NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
“Voor recyclagebedrijven valt veel winst te halen”
Casper Duijndam, Business Manager engineering projects bij SKF Benelux.

“Voor recyclagebedrijven valt veel winst te halen”

Stilstand voorkomen en onderhoudstijd verkorten

Rubix en SKF hebben onlangs de handen ineengeslagen om de recyclage-industrie te helpen de uptime van hun machines te verbeteren. “Er valt voor deze sector veel winst te behalen. Stilstand kunnen zij zich vaak niet veroorloven en kost bovendien veel geld. Slecht onderhouden machines gebruiken daarnaast veel energie, zijn onveilig en kunnen brandgevaar opleveren. Toen we constateerden dat er voor deze markt nog te weinig aandacht is, besloten we samen te werken met SKF”, vertelt Dick van Elsen, Commercial Director Competence Center Bearings & Power Transmission bij Rubix.

“Zeker nu de recyclage-industrie in de toekomst alleen maar belangrijker gaat worden, vinden wij het belangrijk deze klanten optimaal te bedienen”, vult Casper Duijndam aan, werkzaam als Business Manager engineering projects bij SKF Benelux. “De druk bij deze bedrijven is enorm hoog. Door de krappe verwerkingscapaciteit binnen de afvalbranche is er weinig tijd voor onderhoud. En stilstand is rampzalig. Nog los van de inkomstenderving, stapelt het onverwerkte afval zich op en kunnen andere sectoren eveneens in de problemen komen. Immers, veel recyclage­bedrijven zijn vaak ook energieleverancier. Met een goede conditiebewaking van de machines valt dus enorm veel winst te halen. En met de juiste partner hoeft hiervoor de productie niet eens stil te staan.”

Re-engineering tijdens geplande onderhoudsstop

Een mooi voorbeeld daarvan vormt de re-engineering die SKF onlangs bij een afvalverwerker in Moerdijk mocht uitvoeren. Deze verwerkt jaarlijks zo’n 2 miljoen ton afval. Toen zij de onderhoudstijd van hun machinepark wilden verkorten, riepen ze de hulp van SKF in. Duijndam: “Voorheen moest de complete aandrijving gedemonteerd worden om de lagers van hun schroefdroger te kunnen vervangen. Daarom wilden ze overstappen op deelbare lagers en lagerhuizen. De engineers van de klant kwamen er echter achter dat deze split bearings niet tot het standaardassortiment behoren. Daarom namen ze contact met ons op. Het feit dat we in korte tijd deelbare Cooper lagers, afdichtingen en huizen konden maken, was voor de klant doorslaggevend. En zeker ook het gegeven dat we alle werkzaamheden tijdens een geplande onderhoudsbeurt konden uitvoeren.”

Totaalconcept leidt tot optimale winst

“Wij hebben de kennis en ervaring in huis om klantspecifieke oplossingen te bedenken en uit te voeren. In dit geval hebben we de klant compleet ontzorgd. Van ontwerp en planning tot productie en montage. Nu kunnen zij de gedeelde rollagers zonder demontage van de omliggende apparatuur, monteren, verwijderen en inspecteren. Dit betekent voor de klant minder onderhoud en stilstand. Daarnaast hebben we ook speciale lager­huizen met diagonale deling gemaakt. Dit verkort de vervangingstijd aanzienlijk. En tijdens de demontage hebben we meteen de as on-site gemachineerd, zodat ook deze weer jaren meekan. Als onderdeel van de ontzorging hebben we het geheel inclusief een smeersysteem opgeleverd.” Van Elsen reageert: “Snelheid, technische kennis en een breed scala aan oplossingen bieden, zijn inderdaad onze gemene delers. De keus om met SKF de samenwerking aan te gaan om de uptime binnen de recyclage-industrie te verbeteren, was dan ook een logische.”

Montage van het lager.

Meer voordeel dan alleen uptime

“Het voordeel van een re-engineering gaat eigenlijk nog verder dan het optimaliseren van de uptime en het verhogen van de veiligheid. Slecht onderhouden machines hebben een hoger energie­verbruik en zijn daarmee minder milieuvriendelijk en duurder. Maar bovenal brengt het rust in de organisatie. Het personeel heeft immers niet altijd de kennis, laat staan de tijd, om reparaties uit te voeren. Te weten dat alles letterlijk en figuurlijk gesmeerd zal lopen, van de transportbanden tot aan de persen, neemt veel stress en onzekerheid weg.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details