IFE biedt op maat gesneden oplossingen voor het transporteren, zeven, scheiden en hergebruiken van stortgoed en afvalstromen. In de Benelux gebeurt dat al meer dan twintig jaar als onderdeel van de TBK Group. Als directeur van IFE Benelux ziet Wijnand van de Vendel vooral dat het DNA tussen de Oostenrijkse fabrikant en de Nederlands groep zo goed matcht: “We gaan samen op zoek naar oplossingen voor vraagstukken die klanten hebben. En door onze sterkte in de breedte kunnen we heel complexe problemen die ontstaan bij het transporteren, scheiden, breken, malen en opslaan van bulkgoederen, aanpakken.”
De samenwerking tussen TBK Group en IFE gaat terug tot de jaren 90. “Voor een project voor Tata Steel waren we op zoek naar machines die konden helpen om de staallegeringen goed op orde te krijgen. Dat resulteerde uiteindelijk in een bestelling van 90 IFE machines die daar trouwens nog steeds staan te draaien. Het begin van een mooi partnerschap.” Zelf kwam Van de Vendel er in 2001 bij. “Toen compleet nieuwe materie voor mij. Maar met mijn achtergrond als technieker en de uitstekende ondersteuning vanuit het hoofd-kwartier van IFE in Oostenrijk rolde ik er als vanzelf in. Dat is trouwens wat ik nog steeds het liefste doe: in het veld staan bij de klanten en samen nadenken over hoe we hun processen kunnen verbeteren. En als het moet, spring ik zelf met de gereedschapskist in de wagen voor een dringende herstelling.”
Met het aanbod van IFE krijgen ze in elk geval een stukje robuuste, hoogwaardige technologie in handen. Voor van de Vendel begint dat met het juiste advies. “We kijken niet louter naar hoe groot de fractrie moet zijn of welke magneet te selecteren. Neen, het gaat verder. Wat wil de klant eruit halen? Welke garanties worden er verwacht? Dan kunnen we hem ook uitleggen waarom een bepaalde keuze beter is, rekening houdende met zijn operationele kosten en het rendement. Het totaalplaatje maakt het verschil.” En hoewel IFE over een gamma van standaardmachines beschikt, wordt ook gekeken hoe ze die helemaal op maat van de toepassing in kwestie kunnen krijgen. “Neem nu onze zeven om te scheiden met luchtondersteuning. We hebben die bijvoorbeeld in drie toepassingen draaien vandaag: om een licht-zwaar scheiding te maken uit metaalconcentraat van verbrandingsslak, , om steentjes en glas uit afvalhout ten behoeve van houtpellets te verwijderen en om kunststof en papier te scheiden. Dat maakt het mooie aan de IFE technologie: één zeef waar je toch drie verschillende industrieën mee kan bedienen.”
IFE Benelux neemt ook de montage en het onderhoud voor zijn rekening bij klanten. Tijdens de vakbeurs Recycling zal het laten zien wat de volgende stappen zijn die bedrijven daarin kunnen zetten. “Door de toevoeging van een laagje digitalisering aan onze machines, kunnen we voortaan live hun prestaties opvolgen. Zit de werking wel helemaal goed? Of zijn er zaken die kunnen duiden op schade of slijtage aan de lagers? Dan hoef je niet meer preventief onderhoud in te plannen, maar enkel als het echt nodig is. En dan kan je ook veel onverwachte downtime gaan vermijden. Dat komt het rendement van je installatie enorm ten goede.” IFE bewijst hier eens te meer mee dat het innovatie in het hart draagt. “Dit zal moeten groeien de komende tijd, maar dit is wel de richting waarin de markt evolueert. We zijn er klaar voor om onze klanten te tonen hoe ze hiermee veel tijd, energie en geld kunnen uitsparen”, aldus van de Vendel.
Verwerken van biomassa en compost
De uitdagingen om biomassa en compost te zeven en contaminanten eruit te halen zijn heel divers. IFE vertelt over een potentiële oplossing voor klanten. Zo zorgt het IFE scheidingsstation ervoor dat bij een Nederlands bedrijf in afvalbeheer steenachtige fracties uit groenafval en biomassa verwijderd worden. Op basis van succesvolle materiaaltesten die reeds gebeurden in het in-huis technische centrum van IFE op een gelijkaardige maar kleinere testinstallatie, ontwikkelde IFE een oplossing op basis van twee trilvoeders en twee installaties die de steenfracties eruit halen. De lichtgewicht materialen (biomassa) worden dankzij de trillingen omhoog getransporteerd, terwijl de zware delen (de stenen) naar beneden rollen.