De impact van de klimaatverandering is wereldwijd voelbaar en de gevolgen van de energiecrisis zinderen bij veel consumenten en bedrijven nog na. De energieconsumptie efficiënt verlagen is één ding, door energie simpelweg niet te verbruiken ga je nog een stap verder. Met zijn hoogwaardig assortiment aan glaswol- en XPS-isolatie draagt URSA hiertoe bij om zo de ecologische voetafdruk te verkleinen voor een meer duurzame wereld.
Als producent van minerale wol en geëxtrudeerd polystyreen (XPS) biedt URSA, onderdeel van Etex Group, hoogwaardige oplossingen om commerciële, residentiële en industriële gebouwen optimaal te isoleren. Minerale glaswol is een van de meest efficiënte en gebruiksvriendelijke thermische en akoestische isolatiematerialen, zowel naar milieu als kosteneffectiviteit toe. Glaswol bestaat voor meer dan zestig procent uit zand, een natuurlijk hernieuwbare bron, en is volledig recycleerbaar. Bovendien beantwoorden de glaswolproducten van URSA aan zeer hoge normen op het vlak van brandveiligheid. XPS of geëxtrudeerd polystyreen is dan weer uniek in zijn combinatie van hoge thermische isolatie, uitzonderlijke druksterkte, uitstekende weerstand tegen water en vorst-dooicycli, en eenvoudige installatie.
Duurzaamheid vormt het speerpunt in de visie en missie van de isolatieproducent. Daarom streeft URSA ernaar zijn impact op mens en milieu zo laag mogelijk te houden, zowel als onderneming als via het productportfolio. Met doordachte ontwikkeling, geoptimaliseerde productie en efficiënt transport.
Effectief energie besparen doe je het best door de consumptie te vermijden. Energie-efficiënte gebouwen vormen hierin een cruciale schakel. Door gebouwen en huizen beter te isoleren, verlaagt niet alleen de energiefactuur, maar verbetert ook de levenskwaliteit van bewoners of gebruikers. URSA-isolatie biedt niet alleen een optimale thermische weerstand, maar draagt ook bij tot een hoger akoestisch comfort en een gezond binnenklimaat. Door hun hoge kwaliteit en lange levensduur zijn de URSA-oplossingen bovendien economisch interessant voor jou en je klanten.
Vanuit die duurzaamheidsfilosofie heeft URSA niet alleen aandacht voor het milieu tijdens het gebruik van zijn isolatieoplossingen, maar ook tijdens de productie ervan. Het bedrijf stelde zichzelf de doelstelling om tegen 2030 tachtig procent gerecycled en hergebruikt glas in te zetten bij de productie van minerale wol en vijftig procent extern gerecycled polystyreen bij de productie van XPS. Hierbij wordt ook productieafval benut als grondstof. Bovendien garandeert de producent een veilige verwerking en een hoge recycleerbaarheidsgraad bij de sloop van gebouwen.
Dat glaswol ideaal is voor industriële panden in metaalbouw, bewijst het indrukwekkende BUDA-project. Op een industrieterrein langs het kanaal in Neder-over-Heembeek kreeg het nieuwe sorteercentrum van het Agentschap Net Brussel vorm. Het kantoorgebouw en de loods zijn opgetrokken in houtstructuur met een metalen gevelbekleding uit verticaal geplaatste stalen golfplaten. Hiervoor koos HD Systems, specialist in het realiseren van gevels, daken, gevelbekleding en raamwerken, URSA CLADURSA 32 in een dikte van 190 millimeter. Deze vormvaste wolplaat is éénzijdig bekleed met glasvlies en voorzien van een snede aan de langszijde. Dat laat een makkelijke en snelle installatie toe. De inkeping in de lengte garandeert een correcte montage aan de binnendoosflens. Met zijn uitstekende thermische eigenschappen en zeer goede akoestische prestaties is dit product uitermate geschikt voor het isoleren van metaalbouw.
Sinds september zet URSA herbruikbare pallets in voor de levering van zijn glaswolproducten. Hiervoor werkte de producent een retoursysteem uit waarbij een klant vanaf veertig pallets deze gratis kan laten ophalen. Deze moeten in goede of herstelbare staat zijn. Door ze opnieuw in te zetten, vermindert de producent zijn houtconsumptie aanzienlijk en spaart zo heel wat bomen uit. Tegelijk verlaagt de CO2-uitstoot ontstaan tijdens de fabricage en het transport ervan. Tot slot reduceert URSA de hoeveelheid afval, want retourpallets worden vijf tot acht keer hergebruikt. Met dit retourprogramma zet URSA zo een nieuwe stap in zijn duurzame aanpak.