Er gebeurt veel in onze branche. De constante ontwikkelingen maken ons werk uitdagend, iets wat uiteraard inherent is aan het ondernemerschap. Veranderende wet- en regelgeving, grondstofprijzen worden beïnvloed door macro-economische effecten en onbalans in vraag en aanbod zijn zaken die ons vandaag de dag bezighouden.
Wanneer we kort stilstaan bij de veranderende wet- en regelgeving zien we een hoop op ons af komen. De Nationale Circulaire Plastics Norm (NCPN) zal naar verwachting in 2027 15% meer inzet van plastic recyclaat verplichten in Nederland, tot 2030 zal dit percentage alleen maar oplopen. De veranderende richtlijn verpakkingen en verpakkingsafval (PPWR) zal verplichten om binnen de EU gerecycled materiaal in te zetten. En door aanpassingen van de waste shipment regulations (EVOA) mag er niet meer worden geëxporteerd naar niet-OESO-landen. Een lange lijst – die nog langer gemaakt kan worden als je kijkt naar hoe afval wordt omgezet in producten en wat de impact daarvan zal zijn als er in end-of-life vehicles aangepaste richtlijnen komen met ook daar verplichtingen voor gerecycled materiaal. Als je een samenvatting zou willen maken van alles wat op onze branche afkomt, zou je een boek kunnen schrijven.
Hoewel we weten dat deze wet- en regelgeving komt, is het anno 2024 nog gissen wat de effecten hiervan zullen zijn voor recycler, verwerker en ontdoener. Het is zeker dat we in een veranderende markt leven en de vraag is hoe we hier als sector invulling aan geven. We zien dat veel bedrijven een koploperspositie willen innemen en het gesprek aangaan over hoe we samen een duurzaam model kunnen neerzetten. De rode draad hiervan zou moeten zijn wat nu een echte oplossing is. Niet alleen vanuit verplichtingen, maar ook vanuit de onderliggende doelstelling. Uiteindelijk willen we een duurzamer model neerzetten dat toekomstbestendig is voor alle partijen. We hebben binnen van Werven niet voor niets de slogan samen werken aan echte oplossingen. En zeker nu is die slogan actueler dan ooit. Als je vanuit echte oplossingen werkt, versterk je niet alleen je eigen positie. Het is geen gemakkelijke opgave, want het verwacht visie en lef. Zeker in deze tijden van onzekerheid is innoveren niet altijd vanzelfsprekend. Het vraagt uit je comfortzone te stappen en daar hebben we momenteel voldoende mooie voorbeelden van.
Verder is het mooi om te zien dat veel bedrijven kiezen voor SBTi (Science Based Targets Initiative), waarbij duidelijke doelstellingen worden geformuleerd en op basis van wetenschappelijke onderbouwing CO2-reductie wordt gecreëerd. We zien steeds meer bedrijven de uitdaging aangaan om hun producten duurzamer te maken door de inzet recyclaat, het opzetten van een retoursysteem voor hun producten en het duurzamer ontwerpen van producten. Laten we ons blijven inzetten voor een wereld waarin afval wordt gezien als een waardevolle grondstof en waarin we samen streven naar een gesloten kringloop.