NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Verwerking plasticafval verdubbelen in gloednieuwe vestiging
Angelique van der Weijden (Multinet) en Rudolf Peute voor de UnoTech balenpersen van Peute.

Verwerking plasticafval verdubbelen in gloednieuwe vestiging

Eind vorig jaar nam Peute Group een gloednieuwe recyclingsite in gebruik in Alblasserdam. Duurzaamheid en groeimogelijkheden ­stonden centraal bij het ontwerp van het gebouw. Voor de geplande verdubbeling van de plastic stroom is een cruciale rol weggelegd voor de UnoTech balenpersen. Multinet International uit Rijen leverde recent een tweede machine aan. 

Met een productie van 1,5 miljoen ton, waarvan 90% papier en 10% plastic, behoort  Peute Group tot de grote verwerkers in Nederland. Tot vorig jaar was het recyclingbedrijf, dat in 1960 het levenslicht zag, gevestigd in Dordrecht. Vorig jaar volgde de verhuizing naar een gloednieuwe site in Alblasserdam. De nieuwbouw is ingericht om een duurzame groei mogelijk te maken. Door de ligging aan een inland terminal kunnen in potentie dagelijks 300 containers van de weg gehaald worden en ook intern is alles gericht om de CO2-uitstoot maximaal terug te dringen. Zo zijn er op de werkvloer alleen maar elektrische voertuigen – kranen, heftrucks en sinds kort shovels – terug te vinden.

De UnoTech balenpersen, die gemiddeld zo’n 22 ton plastic per uur verwerken, kennen weinig stilstand en draaien tussen 6 u en 24 u bijna non stop.

Groeimogelijkheden

“Gerecycled materiaal is op zich al duurzaam. Op termijn zal er alleen maar meer vraag komen naar de duurzame verwerking van afval”, verklaart Rudolf Peute de nadruk op duurzaamheid. Peute is operational manager van het bedrijf dat de naam van de oprichter, zijn grootvader, draagt maar vorig jaar werd overgenomen door het Thaise SCGP. Peute ziet vooral veel groei­mogelijkheden in de plastic stroom. “Daar moet een verdubbeling op enkele jaren tijd mogelijk zijn”, vertelt hij. Peute Plastics & Polymers is gespecialiseerd in de verwerking van LDPE stromen. De binnen­komende stromen worden manueel verder gezuiverd, alvorens ze uiteindelijk in de balenpers belanden.

Bijna non-stop draaien

Op de Plastic afdeling is een belangrijke rol weggelegd voor de Unotech Upamat 120 V5H3. “We zijn drie jaar geleden begonnen met Unotech en met Multinet, dealer van Unotech in de Benelux. Dat is zo goed bevallen dat we eind vorig jaar een tweede machine met dezelfde capaciteit in gebruik hebben genomen”, vertelt Peute. Hij roemt de robuustheid van de machine die weinig stilstand kent waardoor er tussen 6 u. en 24 u. bijna non stop gedraaid kan worden. Ook de service van Multinet is uitstekend. “MultiNET en UnoTech zijn echte familiebedrijven. Daar wordt heel anders naar de balenpers gekeken.

De UnoTech balenpers heeft een kruisbinding maar men hoeft vaak de zijdraden niet te gebruiken. Op deze manier vallen drie van de acht draden af.

Innovatie en maatwerk

Alhoewel er maar een jaar tussen zit, ziet de ondernemer nieuwe innovatieve toepassingen in vergelijking het eerste model. Angelique van der Weijden van Multinet voegt hier aan toe: “Onze ogen staan voortdurend op scherp en zijn gericht op de toekomst”. Zo staat de nieuwe UnoTech balenpers, de UPANEXT, dan ook voor innovatie en maatwerk.  Hierin zit een hydraulische afdekking van de bindsleuf (Total Slot Cover) waardoor de persstamper beschermd is tegen onzuiverheden. De Upanext heeft ook het  ACT (Adaptive Cross Tying) systeem waarmee, afhankelijk van het materiaal of de wensen van de operator, de horizontale bindfunctie automatisch in- of uitgeschakeld kan worden.

Nette, stevige, kostenbesparende balen

De UnoTechs bij Peute verwerken gemiddeld zo’n 22 ton plastic per uur. De balenpers wordt in de sector geroemd om zijn nette, stevige balen die makkelijk stapelbaar zijn. Voor Peute is nog een ander element van belang. “De UnoTech heeft een kruisbinding, maar men hoeft vaak de zijdraden niet te gebruiken. Op deze manier vallen drie van de acht draden af. Dat heeft alleen niet een kostenvoordeel voor ons als verwerker, ook voor de afnemer heeft dit voordelen.” Afnemers van de plastic balen zijn gevestigd over de hele wereld. De klanten van Multinet, kleine en grote recyclagebedrijven, bevinden zich in zowel Nederland en België. Door de korte lijntjes en de nadruk op kwaliteit en service slaagde de dealer erin de voorbije jaren een groot markaandeel te verwerven in de Benelux. “Het feit dat een bedrijf als Peute ook voor een tweede machine bij ons aanklopt, is voor ons een enorm compliment”, besluit Van Der Weijden met een glimlach.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details