NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Herziene regels voor afvaltransport bedreigen recycling in Europa
Er is dringend een coherent EU-beleid nodig om milieudoelstellingen, klimaatdoelstellingen en industriële doelstellingen in overeenstemming te brengen met economisch en ecologisch duurzame oplossingen.

Herziene regels voor afvaltransport bedreigen recycling in Europa

Op 27 februari heeft het Europees Parlement de herziene Europese Verordening inzake de Overbrenging van Afvalstoffen (EVOA) goedgekeurd, een belangrijke stap in de modernisering van de regels voor het transport van afval binnen de EU. Vanuit Denuo staan we achter het doel van de herziene regels, namelijk het verbeteren van de digitale procedures om illegale afvaltransporten te bestrijden. Maar Denuo is bezorgd dat de nieuwe regels onzekerheid creëren voor de Europese recyclingsector.

De herziene EVOA voorziet exportbeperkingen met niet-EU-landen en maakt daarin geen onderscheid tussen verschillende afvalstromen, materialen en markten. Dat kan een probleem zijn voor verschillende gerecyclede materialen, zoals gerecycled papier en gerecycled schroot. Die materialen worden als grondstoffen verhandeld op internationale markten. In Europa is er onvoldoende vraag naar deze materialen, en dus dreigen recyclingniveaus en -activiteiten in Europa af te nemen. Voor wat betreft het plastic afval dat in Europa wordt gegenereerd, steunen we de inspanningen om dit afval efficiënt te beheren. We betreuren echter een volledig verbod op de export van plastic zonder voldoende afzetmogelijkheden binnen Europa. Dit zal de plastic recyclers in Europa ernstige schade toebrengen.

Coherent beleid

“Er is dringend een coherent EU-beleid nodig om milieudoelstellingen, klimaatdoelstellingen en industriële doelstellingen in overeenstemming te brengen met economisch en ecologisch duurzame oplossingen – een noodzaak die ook wordt aangetoond door de lopende triloogdiscussies over de PPWR”, benadrukt Stany Vaes, algemeen directeur van Denuo.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details