Pionier met 3D-geprinte productlijn
Als frontrunner in de recyclingsector zorgt Govaplast voor een nieuwe doorbraak: Govaplast Prisma. “Deze productlijn combineert twee recyclingmethoden die nooit eerder werden samengebracht”, vertelt Kurt Asnong “We hebben de eerste zitbank met 3D-geprinte voet, arm- en rugleuning uit bekleding van afgedankte koelkasten aan Corda Campus geschonken.”
Govaplast Prisma is een innovatief nieuw product in de wereld van outdoor meubilair uit recycled plastic; een zogenaamd ‘cradle-to-cradle’ productieproces zonder reststoffen. Asnong: “Naast de standaardmaterialen zoals wasmiddelflacons en botervlootjes die we verwerken in de Govaplast planken, hergebruiken we nu voor het eerst koelkastbekleding om de voet, arm- en rugleuning van het ontwerp mee te 3D-printen. 100% circulair en erg stevig.” Dit soort kunststof, gestript van de binnenkant van afgedankte koelkasten, werd tijdens hun doorgedreven R&D-proces gekozen als beste bronmateriaal vanwege de stabiliteit. “Stabiliteit is essentieel om de levensduur van het meubilair te garanderen”, klinkt het bij de recyclagepioniers.
Om hun baanbrekende 3D-productlijn te vieren schonk Govaplast een Prisma zitbank aan de mede-innovators van Corda Campus in Kiewit. “Zo kunnen alle vernieuwende denkers en doeners die hier werken zich laten inspireren tijdens een rustmoment in stijl.
Circulair design past immers helemaal bij de filosofie van de site!” Naast de leuke gimmick van de oude koelkastbekleding die wordt omgetoverd tot een element van designbanken, is de nieuwe productlijn uiteraard gestoeld op dezelfde kwaliteitsprincipes als andere Govaplast producten die al langer op de markt zijn. “Onze bekendste troeven zijn onder andere ons typische kleurengamma (Govaplast Prisma wordt gelanceerd in drie kleuren) en ons splintervrije en onderhoudsarme materiaal. Daardoor zijn we erg geschikt voor zowel privé als publiek gebruik.”
Govaplast Prisma kwam er nadat het Limburgse maakbedrijf in hun pioniersrol een eigen 3D-printer ontwikkelde, die trouwens een hele kamer in beslag neemt. “We hebben de printer intern ontworpen en gemaakt, van de eerste lijn code in de programmatie tot het laatste schroefje aan het toestel zelf”, klinkt het bij de ingenieurs van Govaplast. “Uniek is dat we op een hoek kunnen printen zonder dat er steunbalkjes moeten worden voorzien of er inzakkingen plaatsvinden.” Zo geven ze letterlijk een nieuwe dimensie aan kunststof recycling. Onder het motto ‘Never waste a second chance’ is Govaerts Recycling, het Alkense familiebedrijf achter Govaplast, sinds kort ook zélf aan een tweede leven begonnen. Dit dankzij de overname door investeringsfonds C for Growth, met steun van LRM en U Plastic. “We zien de toekomst groots”, besluit Lieven s’Heeren. “Maar net zoals onze Prisma designs blijven we stevig met de voetjes op de grond!”