NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Unieke cameratechnologie voor de recyclingbranche

Unieke cameratechnologie voor de recyclingbranche

In de wereld van camerasystemen bekleedt Hikvision een unieke positie in de markt. De fabrikant combineert namelijk thermische én optische sensoren in één camera. Daarmee worden zogenaamde ‘false positives’ oftewel ongewenste alarmen voorkomen, wat bijdraagt aan de betrouwbaarheid van het brandpreventiesysteem. En wat het concept van Hikvision nóg krachtiger maakt, is de verregaande samenwerking met technologiepartners.

Hikvision is in 2001 gestart als spin-off van een universiteit en sinds 2010 wereldwijd de grootste camerafabrikant.

Hikvision is in 2001 gestart als spin-off van een universiteit en sinds 2010 wereldwijd de grootste camerafabrikant. “We zijn breed georiënteerd en actief in vrijwel alle markten waar videobeeld van toepassing”, zegt Rolf van den Hoek, business development manager voor de Benelux bij Hikvision. Het Europees hoofdkantoor bevindt zich in Hoofddorp, waar geïnteresseerden en eindgebruikers zich kunnen onderdompelen in een 800 m2 groot experience center. “We leveren overigens niet rechtstreeks aan de eindgebruiker, maar werken samen met distributeurs die onze producten distribueren aan systeemintegratoren en installateurs.”

Brandpreventie

De recyclingbranche is een belangrijke markt voor Hikvision, met name vanwege de unieke en CNPP-gecertificeerde cameratechnologie die ze in huis hebben. “We ontwikkelen al onze sensoren in eigen huis en bouwen daar vervolgens de camera omheen. Die methodiek is vrij uniek in de wereld”, weet Van den Hoek. “Voor brandpreventiesystemen in de recyclingindustrie combineren we in onze camera’s thermische met optische sensoren. De thermische sensoren bewaken een proces door voortdurend de temperatuur te meten. Bij een afwijkend patroon (lees: hogere temperatuur) wordt ‘alarm’ geslagen. Omdat we dit combineren met optische sensoren, kunnen we de beelden ook in een optisch spectrum classificeren. En dat laatste is een belangrijk gegeven in een recyclingomgeving. Hier rijden doorgaans shovels en andere voertuigen rond met een warme uitlaat, remschijven die hitte uitstralen, enz. Logischerwijs slaan de thermische sensoren daarop aan. Dat resulteert dan in een ongewenst alarm, omdat het geen detectie is van een potentieel gevaarlijke situatie. De optische sensoren maken onze camera’s zo slim dat ze een dergelijk melding aan een voertuig toeschrijven, en er dus geen melding uitgaat.”

Roterende PT-camera.

Totaal ecosysteem

Wat het brandpreventiesysteem van Hikvision volgens Van den Hoek nog krachtiger maakt, is de samenwerking met technologiepartners. “Zo hebben we een strategische samenwerking met 2fifty5, sterk in ‘computervision’ op basis van Artificial Intelligence. Zij kunnen nog meer ‘analytics’ toevoegen aan het systeem. Weliswaar zijn onze camera’s in de basis al behoorlijk slim, maar de rekencapaciteit is beperkt. Met een aanvullende AI-hardware kunnen we nóg beter analyses doen waarbij false positives tot nagenoeg nul worden gereduceerd. De AI-technologie wordt zelfs getraind op locatie en aangepast aan de specifieke omgevingscondities.” Daarnaast werkt Hikvision ook samen met een gecertificeerde meldkamer. “Zij zorgen niet alleen voor het opvolgen van alarmeringen, maar ook voor een continue monitoring van het systeem zelf. Zijn alle camera’s nog in bedrijf, draaien alle detectiealgoritmen, enz. Tot slot hebben we nog een samenwerking met een partij die op basis van de meldingen van ons systeem de actieve blussing aanstuurt. Daarmee leveren we dus een totaaloplossing.”

Blusrobot met camera.

Blusactie

Lithium branden zijn momenteel een hot topic. “Het is zaak dat er direct een blusactie wordt gestart. Door bovengenoemde samenwerking met strategische partners zijn we in staat om daar een passende oplossing in te voorzien. En dan bij voorkeur in combinatie met een (zeer) lokale blusinstallatie”, benadrukt Van den Hoek. “Een sprinklerinstallatie op 14 meter hoog in een hal heeft preventief geen zin. Met onze camera’s zijn we in staat om een temperatuurverhoging al binnen 1 seconden te detecteren. Door vervolgens een lokale blusinstallatie te voorzien op de gevaarlijkste punten in een recyclingproces, kan snel worden geacteerd, en blijft een lithiumbrand gecontroleerd.” Het cameraportfolio van Hikvision voor de recyclingbranche is zeer omvangrijk en bestaat uit vaste camera’s met verschillende kijkhoeken, maar ook uit roterende camera’s. “Omdat we de coördinaten weten van onze roterende camera’s, kunnen we bijvoorbeeld ook een bluskanon nauwkeurig aansturen. Juist door die samenhang van technologie maken wij het onderscheid.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details