Een breed scala aan technologische vernieuwingen heeft het afvalbeheer in Nederland op een hoger plan getild. In een serie artikelen zet de Vereniging Afvalbedrijven innovaties bij haar leden ‘in the picture’. Een deskundige binnen het bedrijf vertelt over de innovatie, en over de eigen drijfveren en passie voor het vak. De afvalbranche is een interessante werkgever waar mensen werken aan oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van deze tijd, zoals klimaatverandering, schaarse grondstoffen en de circulaire economie.
Op Ecopark De Wierde, het terrein van Omrin in Heerenveen met onder meer een stortplaats, vergistingsinstallatie en scheidings- en bewerkingsinstallatie, neemt het bedrijf talloze maatregelen om de biodiversiteit – de soortenrijkdom die in ons land ernstig onder druk staat – te stimuleren. Renate van Opzeeland, locatie- en omgevingsmanager van Omrin, vertelt in de zevende aflevering: “Denk aan slim maaibeleid en aanplant van bomen en struiken, bijenhotels, een vlinder-hop-over, nestgelegenheid voor insecten en vogels, speciaal rietbeheer en natuurvriendelijke slootoevers. Nieuw is onze pluktuin. Iedereen mag er bloemen en fruit komen plukken, want het gaat ons ook om het bewustzijn van onze medewerkers en de omgeving.” Een aanstaande uitbreiding van Ecopark De Wierde creëert kansen om de biodiversiteit verder te stimuleren. Voor de inrichting legde Van Opzeeland haar oor te luister bij de omgeving. “De omgeving wil graag minder overlast door geur, geluid en uitzicht. De uitbreiding biedt hiervoor kansen.”
Werken bij een afvalbedrijf geeft Van Opzeeland veel voldoening, ‘geen dag hetzelfde’. “Als chemisch technoloog begon ik bij de acceptatie van afvalstromen, maar inmiddels doe ik totaal andere dingen. Ontwikkelingen gaan zo snel in de afvalsector. Echt heel afwisselend. Ik heb het gevoel dat ik echt ergens aan bijdraag.”
Joep Bekkers en Stefan Beerten van REMONDIS Smart Infra gaan in aflevering acht in op hun innovatieve contractvorm voor onderhoud aan pompinstallaties. “Er komt veel techniek bij kijken om hemel- en afvalwater vanaf de huisaansluiting bij een rioolwaterzuivering te krijgen”, aldus Beerten. Onder onze voeten ligt hiervoor een geavanceerd netwerk van leidingen en pompinstallaties. Al die pompen vragen regulier onderhoud. Tot dusver sloten gemeenten daarvoor veelal een standaardonderhoudscontract af. Elke pomp is echter anders. Sommigen vergen intensief onderhoud, voor andere kan best een groter interval worden gehanteerd.
De gemeente Oost Gelre telt 780 pompinstallaties. De gemeente en REMONDIS Smart Infra sloten hiervoor een innovatief samenwerkingscontract af. “In de overeenkomst is niet alles vastgetimmerd, zoals bij een standaardcontract. We werken nu nauw samen met de gemeente. Voor elke installatie stellen we een risicoprofiel op. Op basis van de risicoanalyses bepalen we waar vaker onderhoud of reiniging nodig is en waar minder vaak. In plaats van een jaarlijkse beurt krijgen pompen die zwaar belast worden of een hoog afbreukrisico hebben extra onderhoud”, vertelt Bekkers. Beerten: “Dat scheelt ook voertuigbewegingen en dus CO2-uitstoot.” De aanpak maakt het werk voor het technisch personeel leuker en interessanter. Minder repeterend werk, meer technisch vakwerk. Het team heeft de vrijheid om het hele systeem te optimaliseren.