NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Nieuw: gin gemaakt met gezuiverd afvalwater van industriële wasserijen

Nieuw: gin gemaakt met gezuiverd afvalwater van industriële wasserijen

Kan gin gemaakt met gezuiverd afvalwater van wasserijen beter in de smaak vallen dan gin gemaakt met bronwater of kraantjeswater? Bij het Belgische Hydro Global Solution en distilleerderij Sterkstokers uit Sint-Lenaarts vinden ze van wel. Ze bieden de gin nu te koop aan via de webshop van Sterkstokers.

Belgische technologie

Hydro Global Solution is een in 2021 opgerichte joint venture van Christeyns en Veride. De eerste is een Gentse multinational die reinigings- en desinfectiemiddelen produceert voor industriële wasserijen. De tweede is een bedrijf uit Geel dat technologie voor zuivering en hergebruik van water ontwikkelt. De joint venture introduceerde twee jaar geleden het systeem HydRO for laundries, waarmee industriële wasserijen minstens 80 procent van het afvalwater kunnen hergebruiken. Onder meer de wasserijen Cailliau in Ieper, Clova in Wommelgem, Don Bosco in Sint-Niklaas, Klaratex in Wevelgem, Servitex in Welkenraedt en Nedlin in het Nederlandse Elsloo gebruiken HydRO for laundries.

Om duurzaam waterbeheer en HydRO for laundries te promoten tijdens de wasserijbeurs EXPOdetergo International die in oktober van vorig jaar plaatsvond in Milaan, besloot Hydro Global Solution een gin te laten maken met gezuiverd afvalwater van wasserijen. Het deelde op de beurs 250 flessen HydRO Gin uit als relatiegeschenk. De smaak beviel in die mate dat de vraag kwam waar de gin gekocht kan worden.

Hydro Global Solution heeft Sterkstokers nu vijfhonderd extra flessen van een halve liter laten maken die via de webshop van de distilleerder te koop zijn voor 36 euro per fles. Sterkstokers zorgt ook voor de verzending. Naast kruiden en alcohol bestaat de gin voor 62 procent uit gezuiverd afvalwater van industriële wasserijen. De gin heeft een alcoholpercentage van 38 procent.

Van afvalwater naar drinkbaar water en gin

Het gezuiverde afvalwater van industriële wasserijen is even drinkbaar als bron- of kraantjeswater. Het BELAC-geaccrediteerde laboratorium Normec Foodcontrol in Wetteren bevestigde dat het gezuiverde afvalwater voldoet aan de drinkwaternormen. Omdat het HydRO-water geen mineralen bevat, beschouwt men het als minder dorstlessend maar volgens meester-distilleerder Thomas Cuyvers van Sterkstokers is dat juist een groot voordeel voor sterke drank. “Hoe zachter het water, hoe zuiverder en hoe lekkerder”, zegt hij.

Door aan te tonen dat het gezuiverde afvalwater van wasserijen zelfs geschikt is om er gin van te maken, wil Hydro Global Solution wasserijen overtuigen om hun afvalwater te zuiveren en te hergebruiken in plaats van het te lozen en steeds vers grond-, regen- of leidingwater te gebruiken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details