NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Nieuwe Fuchs primeur voor Inter Metals, een Fuchs MHL355F

De recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval neemt de vlucht vooruit met de start van de bouwwerken bij Ecoo in Beringen. Dit recyclagecentrum in de schaduw van de Biostoomcentrale voorziet in de folie-tot-folie recyclage van polyethyleen folie (PE-folie), het plastic dat we onder meer terugvinden in de omverpakking van een multipack en in verpakkingszakjes. Nu elke Vlaming toegang heeft tot de uitgebreide inzameling van plastic verpakkingen via de Nieuwe Blauwe Zak thuis én deze eveneens in voege is op het werk, verzekert deze nieuwe recyclageketen het circulaire beheer van de grondstoffen.

In de aanwezigheid van Zuhal Demir, Vlaams minister voor Omgeving, wordt vandaag de site van recyclagecentrum Ecoo Beringen officieel geopend. In het recyclagecentrum zal jaarlijks zo’n 42.000 ton aan PE-folie gerecycleerd worden, waarvan het overgrote deel komt uit het huishoudelijk verpakkingsafvalcircuit. Het gaat om een volledig nieuwe recyclageketen van een ongeziene omvang in Europa, die mogelijk gemaakt is dankzij de langetermijnovereenkomst tussen Fost Plus en vijf nieuwe sorteercentra. Hun fijnmazige sortering garandeert een constante instroom van kwalitatief materiaal voor de recyclagemarkt. In combinatie met de hoogtechnologische recyclage wordt gerecycleerd polyethyleen op die manier competitief met ‘virgin’ of nieuw materiaal.

“Onze nieuwe Biostoomcentrale in Beringen vormt het hart van een energie- en materialenhub, die wij hier momenteel uitbouwen en waarvoor wij nieuwe bedrijven aantrekken. Ecoo Beringen is zo’n bedrijf. Het zal gebruikte verpakkingsfolies verwerken tot hoogwaardige korrels, waarmee opnieuw plastic producten en verpakkingen gemaakt kunnen worden. Van afval naar nieuwe volwaardige grondstof dus”, aldus Philip Peeters, afgevaardigd bestuurder van Biostoom Beringen.

Uniforme sorteerboodschap

Sinds 1 april is de Nieuwe Blauwe Zak ingevoerd in Brussel, Vlaanderen en de meerderheid van Wallonië. De laatste Franstalige intercommunales maken de overstap na de zomer. Bovendien geldt de uitgebreide sorteerboodschap nu ook voor alle bedrijven en organisaties. Daarmee wordt quasi al het plastic huishoudelijk verpakkingsafval bij het PMD gesorteerd, zowel thuis als op het werk. Dankzij het performante inzamelsysteem, de hoogtechnologische sorteercentra én bijkomende recyclagecapaciteit behaalden wij in 2020 de kaap van 51% recyclage van plastic verpakkingen. Dat is vijf jaar vóór de Europese norm van 50% die pas in 2025 van kracht is.

Zuhal Demir, Vlaams minister voor Omgeving: “Nergens wordt er méér huishoudelijk verpakkingsafval selectief ingezameld dan in Vlaanderen en België. Dankzij de Nieuwe Blauwe Zak wordt het nog eenvoudiger voor de burger om altijd en overal verpakkingsafval correct te sorteren. Met resultaat: voor 2020 tekenen we een recyclagepercentage van 51% op voor plastic verpakkingen. Bovendien zetten we dankzij hoogtechnologische sorteercentra en recyclagecapaciteit op eigen bodem Vlaanderen verder op de kaart als recyclagehub in Europa.”

Patrick Laevers, managing director van Fost Plus: “Het is onze doelstelling om een circulaire economie voor verpakkingen te creëren. Door recyclagecapaciteit op te zetten in eigen land, maken we kostbare secundaire grondstoffen beschikbaar voor de lokale productie-industrie. Dit is de laatste schakel in de recyclageketen, die begint bij het uniform inzamelen van huishoudelijk verpakkingsmateriaal. Met de invoering van de Nieuwe Blauwe Zak hebben we dat voor alle Vlamingen – en straks alle Belgen – mogelijk gemaakt. De eerste twee van vijf nieuwe sorteercentra zijn ondertussen volledig operationeel, zodat we de aparte materiaalstromen maximaal kunnen uitsorteren. De burger kan er zo verzekerd van zijn dat verpakkingen die in de Nieuwe Blauwe Zak terecht komen, ook daadwerkelijk gerecycleerd worden.”

