor een sterk team. En ten slotte wil ik iedereen hier ook de boodschap geven dat ze niet noodzakelijk hoeven te kiezen tussen een carrière en een gezin. Ik ben een gelukkige mama op het werk en thuis. Het vraagt wel wat meer organiseren, maar het kan allemaal. Alleen bestaat het perfecte moment niet. Dat moet je grijpen.”

Ihsane Haouach (auteur en change manager).

De gunfactor

Jiska Verhulst, sustainability manager bij DEME ziet de ‘gunfactor’ dan weer als sleutel tot succes. “De weg naar meer duurzaamheid begint met mensen meekrijgen in je verhaal. Ik heb altijd te horen gekregen dat je er moet staan als vrouw en met je vuist op de tafel durven slaan. Maar dat zit niet in me. Was ik dan eigenlijk te soft voor leiderschap? Het was een vraag waar ik wel eens durfde van wakker liggen tot ik het boek ‘Invloed’ van sociaal psycholoog Robert Cialdini las. Hij beschrijft dat er zes beïnvloedingswapens zijn. Een daarvan is wederkerigheid, het aloude verhaal van geven en nemen. Als je duurzame relaties wilt opbouwen, straal je net kracht uit door als eerste te geven. Een openbaring, want soft zijn was plots zo erg niet meer. Je moet vanuit je eigen authenticiteit aanvoelen wanneer je een overwinning mag claimen en wanneer het net goed is om iemand anders daarvoor in het daglicht te plaatsen.”

Jiska Verhulst (DEME).

Oproep voor meer ‘echte’ diversiteit

De laatste persoonlijke getuigenis van de dag was voor Ihsane Haouach, een vrouw waar moeilijk een label op te plakken valt. Toch zijn er twee rode draden in haar carrière: haar streven naar inclusiviteit en diversiteit en  haar passie voor de energiesector. “Ik houd van verandering”, bevestigt ze. “Maar nu heb ik mijn plekje gevonden als auteur en als change manager. Schrijven en toneelspelen waren voor mij een uitlaatklep. Ik hoop dat ik met mijn verhaal nu jongeren kan opleiden in diversiteit.” In het boek Open up Your Organisation beschrijft ze hoe diversiteit niet mag gaan over uiterlijk, afkomst, handicaps of geaardheid. “Neen, het moet gaan over wie we zijn. Een organisatie die succesvol wil zijn in de toekomst moet verschillende profielen samenbrengen. Dat vraagt om geduld, om empathie, zodat we ons kunnen inleven in de ander en om authenticiteit. Dat is ook waar Open voor staat: open, passionate, empathic and natural. Dat is de basis voor een transformatie naar een meer evenwichtige organisatie en een job waar we energie van krijgen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?