NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Van afval naar waarde: dit is de cruciale rol van recycling in de toekomst van kunststof- en rubber op de Kunststoffenbeurs

Van afval naar waarde: dit is de cruciale rol van recycling in de toekomst van kunststof- en rubber op de Kunststoffenbeurs

Voor bedrijven en professionals binnen de kunststof- en rubberbranche speelt recycling een centrale rol voor het behouden van een duurzame en veerkrachtige toekomst. We beginnen steeds meer te begrijpen hoe milieuonvriendelijk materialen zijn die niet herbruikbaar zijn. Recycling vormt hierbij de katalystator voor baanbrekende innovaties in de branche om de stap te maken richting een circulaire economie wat aansluit bij het Grondstoffenakkoord van 2050. Niet voor niets is het centrale thema van de Kunststoffenbeurs 2023 op 20 en 21 september: Toekomst van kunststoffen: duurzaam, slim én innovatief!

Revolutionaire recycling productieprocessen en materialen

Het hergebruiken van kunststof- en rubbermaterialen opent nieuwe mogelijkheden, waarbij niet alleen afval wordt verminderd. Ook worden er innovatievere manieren van produceren uitgevonden en ontstaan er nieuwe, milieuvriendelijke materialen. Deze ontwikkelingen verhogen de efficiëntie en verminderen de negatieve impact op het milieu.

Het ontwerpen van geavanceerde recyclingmethoden brengt technische uitdagingen met zich mee, waarbij experts gedwongen worden om vernieuwende oplossingen te bedenken. Hierdoor ontstaan duurzame producten die niet alleen aan de eisen van de huidige regelgeving voldoen, maar ook de weg vrijmaken voor een economie waarin materialen steeds opnieuw worden gebruikt in de kunststof- en rubberindustrie.

Gespecialiseerde bedrijven presenteren de integratie van recycling

Timmerije en Thiele & Kor zijn net als 230 overige specialistische bedrijven uit de kunststof- en rubberindustrie aanwezig als exposant tijdens de Kunststoffenbeurs. Hier laten vakexperts en prominenten uit de industrie hun best practices zien rondom duurzame kunststoffen, een verbeterende levensduur, circulariteit en nog veel meer.

Deze nieuwe ontwikkelingen voor recyclingmethoden zijn volgens Frank Bruins, Sales & Marketing Manager bij spuitgieterij Timmerije, enorm belangrijk. Hij vertelt; ‘“Als er iets van belang is in een duurzaam productieproces, is dat je in vertrouwen delen van het proces aan elkaar kunt overlaten. Samenwerking, ook in de logistiek, staat daarbij centraal. Op die manier ontstaat er een closed loop van grondstoffen en productonderdelen. De OEM’er speelt daar natuurlijk een belangrijke rol, maar ook de partij die de gebruikte producten kan verwerken, een partij die er nieuw granulaat van maakt en wij als verwerker daarvan. De afstemming tussen die spelers is cruciaal.”

Ook exposant van het eerste uur: Thiele & Kor Plastics Machinery vertelt dat de (blijvende) groei van circulaire ontwikkeling in de keten nodig is. Kurt Callewaert, Managing Director, vertelt: “Dit jaar is vertrouwen in een samenwerking belangrijker dan ooit. Nu kunststofbedrijven bezig zijn met de energietransitie, oplossingen zoeken om efficiënter met materialen om te gaan en de stap naar een circulaire kunststoffenindustrie overwegen. Kortom: ze zijn bezig met de toekomst van de sector vorm te geven.”

Lezingen gericht op recycling essentieel, gehele waardeketen betrokken bij de integratie van recycling

Om nieuwe deuren te openen naar innovatieve oplossingen en productieprocessen zijn samenwerking en kennisdeling dé sleutelwoorden. Tenslotte is de gehele waardeketen betrokken bij de nieuwe ontwikkelingen en integratie van recycling en de uitdagingen die hierbij komen kijken.

Niet alleen op de beursvloer wordt daarom kennis over recycling binnen de kunststof- en rubberbranche gedeeld. Tijdens het congresprogramma zijn diverse keynotes en lezingen te bezoeken die dieper ingaan op de uitdagingen en mogelijkheden rondom recycling. Denk aan keynotes en lezingen met onderwerpen als:

  • Merijn Tinga (bekend als de Plastic Soup Surfer) en Dirk Groot (bekend als de Zwerfinator) vertellen meer over de mogelijkheden met plastic en recycling
  • ‘Design for recycling van kunststofverpakkingen’ door Partners for Innovation
  • ‘Sustainable Compostie Packaging from low value packaging waste’ door TNO-Brightlands Materials Center
  • ‘Chemische recycling van polyesters’ door NHL Stenden Hogeschool

Het volledige congresprogramma is hier te bekijken.

Een unieke kans: ReThink Plastics uitreiking en expoplein


Voor het eerst sinds de start van de verkiezing in 2018 worden de Rethink Awards door NRK en Plastics Europe uitgereikt tijdens de Kunststoffenbeurs in Den Bosch. De uitreiking vindt plaats op woensdag 20 september tijdens de Rethink-netwerkborrel, vlak naast de Rethink Plastics Expo. Deze expo is een van de unieke area’s van dit jaar. Hier ontdek je als bezoeker vele voorbeelden van duurzaam geproduceerde en gerecyclede producten en worden er verschillende producten tentoon gesteld.

Wil je meer weten over het toepassen van verduurzaming, veiligheid en het ontwikkelen van de kwaliteit van je product in een wereld waar energietransitie, recycling en circulariteit een grote rol spelen? Dan mag je bezoek aan dit expoplein niet missen.

Gratis toegankelijk

Wil je je kennis en netwerk verbreden in de kunststof- en rubberbranche? Ben je opzoek naar de integratie van duurzame productieprocessen of wil je juist meer te weten komen over de uitdagingen en de oplossingen die de energietransitie met zich meebrengt? Bezoek dan geheel gratis de Kunststoffenbeurs op 20 en 21 september in de Brabanthallen, ’s-Hertogenbosch.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details