NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Sluitstuk Orion opent de deur naar een ongeëvenaard circulair dakconcept

Sluitstuk Orion opent de deur naar een ongeëvenaard circulair dakconcept

Al sinds 2012 zet IKO nv, toonaangevend producent van bitumen dakrollen, grote stappen in haar weg naar duurzame plat daksystemen. De witte en luchtzuiverende IKO carrara technologie en de lancering van het eerste circulaire daksysteem, IKO atelia, zijn daar het bewijs van. Gezien de steeds groter wordende problematiek m.b.t. grondstoffen en bouwafval, blijft het bedrijf continu focussen op circulariteit. Resultaat? De baanbrekende Orion recycling technologie, recent op haar site in Antwerpen ontwikkeld, die productierestanten, snijresten van daken en oude bitumineuze dakbedekking als grondstof voor nieuwe hoogwaardige dakrollen gebruikt.

Van circulair daksysteem naar circulair totaalconcept

Met Atelia had IKO de weg naar circulariteit reeds ingeslagen. Dit circulaire daksysteem, waarbij alle componenten op het einde van de levensduur van het dak perfect scheidbaar zijn en gerecycleerd worden teneinde als grondstof te dienen bij de productie van nieuwe bitumen dakbedekking, werd in 2022 gelanceerd.

Met de IKO Orion recycling technologie gaat IKO nog een stap verder. Dit unieke proces produceert hoogwaardige nieuwe dakbanen uit:

• productierestanten, wat tot ‘zero waste’ op de Antwerpse productiesite leidt
• snijresten afkomstig van het plaatsen van een nieuwe dakdichting in nieuwbouw of renovatie, die via een collectief ophaalsysteem van Probitumen Benelux op de werf worden opgehaald
• bitumineuze dakbanen van ontmantelde daken op het einde van hun levensduur

Het is een volledig geautomatiseerd en geïntegreerd proces. Van zodra de secundaire stromen worden aangevoerd, zal Orion deze automatisch invoeren in de productie van de IKO dakbanen. De IKO Atelia dakbanen bestaan nu reeds voor een significant deel uit deze Orion Mix en wordt stelselmatig opgevoerd. Op deze manier behoort het downcyclen van bitumen dakbedekking definitief tot het verleden en zorgt IKO Orion voor het volledig recyclen van restanten en end-of-life producten. Orion technologie staat garant voor een perfect evenwaardige secundaire grondstof die eindeloos recycleerbaar is.

Dirk Theuns, CEO van IKO nv: ’IKO’s Orion Technologie is, in combinatie met de circulaire IKO Atelia daksystemen de échte game changer in de dakenbranche. Met deze baanbrekende technologie voegen wij de daad bij het woord. Bitumen dakbedekking, in tegenstelling tot kunststof dakbedekking, wordt herbruikt in de productie van nieuwe dakbedekking met behoud van de befaamde hoge prestatie eisen.’

There’s much in a name

Orion is een opvallend sterrenbeeld aan de hemelequator. De trechtervorm symboliseert de weg die de gerecycleerde grondstoffen afleggen tot ze een nieuw leven vinden in de IKO circulaire dakbanen. In de Griekse mythologie was Orion een jager die de Plejaden achtervolgde. De jacht op circulaire grondstoffen is geopend!

Inauguratie door Vlaams Minister-President Jan Jambon

De Vlaamse overheid maakt prioriteit van het stimuleren van een circulaire economie. Vlaams Minister-President Jan Jambon was bijgevolg opgetogen om de inauguratie van Orion op 14 juni 2023 te kunnen bijwonen en het lint door te knippen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details