Hoe beschermt een fraudeverzekering uw onderneming?
Nieuws
25 juli 2024
Tekst Maarten Vanhalst | Beeld iStock
Vervalste facturen, CEO-fraude en fraudeurs die zich voordoen als leveranciers of klanten vormen een groeiende bedreiging voor ondernemingen. Maar ook eigen medewerkers kunnen uw onderneming schade berokkenen door frauduleuze overschrijvingen of verduistering van gelden. Een fraudeverzekering biedt daarvoor tussenkomst.
De fraudeverzekering biedt courant dekking voor twee vormen van fraude:
Interne fraude = fraude door een medewerker van de onderneming. Bijvoorbeeld identiteitsfraude, oplichting, valsheid in geschrifte, diefstal;
Externe fraude = fraude van buiten de onderneming. Bijvoorbeeld CEO-fraude, social engineering fraude, deepfake, deepvoice, factuurfraude, fake buyer fraude, cyberfraude.
Enkele voorbeelden van fraude
Verduistering van vennootschapsgoederen door een medewerker: Een medewerker bestelt goederen en versluist die frauduleus naar zijn privé. Of nog: uw bedrijf heeft een vloot vrachtwagens, en zodra een vrachtwagen nieuwe banden heeft, verwisselt een medewerker die door tweedehandsbanden en verduistert de nieuwe banden;
Factuurfraude: U bestelt goederen, ontvangt een factuur (digitaal of op papier), en betaalt op het vermelde bankrekeningnummer. Maar enkele weken later ontvangt u een herinnering, waarna blijkt dat de oorspronkelijke factuur onderschept werd door criminelen en u een vervalste factuur ontving;
Identiteitsfraude: Criminelen sturen een factuur op en gebruiken daarvoor een e-mailadres dat slechts één letter verschilt van het echte e-mailadres van uw leverancier, en u betaalt de factuur;
CEO-fraude: Een crimineel neemt de identiteit (mail, stem) over van de CEO/CFO, en zet druk op de medewerker van de boekhouding om een betaling dringend uit te voeren.
Welke waarborgen voorziet de verzekering?
De polis voorziet in de vergoeding van de financiële verliezen die de onderneming lijdt. Daarnaast komt de verzekering ook tussen in een aantal kosten die een direct gevolg zijn van fraude, namelijk gerechtskosten en kosten voor herstel van de reputatie. De tussenkomst van de verzekeraar kan gelimiteerd zijn door afhouding van een vrijstelling in de polis (bijvoorbeeld 5.000 euro), en/of gelimiteerd door een tussenkomstpercentage (bijvoorbeeld tussenkomst van 80% in het verlies).
Wat is klassiek uitgesloten?
De polis kan in een aantal uitsluitingen voorzien (waarvoor mogelijk dekking is in een andere verzekering):
Feiten die gekend zijn bij aanvang van de polis;
Fraude door bestuurders, aandeelhouders;
Verliezen die verband houden met intellectuele eigendomsrechten, zakengeheimen, informatie van klanten of prospecten;
Verliezen van taksen, belastingen, boetes;
Fraude ten gevolge van burgeroorlog, oorlog, terrorisme;
Verliezen door kidnapping, betaling van losgeld, afpersing;
Verlies veroorzaakt door vuur, water, natuurramp (kan gedekt zijn in de brandverzekering);
Verlies door insolventie, faillissement van een klant (kan verzekerd worden in een kredietverzekering);
Voor aanvang van de verzekering moet u een vragenlijst invullen, waarbij de verzekeraar polst naar preventiemaatregelen. Als de maatregelen op punt staan, dan kan de verzekeraar een offerte uitwerken. Volgende factoren bepalen de hoogte van de verzekeringspremie:
Activiteit van de onderneming (sector);
Aantal medewerkers (VTE);
Omzet;
Geografische aanwezigheid;
Aanwezigheid van controle- en bevoegdheidsmechanismen van betalingen;
Beveiliging van de IT-systemen (antivirus, paswoordpolicy);
Schadehistoriek;
Limiet van de verzekering;
Hoogte van de vrijstelling.
Fraude- of cyberverzekering?
Er zijn raakvlakken tussen een fraude- en een cyberverzekering. Ze vullen elkaar aan, maar dienen los van elkaar gezien te worden. De cyberverzekering beschermt de onderneming eerder tegen een cyberaanval, namelijk een intrusie in het computersysteem. In eerste instantie wordt IT-bijstand verleend, maar daarnaast wordt ook een vergoeding voorzien voor de eigen bedrijfsstilstand (na ransomware …), vergoeding van schade aan derden (aansprakelijkheid), en cyberdiefstal. Goed om weten wat cyberdiefstal betreft, is dat de cyberverzekering tussenkomt bij een diefstal van gelden na een frauduleuze overschrijving ten gevolge van intrusie in het systeem, maar niet bij schade door vervalste facturen. Dat is wel gedekt in de fraudeverzekering.
Goed om weten
Het is verstandig niet aan de grote klok te hangen dat uw onderneming een fraudeverzekering heeft. Sommige verzekeraars verbieden trouwens daarover te communiceren, zelfs intern binnen de onderneming.
Hebt u vragen over dit thema of wenst u een verkennend gesprek over hoe u zich het best verzekert tegen fraude? Neem dan contact op met Maarten Vanhalst, Corporate Consultant bij Group Casier, [email protected] , +32 56 26 13 31.