Een container reist de stad door en wordt elke dag in een andere wijk op een ander punt gezet. De dienst haalde de druk van de containerparken af die door corona weken gesloten waren.
Het is rustig bij het mobiele recyclagepunt van stad Antwerpen in Hoboken. “In andere wijken is het al drukker geweest. Ik heb de indruk dat het initiatief nog niet zo bekend is”, vertelt de medewerker die aan de container mensen wijst op het juiste sorteervak. Hout, metalen (tot een meter), klein elektro en batterijen hebben een apart vak. Mensen kunnen hier klein afval kwijt waarvoor ze anders naar het containerpark moesten. Achter de container staat een bestelauto van verhuurbedrijf Dockx opgesteld. “Als er veel afval wordt gebracht, ga ik snel op-en-neer naar het containerpark”, vertelt de medewerker. “Dat is vorige week al een paar keer voorgevallen. Vandaag verwacht ik niet dat het nodig is.” Dat de recyclagedienst nog niet zo bekend is in de wijk, behoeft geen verbazing. Het project is immers pas in juli van start gegaan. Door gebruik van social media en door te flyeren probeert het stadsbestuur de bekendheid van het rondreizend containerpark te vergroten. Elke dag van de week is de container op een andere plek te vinden in de stad. Steeds in de ochtend.
Volgens Michael Lescroart, woordvoerder van de Antwerpse schepen van Stads- en Buurtonderhoud Fons Ducreaux, was de rondreizende recyclagecontainer al een tijd gepland. “We hadden hiervoor al pop-up containerparken om recyclage voor mensen zonder auto te faciliteren. Hier merkten we dat er veel vraag naar een dergelijke dienst.” Anderen steden en gemeenten gingen Antwerpen voor met de introductie van een mobiel recyclagepunt. Zo komt intercommunale Igean langs met de container in onder andere Boom, Aartselaar en Niel. De doelgroep van de dienst zijn vaak de minder mobiele mensen of mensen zonder auto die op eigen houtje moeilijk op het gewone recyclagepark geraken. Lescroart merkt op dat de dienst vooral erg populair is onder senioren. Anderzijds gaat er volgens hem ook een stimulerende werking uit van het verzamelpunt. Doordat mensen makkelijker hun klein afval kwijt kunnen, komt er minder bij het restafval terecht. “Het bevordert sorteren en ontmoedigt het sluikstorten”, beaamt de woordvoerder.
De start van de mobiele container viel samen met de heropening van de Antwerpse containerparken, die tijdens de coronatijd lange tijd gesloten waren. “Na de heropstart van de containerparken was het alleen mogelijk om met een afspraak langs te komen. Doordat mensen in de tussenliggende weken veel verzameld hadden, zag je een enorme druk op de containerparken”, vertelt Lescroart. Tijdens de lockdown van de containerparken heeft Antwerpen tijdelijke maatregelen genomen om afvalverwerking enigszins te continueren. Zo werd tijdelijk snoeihout, steenpuin en grofvuil aan huis opgehaald. Dat was nodig omdat mensen tijdens de lockdown massaal zijn gaan klussen in hun tuin en huis. Na de heropening van de containerparken, vanaf 6 mei, werden deze diensten geleidelijk weer teruggeschroefd.
Het mobiele recyclagepunt heeft volgens Lescroart de druk op de agenda van de containerparken kunnen verlichten. “Doordat mensen in de wijk voor klein afval bij de mobiele container terecht konden, hoefden zij geen afspraak bij het containerpark te maken.” Dit effect zal ook in de toekomst gelden, waardoor het mes aan twee kanten snijdt. Omdat particulieren dicht bij huis hun klein afval kwijt kunnen, kunnen containerparken zich instellen op bezoekers met grotere volumes. Volgens statistieken van de stad Antwerpen heeft het mobiele recyclagepunt begin oktober 9.500 bezoekers getrokken, zo’n 100 tot 150 mensen per dag. Alhoewel de eerste ervaringen positief zijn, wordt de dienst na een half jaar geëvolueerd. “Dan is de container overal geweest en kunnen wij bijsturen met de locatie en marketing. Maar gezien het succes tot dusver, is het eigenlijk al zeker dat we ermee doorgaan en een permanente dienst wordt opgezet”, besluit Lescroart.
Ingeleverd materiaal op mobiele recyclagepunt
• AEEA: 16,6 ton
• Glas: 16,7 ton
• Harde plastics: 4,6 ton
• Hout: 3,8 ton
• Metalen: 61 ton
• Textiel: 15 ton