NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Inzamelaars voeren campagne voor ­minimaal twee afvalbakken bij bedrijven
Iwan te Winkel (voorzitter Afdeling Inzameling bij de Vereniging Afvalbedrijven en directeur Collection & Operations bij PreZero), Boris van der Ham (voorzitter Vereniging Afvalbedrijven) en Jacco Vonhof (voorzitter MKB-Nederland) scheiden bedrijfsafval bij het Spoorwegmuseum in Utrecht (foto: Cor Salverius).

Inzamelaars voeren campagne voor ­minimaal twee afvalbakken bij bedrijven

Inzamelaars van bedrijfsafval, aangesloten bij de Vereniging Afvalbedrijven en Transport en Logistiek Nederland, slaan de handen ineen en hebben op 1 maart de campagne ‘Aan de bak’ gelanceerd. Nieuwe bedrijfsklanten krijgen voortaan een aanbod voor tenminste twee gescheiden afvalstromen.

Thuis is het scheiden van afval heel normaal. Maar op het werk en in de sportkantine is dat nog niet zo gewoon. Dat kan veel beter. Met de campagne ‘Doe alsof je thuis bent’ riepen de afvalinzamelbedrijven in 2023 medewerkers op om aan de slag te gaan met het scheiden van afval op het werk. Deze campagne krijgt nu een vervolg met ‘Aan de bak’ die zich richt op klanten die meer dan 240 liter bedrijfsafval per week aanleveren. 

Goed voor milieu en portemonnee

“Ons doel is dat het scheiden van afval buitenshuis, op kantoor, school, sportveld of winkel net zo gewoon wordt als thuis”, zegt Iwan te Winkel, voorzitter van de Afdeling Inzameling bij de Vereniging Afvalbedrijven en directeur Collection & Operations bij PreZero, “We stimuleren dat afval beter wordt gescheiden, zodat we van deze schone afvalstromen weer grondstoffen voor nieuwe materialen en producten kunnen maken. Dat is goed voor ons milieu en je portemonnee.”

Halveren restafval KWD-sector

De afvalbranche wil het restafval uit de kantoren, winkel- en dienstensector (KWD-sector) halveren. De KWD-sector produceert ruim 5 miljoen ton afval per jaar. Ongeveer de helft wordt gerecycled. Zo’n 2 miljoen ton wordt nu nog als restafval ingezameld en verwerkt. Door afvalscheiding vergroot je het hergebruik van materialen en behoud je waardevolle grondstoffen.

Inzamelaars mogen samenwerken

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is van mening dat het initiatief van de inzamelbedrijven aansluit bij de wettelijke scheidingsplicht, die geldt voor (vrijwel) alle bedrijven die afval aanleveren, en bijdraagt aan een duurzame economie. De ACM heeft daarom geoordeeld dat inzamelaars van bedrijfsafval mogen samenwerken bij het stimuleren van recycling. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details