AC Materials, een dochteronderneming van Square Group, verzet letterlijk en figuurlijk bergen, met name in de bouw- en sloopsector. De zoektocht van het bedrijf naar een nóg meer duurzame en efficiëntere methode leidde in 2020 tot de aankoop van een semi-mobiele natte verwerkingsoplossing van CDE.
Het bedrijf ging voor een semi-mobiele oplossing door de noodzaak om de werkzaamheden te kunnen verplaatsen over vijf operationele locaties. Deze mobiliteit is namelijk een belangrijk onderdeel van hun strategische planning.
AC Materials stond voor de dubbele uitdaging om materiaalvoorraden op verschillende locaties te beheren én te voldoen aan de stijgende vraag naar duurzame producten van hoge kwaliteit. Het bedrijf zocht daardoor naar een oplossing om betonafval te hergebruiken in nieuw stortklaar beton. Het doel was om het traditionele ‘downcycling proces’ te overstijgen, waarbij betonafval vaak wordt gedegradeerd tot laagwaardig gebruik, zoals in funderingen. De doelstelling was duidelijk: zand en toeslagstoffen van hoge kwaliteit produceren die geschikt zijn voor de productie van stortklaar beton en gestabiliseerde producten, terwijl onnodig transport en de bijbehorende milieueffecten tot een minimum moest worden beperkt. Een niet te onderschatten eisenpakket …
Clémence Badier, marketingmanager voor CDE Europa: “CDE ging de uitdaging aan en creëerde een semi-mobiele oplossing die tot 100 ton gebroken beton en ander bouw- en sloopafval per uur kan verwerken. Dit ultramoderne systeem voldoet niet alleen aan de specifieke behoeften van AC Materials, maar is ook een voorbeeld van voortdurende innovatie in recyclingtechnologie. De ‘plug-and-play’ verplaatsbare installatie bevat een toevoertrechter, een M1500 – modulaire wasinstallatie die zeven, zand- en aggregaat-wassen en opslag integreert op één chassis dat gemakkelijk verplaatst kan worden – en een volledige waterbehandeling met AquaCycle, FilterPress én buffer- en watertanks om tot 96% van het water dat in het proces wordt gebruikt te recyclen.”
De implementatie van deze technologie heeft AC Materials in staat gesteld om de behoefte aan transport aanzienlijk te verminderen, in lijn met de doelstelling van hergebruik van materialen en het bevorderen van een bredere duurzaamheidsagenda. Badier: “Het semi-mobiele ontwerp vergemakkelijkt het transport en de verplaatsing tussen verwerkingslocaties om de drie tot vijf jaar. Op die manier is het niet langer nodig om afval naar verafgelegen verwerkingsfaciliteiten te transporteren. Bovendien maakt de geavanceerde natte verwerkingstechnologie de effectieve scheiding van betonafval in twee waardevolle producten mogelijk: een +4 mm aggregaat dat nieuw materiaal in bouwtoepassingen vervangt en een 0 – 4 mm zand dat een milieuvriendelijk alternatief biedt voor traditioneel zand dat uit natuurlijke bronnen wordt gewonnen”, concludeert Badier.
Neem dan rechtstreeks contact op met CDE.
Contact opnemen