NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Laadstation met lokale en 100% hernieuwbare groene stroom
Rohald Guilliams: “We hebben genoeg in de ‘tank’ om 10.200 auto’s een jaar lang van stroom te voorzien.”

Laadstation met lokale en 100% hernieuwbare groene stroom

Vlak bij de E40 te Boutersem staat sinds kort een laadstation met drie laadpalen en één supercharger die 100% hernieuwbare groene stroom leveren, een primeur in België. Deze groene stroom wordt ter plaatse op het bedrijf van Guilliams Green Power geproduceerd. Met deze innovatie wil het bedrijf verder evolueren richting een ‘business-to-customer’ (B2C) onderneming om uiteindelijk subsidievrij te kunnen draaien, daar er in Vlaanderen nog heel wat onzekerheid is omtrent energiebeleid. 

Guilliams Green Power komt voort uit het land­bouw­bedrijf van vader Guilliams. Zaakvoerder Rohald Guilliams: “Het bedrijf ontstond al in 1980 maar de biogasinstallatie kwam er pas in 2008. Het was het tijdperk van de opkomst van groene energie. Mijn vader was gaan kijken hoe dat er in Nederland en Duitsland aan toeging. Maar om zelf zoiets uit de grond te stampen had je kapitaal nodig.” Het leidde tot eerste, moeilijke jaren, maar toen de drie zonen Rohald, Reinout en Ruben het bedrijf kwamen versterken kreeg de ambitie om van organische afval groene stroom te maken echt vorm. De initiële opbouw van de vergistingsinstallatie in Boutersem had een vermogen van 1,25 MW en kon 25.000 ton verwerken. “Vanaf dan liep het goed.”

Daarnaast wil Guilliams Green Power met zijn waterzuivering innoveren en van digestaat weer loosbaar water maken.

Hart voor de omgeving

Kort na de start ging Guilliams ook al op zoek naar een manier om zijn digestaat duurzaam te verwerken. “Met een waterzuiveringsinstallatie slaagden we erin het stikstof eruit te halen, in een volgende fase  de fosfor en recentelijk ook de  kalium, en er eindproducten van te maken waar een markt voor bestaat.” Het toont dat het bedrijf altijd met de blik vooruit en een hart voor de omgeving werkt. Van 25.000 ton ging het al snel naar eerst 60.000 en dan naar 90.000 ton. “Daarmee behoren we tot de drie grootste ver­gistings­installaties in agrarisch gebied”, vertelt Guilliams. “60% van het materiaal dat de vergister ingaat is van landbouw­kundige oor­sprong. Daarbij hanteren we strikt de principes van de Ladder van Lansink. Enkel wat niet meer voor menselijke of dierlijke consumptie geschikt is, gaat erin.” 

Groene stroom tastbaar maken

Het resulteert vandaag in de productie van 3,825 MWh aan groene warmte en 2,8 MWh aan groene stroom. “Ongeveer 20% van die opgewekte elektriciteit hebben we nodig om onze eigen behoeften af te dekken. De rest ging tot voor kort naar het net. Daarmee kunnen we 7.883 gezinnen voorzien van groene stroom.” Een flinke bijdrage dus in de vergroening en elektrificatie van onze maatschappij. “Toch wordt dat niet gezien door de mensen. We zijn niet meer dan een regeltje op de elektriciteitsfactuur dat zegt dat ze elektriciteit uit hernieuwbare energie gekregen hebben. We wilden op een andere manier duidelijk maken aan de omgeving wat het belang is van wat we hier doen. Onze groene impact tastbaar maken.”

Vlak bij de E40 te Boutersem staat sinds kort een laadstation met drie laadpalen en één supercharger die 100% hernieuwbare groene stroom leveren, een primeur in België.

Rechtstreeks uit biogasinstallatie

Twee jaar geleden begon daarom het idee te rijpen om een laadstation neer te planten op het terrein. “Rechtstreeks van de biogasinstallatie naar jouw elektrische wagen. Korter kan de keten niet worden.”  Een project waar ook Europa achter staat. Via het CPT (Clean Power for Transport) initiatief kon Guilliams Green Power rekenen op subsidies. “Meer dan 100 bedrijven deden mee aan die call, maar toch konden wij de Belgische  primeur realiseren”, vertelt Guilliams trots. “We zijn de eerste met een DC-lader van 300 kW die rechtstreeks kan putten uit energie die voor 100% hernieuwbaar en lokaal is. Daarnaast zijn er nog drie kleinere laders van 22 kW voorzien. We hebben genoeg in de ‘tank’ om 10.200 auto’s een jaar lang van stroom te voorzien. Dat is 10% van het huidige elektrische wagenpark in België.” 

Stap vooruit blijven

Het maakt dat al na één maand steeds meer mensen uit de buurt hun weg vinden naar Guilliams Green Power. “Het begint te leven”, voelt Guilliams. “En dat is wat we wilden, terug­geven aan de gemeenschap, want toen we hiermee begonnen was het financieel allerminst de beste oplossing. De fluctuaties op de energiemarkt hebben daar nu wel verandering in gebracht. Het loont dus om een stap vooruit te willen zijn.” De ambities van Guilliams Green Power houden hier dan ook niet op. Het bedrijf bereidt zich voor om de stap te kunnen zetten naar de productie van biomethaan. “Alles is daarvoor aanwezig. We hopen dat wanneer onze WKK motoren weer aan vervanging toe zijn, de Vlaamse overheid dit niet langer tegenhoudt. Dit is immers de manier om niet langer van Vlaamse subsidies af te hangen en is 100% in lijn met de EU doelstellingen.” Daarnaast wil het met zijn waterzuivering innoveren en van digestaat weer loosbaar water maken. Daarover meer in het artikel op onze website.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details