NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Mobiliteit op de werf en ecologie

Mobiliteit op de werf en ecologie

Het zal u niet ontgaan zijn maar we moeten allemaal meer doen met minder. Meer werk, met minder gekwalificeerd personeel. Meer productie, met minder uitstoot. Hoe krijgen we dat in onze eigen activiteit van de grondverzet en recyclage voor elkaar?

De omstandigheden van de recyclagebedrijven evolueren continu en zetten de eigenaars er toe aan om te investeren in milieu- en omgevingsvriendelijke machines. Minder diesel en meer elektriciteit bij gebrek aan werkbare alter­natieven zoals waterstofmotoren. Maar die elektriciteit moet ergens van komen en naar toe gebracht worden op de werf en dat brengt mogelijk een andere organisatie op de werf met zich mee.

Elektrisch werken

Op de markt zijn er meer en meer opties om elektrisch te werken. Dat kan gedeeltelijk zijn of hybride tot volledig elektrisch. Een gedeeltelijke elektrische machine is nog steeds van de mobiliteit van een dieselmotor afhankelijk om zich te verplaatsen. Eens in juiste opstelling gebracht kan er via een lokaal stroompunt 100% overgeschakeld worden op elektriciteit om bijvoorbeeld een mobiele transportband of een windzeef aan te drijven. De plaats van de machine blijft voor een dag of nog langere periode ongewijzigd. Het probleem dat zich kan stellen is dat er (nog) geen stroompunt ter plaatse is of te veel werfverkeer dat de stroomkabel kan beschadigen. In dat geval kan de stroomkabel lokaal ingegraven of bovengronds afgeschermd worden (omslachtig maar doenbaar). Beter nog is het om verbonden te worden met een bijkomende machine zoals een mobiele zeef of breker die van een generator voorzien is, om de nodige extra stroom op te wekken. Hiermee heb je alsnog een dieselmotor die dan twee machines zal aandrijven in plaats van twee verschillende dieselmotoren met als voordeel minder verbruik en geluid voor de twee samen.

Hybride elektrisch

Daarmee komen we dan bij de hybride elektrische machines. Deze zijn permanent dieselelektrisch aangedreven en dankzij de huidige emissienormen van Stage 5 bij de beste in de klas. Doordat bijvoorbeeld de mobiele breker of zeef na de dieselmotor met een generator is uitgerust is het verbruik tot het optimale herleid en tot 10-15% minder dan bij een diesel- hydraulische machine. Desalniettemin is er nog steeds een dieselmotor maar wel met de mogelijkheid om dankzij de hybride technologie via een stroomaansluiting 100% elektrisch te werken. Boven op de werking van de eerste machine in elektrische uitvoering kan een bijkomende zeef of mobiele transportband elektrisch aangedreven worden. 100% elektrisch en 100% efficiënt in mobiliteit.

100% elektrisch

Tot slot de 100% elektrisch aangedreven machines die in hun ont­werp niet beschikken over een alternatieve energie­bron. Dit vergt op het recyclagebedrijf een andere aanpak en organisatie van de beschikbare ruimte om het materiaal naar de breker of zeef te brengen en af te voeren. Ook is de aanloop­tijd naar de realisatie van dergelijke installatie langer en vergt meer ver­gunning technische onder­steuning. Daar staat tegenover dat deze over een veel lagere periode kunnen worden afgeschreven en in tegenstelling tot klassieke dieselmotoren veel onderhoudsvriendelijker zijn. Milieu­technische de beste keuze, maar in veel gevallen niet uitvoerbaar op mobiele werven.  

Conclusie

Kortom, de leveranciers van recyclagemachines zijn druk in de weer om een waaier aan hybride producten te ontwikkelen om mobiliteit en ecologie de hand te geven en een alternatief te kunnen bieden aan de klassieke diesel hydraulisch aangedreven machine. Uw leverancier kan u zeker helpen met uw vragen naar een zuiniger en ecologischer machinepark.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?