Ecoo Beringen is een samenwerking tussen Biostoom Beringen en recyclagebedrijf Ecoo Group uit Houthalen-Helchteren. Dit nieuwe recyclagecentrum betekent een investering van zo’n 42 miljoen euro en 30 nieuwe aanwervingen voor de site in Beringen. De werkzaamheden duren tot het einde van het jaar.

Volgens Koen Verhaert, CEO van Ecoo Group, zijn een langetermijnvisie en samenwerkingen de basis voor de circulaire economie van morgen: ‘‘Doordat we langdurig verzekerd zijn van de aanvoer van huishoudelijke plastic folie door middel van de Nieuwe Blauwe Zak, kunnen we op lange termijn investeren en innoveren in onze recyclagetechnologie. Zo zijn we in staat een hoogwaardig gerecycleerd granulaat te produceren voor het vervaardigen van PE-film, evenwaardig aan ‘virgin’ materiaal.’’  

Factsheet-Ecoo Beringen.pdf

Nieuwe Fuchs primeur voor Inter Metals, een Fuchs MHL355F

Van der Spek Vianen heeft vanaf haar vestiging in Hardenberg een nieuwe Fuchs overslagmachine afgeleverd bij Inter Metals. Het is zeker niet de eerste Fuchs die door Van der Spek Vianen is geleverd aan Inter Metals, het partnerschap tussen leverancier en klant wordt door Inter Metals zeer gewaardeerd met als resultaat wederom de levering van een nieuwe Fuchs, en ditmaal een primeur de eerste Fuchs MHL355F die Van der Spek Vianen aflevert.

De Fuchs MHL355F is voorzien van een Heavy-Duty onderwagen die afkomstig is van de 48 tons zware Fuchs MHL360F. Door deze extra brede-, lange- en zwaardere onderwagen staat de MHL355F zeer stabiel en is het mogelijk om de machine te laten uitvoeren met een giek configuratie welke een bereik heeft van 17 meter. Met de grijper erbij komt het bereik zelfs op 18.5 meter. Hiermee is het beladen van een zeecontainer geen enkel probleem meer.

Inter Metals GmbH is al jarenlang een ijzersterk begrip binnen de internationale metaal- en recycling industrie.  Met handelspartners in o.a. Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Oost-Europa, India, Pakistan en China.  Met 20 werknemers verhandelt Inter Metals jaarlijks 70.000 ton aan non-ferro materiaal, waarvan 25% in Zuid en Oost Azië.

In de MHL355F is de zeer duurzame en zuinige Stage-V Deutz TCD 6.1. L6 6-cilinder turbodieselmotor gemonteerd welke 160kW vermogen levert. Het geleverde vermogen wordt overgegeven aan de zeer efficiënte Linde hydraulische pompen welke beide 330 liter/min geven. Hierdoor is de machine zeer snel en krachtig bij een zeer laag brandstofverbruik.

De standard compleet gescheiden- en separaat opgestelde koelers dragen er zorg voor dat de machine optimale koeling krijgt. Door de optimale koeling wordt er tijdens het draaien met de machine zeer weinig gebruik gemaakt van de koelvans waardoor naast een zeer laag geluidniveau ook het brandstofverbruik uiterst laag is.

Voor het dagelijks- en uit te voeren onderhoud aan de machine is als bij iedere Fuchs een ruim bemeten loopbordes bij de motor aanwezig welke via een uitklapbare trap toegankelijk is. Op deze plek kan naast het veilig uitvoeren van deze onderhoudswerkzaamheden ook de diesel- en Adblue tank gevuld worden zonder op de machine te hoeven klimmen.

LED-verlichting zorgt er voor dat ook in de vroeg- en late uren veilig gewerkt kan worden met goed zicht op het uit te voeren werk.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details