Het storten van afval zal blijvend een functie hebben in onze samenleving en het beheer van stortplaatsen gaat in de toekomst op steeds duurzamere wijze gebeuren. Dat was de conclusie van het symposium ‘Storten in de circulaire economie’, dat de Stichting Duurzaam Storten eind vorig jaar organiseerde.
Uit onderzoek van Royal HaskoningDHV blijkt dat ook de komende decennia afval ontstaat dat niet gerecycled of verbrand kan worden. Dat bergen we veilig en netjes op in stortplaatsen. “Ook in een circulaire economie heeft storten een beperkte, maar essentiële functie te vervullen”, zei Hagar Ligtvoet, afdelingshoofd Grondstoffen en Recycling bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, “We hebben te maken met een ‘erfenis uit het verleden’ van materialen en stoffen die we niet terug in onze economie willen brengen. Bij recycling ontstaan residuen die soms gestort moeten worden en in geval van calamiteiten moet afval tijdelijk opgeslagen kunnen worden. Storten moet dus beschikbaar en betaalbaar zijn.”
De eerste resultaten van het onderzoek naar het duurzaam beheren van bestaande stortplaatsen maken duidelijk dat het mogelijk is verontreiniging in stortplaatsen op een milieuhygiënische en veilige manier versneld af te breken. Hiermee wordt eeuwigdurende controle zoveel mogelijk beperkt. Timo Heimovaraa van de TU Delft gaf tijdens het symposium inzicht in het programma introductie Duurzaam Stortbeheer, dat rijk, provincies, afvalbedrijven en wetenschappers in 2017 zijn gestart. “We leren ontzettend veel en hebben een grote dataset die ook voor de toekomst van onschatbare waarde is.”