NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Metaalrecycler neemt voortouw op weg naar circulaire economie

Metaalrecycler neemt voortouw op weg naar circulaire economie

Op 1 april 2023 jongstleden vierde de A&M Groep haar twintigjarig jubileum. Oprichters Leo Overweel en Nico van der Have begonnen aan de keukentafel met een plan voor een metaalrecyclingbedrijf. Ze legden samen een symbolisch startkapitaal in; een biljet van 50 euro. Inmiddels is de A&M Groep uitgegroeid tot een vooraanstaande organisatie die haar opdrachtgevers verder helpt in de circulaire economie. Een gesprek met Algemeen Directeur John Jaques.

De A&M Groep heeft vijf vestigingen in de regio Rotterdam en telt inmiddels ruim tachtig medewerkers. “We zijn van oorsprong een metaalrecyclingbedrijf dat zich bezighoudt met het inzamelen en sorteren van metaalstromen. Dat doen we nog steeds”, erkent Jaques. “Maar we hebben de afgelopen twee decennia niet stilgestaan en ons bedrijf dermate door ontwikkeld dat we momenteel een significante rol spelen in de grondstoffentransitie. Dat wordt mede ondersteund door ons kennis- en innovatiecentrum: In2Waste Solutions. Met een scherpe visie op de circulaire economie, waarmee we bedrijven adviseren en ontzorgen op het gebied van reststromen en het behalen van hun circulaire doelstellingen. Met de intentie om inzage te geven in wat er gebeurt met de ingenomen materialen, hoe die worden verwerkt en vervolgens weer terug in roulatie komen.”

Behalve een metaalrecycler is de A&M Groep in toenemende mate regisseur en adviseur op het gebied van grondstoffentransitie en circulariteit.

Hersenen en spieren

Bedrijven worden geacht om hun CO2-footprint in kaart te brengen. “Daar helpt de aanpak van In2Waste Solutions enorm bij”, zegt Jaques. “Neem als voorbeeld een accu die aan het einde van zijn levensduur is. Na het inzamelen worden de diverse onderdelen van elkaar gescheiden. Het lood wordt bijvoorbeeld apart van het PVC verwerkt en gaat weer retour naar de accu-industrie. Op deze manier wordt het hele proces geregistreerd. Wij zijn niet alleen de hersenen, maar ook de spieren in het recyclingproces en pakken met In2Waste Solutions de regierol, ook op het sociale aspect. Wij geven onze relaties onder andere inzicht in het aantal uren uitgevoerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast rapporteren wij ook over de CO2-impact. Informatie die uiterst waardevol is voor onze opdrachtgevers bij het bepalen van hun eigen propositie.”

Bedrijven worden geacht om hun CO2-footprint in kaart te brengen. Daar helpt de aanpak van In2Waste Solutions enorm bij.

Duurzame samenwerking

Behalve een metaalrecycler zijn we dus in toenemende mate regisseur en adviseur op het gebied van grondstoffentransitie en circulariteit, resumeert Jaques. “Daarin hebben we absoluut een voorsprong in de markt. We kunnen onze opdrachtgevers volledig ontzorgen met alle reststromen, waarbij we ook duurzaam samenwerken met vaste partners. De A&M Groep beschikt over de benodigde certificaten. Inmiddels heeft de A&M Groep negen verschillende certificaten die nauwgezet worden onderhouden. Die continue aandacht voor de juiste certificering is uniek in de markt, en geeft opdrachtgevers het vertrouwen dat nodig is in een duurzame samenwerking.”

Op 1 april 2023 jongstleden vierde de A&M Groep haar twintigjarig jubileum.

Het twintig jaar bestaan van de A&M Groep is uiteraard groots gevierd. “We hebben uitgebreid stilgestaan bij het jubileum met medewerkers en relaties. Het is mooi om te zien hoe een initiatief van twee ondernemers zo’n vlucht heeft genomen en is uitgegroeid tot het prachtige bedrijf dat we nu zijn”, zegt Jaques. “Onder andere bereikt door de Rotterdamse manier van werken: ‘zeggen wat je doet en doen wat je zegt’. We zijn een transparante organisatie met korte lijnen. Dat maakt dat we snel kunnen schakelen en flexibel inspelen op klantvragen.” Een manier van werken die ook buiten de landsgrenzen opvalt. “We zijn voornamelijk in Nederland actief, maar zien dat er steeds meer verzoeken uit België, Duitsland en Frankrijk op ons afkomen. Dat belooft wat voor de toekomst.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details